RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Bloggers | Το χρήμα (στον αθλητισμό) είναι σαν την κοπριά στο χωράφι…

Euroleague στο Ντουμπάι, Κύπελλο Ελλάδος στη Νέα Υόρκη: η παγκοσμιοποίηση του αθλητισμού βρίσκεται εν εξελίξει. Γράφει ο Νίκος Μποζιονέλος

Παγκοσμιοποίηση. Και στον αθλητισμό. Πρέπει πλέον να την κάνουμε κτήμα και να την αποδεχθούμε. 

Φερ’ ειπείν, δεν αργεί η μέρα που οι πανάκριβοι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα διεξάγονται σε μια πόλη – χώρα αλλά σε αρκετές. Δεν σηκώνεται πλέον το βάρος. Το κατάλαβαν και με το Euro και με το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το Μουντιάλ του 2002 ήταν το δεύτερο… συνδιοργανωτικό: σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Είχε προηγηθεί, το 2000, το Euro σε Βέλγιο και Ολλανδία, κι ακολούθησε το Euro 2018 σε Αυστρία και Ελβετία και του 2012 σε Πολωνία και Ουκρανία. Θα ακολουθήσουν, μετά τη Γερμανία το 2024, και άλλα. Ήδη για το 2028 ετοιμάζονται Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Ιρλανδία, το σκέφτονται Ισπανία και Πορτογαλία αν δεν πάρουν το Μουντιάλ του 2030. 

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το Μουντιάλ του 2026 θα γίνει σε Καναδά, ΗΠΑ, Μεξικό. Τεράστιες οι αποστάσεις. Μεγάλο το στοίχημα. Μιλάμε για τρεις χώρες με έκταση… όσο δύο Ευρώπες και είναι λίγο αστείο διότι το Κατάρ, που φιλοξενεί το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει έκταση περίπου όσο… Αργολίδα και Κορινθία μαζί.

Το ποδόσφαιρο πρωτοπόρησε, το μπάσκετ το καθιέρωσε. Από το 2015 το Eurobasket διοργανώνεται σε τέσσερις χώρες: τότε Γαλλία, Κροατία, Γερμανία, Λετονία, το 2017 το πήραν Τουρκία, Φινλανδία, Ισραήλ, Ρουμανία, φέτος ήταν σε Γερμανία, Τσεχία, Γεωργία και Ιταλία και, το 2025, πάει σε Λετονία, Κύπρο, Φινλανδία, Πολωνία. 

Μεσολαβεί το Mundobasket. Στον μισό… Ειρηνικό: Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Ινδονησία! 

Είπαμε, η παγκοσμιοποίηση αποτελεί πλέον κτήμα και του αθλητισμού: αγώνες του ΝΒΑ μετά την Ευρώπη θα λάβουν χώρα σε Αμπου Ντάμπι και, μελλοντικά, Ινδία, οι Αραβες θέλουν να φτιάξουν ομάδα μπάσκετ στο Ντουμπάι και να την… μπάσουν στην Euroleague, το ισπανικό Σούπερ Καπ ποδοσφαίρου διεξάγεται πλέον σε μορφή Final-4 με όλα τα έξοδα πληρωμένα, plus πολλά εκατομμύρια, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. 

Τέτοια… εξαγωγή αγώνων είχαν κάνει στο παρελθόν, κυρίως με τα Σούπερ Καπ αλλά και τελικούς Κυπέλλων, και οι Γάλλοι (από Πεκίνο σε Τελ Αβίβ κι από Ταγγέρη ως Μόντρεαλ και Λίμπρεβιλ – ναι, στην Γκαμπόν!) και οι Ιταλοί (από Ριάντ και Ντόχα ως Σαγκάη). 

Συνεπώς, αν μελλοντικά οριστεί τελικός Κυπέλλου Ελλάδος (διότι Σούπερ Καπ δεν έχουμε πλέον, και σιγά μην αποκτήσουμε με τους τοξικούς μιντιαρχοπροέδρους των ΠΑΕ..) στη Λευκωσία, ή στη Νέα Υόρκη ή στη Μελβούρνη, δεν θα είναι ένα βήμα προς το μέλλον αλλά εκσυγχρονισμός.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών; Μα, τα πετροδόλαρα, τι άλλο. 

Εν προκειμένω, αν συγκρίνει κανείς τα έσοδα των ομάδων του Champions League με αυτά της Euroleague, δεν μιλάμε απλά για μέρα με τη νύχτα, αλλά για μεγαλύτερη απόσταση. Οι Αραβες θέλουν να επενδύσουν. Να μοιράσουν λεφτά. Αυτό που ξεκίνησαν, δειλά δειλά, από την Αγγλία και πλέον κατέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες.

Διότι, το χρήμα είναι σαν την κοπριά σ’ ένα χωράφι: είναι καλή, μόνον όταν απλώνεται παντού…

 

Αν είσαι socialιστής, τα λέμε κι από Facebook, Twitter & Instagram

 


vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS