To πορνό της Erika Lust είναι αυτό που θα λατρέψει και η σύντροφός σου | overfm.gr

RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Φάκου | To πορνό της Erika Lust είναι αυτό που θα λατρέψει και η σύντροφός σου

Η Σουηδέζα σκηνοθέτιδα δημιουργεί ταινίες σεξ τις οποίες θα ήθελε να επιλέξουν οι κόρες της, αποφεύγει τα στερεότυπα και δίνει στις πρωταγωνίστριές της βούληση.

Είναι γυναίκα, είναι ριζοσπαστική, κάνει τέχνη, άφησε τις πολιτικές επιστήμες για να ασχοληθεί με την πορνογραφία, ονομάζεται Erika “Lust” Hallqvist και δουλεύει πάνω στην εξής λογική: Στις άκρως ρεαλιστικές ταινίες της περιλαμβάνονται όλοι οι σωματότυποι, όλες οι σεξουαλικές προτιμήσεις, όλες οι ερωτικές πρακτικές και όλα τα παραπάνω βασίζονται στη συναίνεση.«Οι πρωταγωνίστριες μου δεν είναι οι κλασικές γυναίκες – υποχείρια που περιμένουν να πηδηχτούν. Έχουν βούληση, θέληση, χαρακτήρα δυνατό. Εγώ δεν ακολουθώ τα στερεότυπα που υπηρετεί η mainstream παραγωγή» δηλώνει η ίδια.

Μπορεί μια σκηνοθέτιδα πορνό ταινιών να υποστηρίζει πως κάνει “καλλιτεχνικό και φεμινιστικό πορνό” και ότι «μάχεται για την ισότητα των φύλων, διδάσκει τη συναίνεση και τον σεβασμό και επενδύει στο περιβόητο “sex education”»; Η απάντηση είναι ναι. Και αν δει κανείς μια παραγωγή της Erika θα συμφωνήσει. Οι λόγοι είναι οι εξής: οι ηθοποιοί της δεν αποτελούν τα mainstream στερεότυπα της κλασσικής βιομηχανίας του σεξ (μεγάλα στήθη, μεγάλα πέη, αδύνατα σώματα, γραμμωμένοι κοιλιακοί), αλλά είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, χωρίς αυτό να τους στερεί τον επαγγελματισμό τους.

Οι γυναίκες περνούν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι συναινούν σε αυτό που κάνουν και δεν γίνονται υποχείρια κανενός. Άλλωστε η ίδια έχει τοποθετηθεί τόσο παλαιότερα όσο και τώρα ως προς τις φεμινιστικές της απόψεις. Όταν το Instagram διέγραφε λογαριασμούς γυναικών πορνοστάρ με καθόλου προκλητικό περιεχόμενο, μόνο και μόνο επειδή ήταν ενεργές ηθοποιοί στην βιομηχανία ταινιών για ενήλικους τις είχε υποστηρίξει δημόσια με την ακόλουθη τοποθέτησή της: “Οι Dan Bilzerian αυτού του κόσμου είναι όμως ελεύθεροι να συνεχίζουν να στέλνουν το μισογυνιστικό τους μήνυμα, ότι οι γυναίκες είναι απλά ένα ακόμα αξεσουάρ μέσα στο πολυτελές τους lifestyle”.

Η πρώτη της ταινία λεγόταν “The Good Girl” και αφορούσε μια χιουμοριστική παραλλαγή της κλασσικής ιστορίας με το deliver boy που φέρνει την πίτσα. Την ανέβασε online για free download και σε 2 μήνες είχε 2 εκατομμύρια λήψεις. Τότε κατάλαβε ότι κάτι κάνει καλά. Ο κόσμος έδειξε έντονη διάθεση για εναλλακτική πορνογραφία κι η Erika βασίστηκε πάνω σε αυτό για να ξεκινήσει να δημιουργεί. Το 2013 ξεκίνησε τη σειρά XConfessions και το 2019 ξεκίνησε το δικό της στούντιο παραγωγής. Η νέα της πλατφόρμα Else Cinema απευθύνεται σε εκείνους που αναζητούν soft πορνό.

«Ήθελα να δημιουργήσω ερωτικές ταινίες γιατί ήθελα να αλλάξω τον τρόπο που προβάλλεται το σεξ στις οθόνες μας και το πώς προσλαμβάνεται από την κοινωνία μας. Θέλω να αλλάξω τους κανόνες του πορνό ανατρέποντας τα επιβλαβή στερεότυπα, και να επαναφέρω τον ρεαλισμό, το παιχνίδι του φλερτ και την αισθητική αρτιότητα στις ερωτικές παραγωγές. Το σεξ είναι μια πτυχή των ζωών μας, αλλά μια πολύ σημαντική πτυχή και ακριβώς γι’ αυτό πιστεύω στη δημιουργία σεναρίων που είναι ρεαλιστικά και εμπνέουν όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται, ανεξάρτητα από τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, από το πώς προσδιορίζονται φυλετικά, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους. Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε τις συζητήσεις για το σεξ ως ένα θέμα ταμπού στην καθημερινότητά μας. Στην τελική, είμαστε όλοι μας αποτέλεσμα μιας ερωτικής συνεύρεσης!” δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη που έδωσε στο News247.

Aυτό που κυρίως προσπαθεί και καταφέρνει να αλλάξει η Erika είναι η οπτική γωνία πάνω στην οποία γυρίζονται τα περισσότερα έργα σεξ μέχρι σήμερα. Aυτή είναι η ανδρική οπτική καθώς λανθασμένα η βιομηχανία του σεξ θεωρούσε πως μέχρι σήμερα αυτό ήταν το βασικό κοινό της. Έτσι βλέπουμε να αναπαράγονται συνεχώς επιβλαβή στερεότυπα γύρω από τα φύλα που με τη σειρά τους αντικατοπτρίζουν τις σχέσεις εξουσίας οι οποίες εδράζουν βαθιά μέσα στην κουλτούρα μας. Όχι όμως στις ταινίες της. Στις δικές της παραγωγές οι γυναίκες δεν είναι αντικείμενα ηδονής και η κάμερα δεν επικεντρώνεται μόνο στο πέος του πρωταγωνιστή όπως γίνεται στις mainstream παραγωγές. Ο ανθρώπινος ερωτισμός αντιμετωπίζεται συνολικά και ποικιλοτρόπως, δηλαδή όπως πρέπει.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές ομάδες που δεν εκπροσωπούνται στο mainstream πορνό όπως η LGBTQ+ ενώ οι ανάγκες και οι φαντασιώσεις των γυναικών και των μη λευκών βρίσκονται επίσης στο περιθώριο. Βασική προτεραιότητα στο σενάριο μιας ταινίας πορνό του κατεστημένου είναι οι σεξουαλικές ανάγκες του προνομιούχου λευκού άνδρα.

Διάβασε την συνέχεια ΕΔΩ

PLANET SPORTS