Το περιβάλλον που χτυπά την ...καμπάνα συναγερμού και οι ωκεανοί που καταστρέφονται.... | overfm.gr

RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | Το περιβάλλον που χτυπά την …καμπάνα συναγερμού και οι ωκεανοί που καταστρέφονται….

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος που ήταν πριν από μερικές ημέρες.

Προ ολίγων ημερών,στις 5 Ιουνίου ήταν η Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Σήμερα 8 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια ημέρα ωκεανών. Ε και; Θα πουν οι περισσότεροι και θα …καυλαντίσουν με τα και καλά …σοβαρά θέματα,δηλ ποιός θα κερδίσει στα τηλεπαιχνίδια και ποιόν παικταρά θα πάρει η ομάδα μας! Καθόλου μάλλον δεν τους ανησυχεί ότι μπορεί να είναι στο 40% των κατοίκων του πλανήτη που στις επόμενες δεκαετίες και άρα αν όχι αυτοί,τα παιδιά τους,θα χρειαστεί να παρατήσουν σπίτια και εδάφη τους για να πανε σε ασφαλέστερα. Έλα μωρέ ποιός ζει ποιός πεθαίνει ακούς γύρω σου όταν του μιλάς για το περιβάλλον που καταστρέφουμε όλοι μας λίγο ή πολύ…. Η Γη βασικά δεν μας ανήκει αλλά ακόμα και αν δεν είμαστε τόσο σωστοί ποια Γη θα παρσδώσουμε στα παιδιά μας; Αν όλοι μας ευαισθητοποιηθούμε κάτι θα γίνει. Βέβαια οι κυβερνήσεις παγκισμίως έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη και αυτές πρέπει να πάρουν πρωτίστως σοβαρές αποφάσεις που θα πλήττουν οικονομικά μάλλον …φιλαράκια τους!Όπως και να έχει όμως στον βωμό του χρήματος ο πλανήτης εκπέμπει SOS! Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ήρθε να μας θυμίσει ότι :1. Κάθε τρία δευτερόλεπτα, ο πλανήτης χάνει δασική έκταση που αντιστοιχεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. 2.Πάνω από 47 εκατομμύρια στρέμματα δάσους – περιοχή μεγαλύτερη από τη Δανία – χάνονται κάθε χρόνο. 3.Οι υγρότοποι, που αποστραγγίζονται προς όφελος της γεωργίας, παρουσιάζουν μείωση κατά 50% από τον περασμένο αιώνα και περίπου 87% τα τελευταία 300 χρόνια. 4.Το 50% των κοραλλιογενών υφάλων έχει ήδη χαθεί και έως το 2050 ενδέχεται να χαθεί το 90%, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί σε αύξηση 1,5 °

Πάμε στους ωκεανούς. Σχεδόν το 80% των παγκόσμιων λυμάτων απορρίπτεται στους ωκεανούς και τα ποτάμια χωρίς επεξεργασία. Η μόλυνση που έρχεται οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες ακόμα και για το ίδιο το φαγητό μας μέσα από τα ψάρια. Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών μας θυμίζει επίσης ότι οι ωκεανοί καταλαμβάνουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης και έχουν συνδεθεί από αρχαιοτάτων χρόνων με την ανθρώπινη εξέλιξη. Ο τζίρος των οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τους ωκεανούς ξεπερνά τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η θαλάσσια ζωή και η βιοποικιλότητα στους ωκεανούς απειλούνται στις μέρες μας από την υπεραλίευση, τη μόλυνση και πρόσφατα από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Ελλάδα μας αν και δεν περιβάλλεται από ωκεανούς, είναι εν τούτοις δεμένη με το θαλάσσιο στοιχείο.

Σύμφωνα με την Greenpeace:

Το 76 % των ψαριών στον κόσμο κινδυνεύει άμεσα από την εντατική αλιεία.
Το 90% των μεγάλων ψαριών, όπως ο τόνος, ο ξιφίας και ο μπακαλιάρος, αλιεύονται πέρα από τα ασφαλή όρια για την επιβίωσή τους.
Το 2002 οι συνολικές αλιεύσιμες ποσότητες των ψαριών με μεγάλη εμπορική αξία, όπως οι μπακαλιάροι του Ατλαντικού και της Μεσογείου, ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1967, εξαιτίας της υπεραλίευσης.
300 τράτες βυθού οργώνουν καθημερινά με τα δίχτυα τους μια έκταση μεγέθους 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καταστρέφοντας μερικά από τα πιο ποικιλόμορφα και ευαίσθητα οικοσυστήματα του πλανήτη.
300.000 κητώδη (φάλαινες, δελφίνια και φώκαινες) πεθαίνουν κάθε χρόνο παγιδευμένα σε δίχτυα.
6,8 εκατομμύρια ως 27 εκατομμύρια τόνοι ψαριών απορρίπτονται στη θάλασσα ετησίως, αμέσως μετά την αλίευσή τους, επειδή δεν έχουν επαρκή εμπορική αξία.
800 χιλιόμετρα αφρόδιχτων κατασχέθηκαν από την iταλική αστυνομία το 2005. Χιλιάδες χιλιόμετρα αφρόδιχτων, όμως, συνεχίζουν να σκορπίζουν τον θάνατο στη Μεσόγειο.
4 δισ. δολάρια κερδίζει η πειρατική αλιεία κάθε χρόνο εις βάρος φτωχών κρατών.
300 εκατομμύρια δολάρια στερείται κάθε χρόνο η Σομαλία από τους πειρατές.
12.000 τόνοι ερυθρού τόνου, 37% περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, αλιεύονται παράνομα στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό.

Θέλετε και άλλα; Περισσότερα από 150εκ τόνοι πλαστικού υπάρχουν σήμερα στους ωκεανούς μας! Και το πλαστικό δεν χάνεται ποτέ σχεδόν θυμίζω…Κάθε χρόνο ρίχνονται στους ωκεανούς που είναι πηγή ζωής ακόμα και 12εκ πλαστικού! Το οικονομικό κόστος για τον τουρισμό και την αλιεία εξ αυτού φτάνει και τα 700εκ το χρόνο. Η υγεία μας τίθεται σε κίνδυνο μέσω της έκθεσης σε χημικά με τα πλαστικά μέσω της τροφικής αλυσίδας. Η θαλάσσια ζωή καταστρέφεται με τα μεγάλα κήτη ειδικά να πεθαίνουν καταπίνοντας πλαστικά,έχουμε αποικοδόμηση οικοτόπων που πνίγονται στα πλαστικά σκουπίδια και πολλές ακόμα επιπτώσεις..Και βάλτε και όλα τα άλλα σκουπίδια..Μόνο στην Μεσόγειο σύμφωνα με έρευνες ρίχνονται 730 τόνοι αποβλήτων καθημερινά..!

Όσον αφορά τη χώρα μας, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ: “Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά προστατευόμενων περιοχών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο – και δικαίως, δεδομένης της μοναδικότητας της βιοποικιλότητάς μας. Εξαιτίας της θεσμοθέτησης των περιοχών αυτών, σε αρκετές περιπτώσεις, τα έχουμε καταφέρει: Για παράδειγμα, ο πληθυσμός της θαλάσσιας χελώνας, Caretta caretta, αυξάνει, και το είδος δεν απειλείται πλέον με εξαφάνιση στη Μεσόγειο. Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας επίσης αυξάνει, ενώ και για τη μεσογειακή φώκια τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά. Οι επιτυχίες αυτές, που πρέπει να αναγνωρίζονται και να προβάλλονται, δείχνουν πως μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί”.

Πάμε και στα χειρότερα! Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί ότι μεταξύ 2021-2025 θα καταρριφθεί το ρεκόρ του πιο θερμού έτους. Η θεσμοκρασία πλησιάζει στο όριο της αύξησης κατά 1,5 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τον 19ο αιώνα με ότι αυτό συνεπάγεται… . Έκθεση-καταπέλτη λοιπόν για την κλιματική αλλαγή δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός που προειδοποιεί ότι δεν αποκλείεται μια επικίνδυνη άνοδος των παγκόσμιων θερμοκρασιών πάνω από το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που έχει θέσει ο ΟΗΕ να συμβεί σε μόλις πέντε χρόνια! Σύμφωνα με την έκθεση, η πιθανότητα αύξησης της θερμοκρασίας σε επίπεδα πάνω απ’ αυτά που ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 είναι 40%. Το 2020, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν 1,2C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και κατέστη μεταξύ των τριών πιο θερμών ετών που έχουν καταγραφεί.Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια τέτοια αύξηση θα οδηγήσει σε περισσότερα κύματα θερμότητας, ακραίες καταιγίδες, λειψυδρία και ξηρασία, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες και χαμηλότερες αποδόσεις καλλιεργειών, υψηλότερα επίπεδα στη στάθμη της θάλασσας και καταστροφή κοραλλιογενών υφάλων. Ήδη το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έχει αποκολληθεί από την Ανταρκτική. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο πλωτό κομμάτι πάγου μεγέθους 4.320 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Και όπως λένε οι ειδικοί οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ στην Γροιλανδία. Τον Αύγουστο του 2020, ειδικοί από τη Γερμανία διαπίστωσαν ότι ο παγετώνας της Γροιλανδίας έχασε 532 γιγατόνους μάζας, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Και η κατάσταση αρχίζει να χαρακτηρίζεται μη αναστρέψιμη. Δεν χρειάζεται να πούμε τι θα συμβεί όταν λιώνουν οι πάγοι σε τέτοια μεγέθη….Ειδικά για τις παραθαλάσσιες πόλεις… Και κατ επέκταση για την παγκόσμια οικονομία.. Ο κορωνοϊός θα δείχνει μικρός για την καταστροφή την οικονομική που θα επέλθει αν δεν σώσουμε έστω και στις καθυστερήσεις τον πλανήτη μας..

Με πληροφορίες και από www.SanSimera.gr

PLANET SPORTS