RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

Rock Hard Radio Show | Σάκης Φράγκος - Φραγκίσκος Σαμοΐλης

overfm.gr | Bloggers | Το γαλλικό σοκ και το αντισυστημικό ρεύμα…

Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει τις πρόσφατες γαλλικές εκλογές

Σοκ λέει στην Γαλλία. Από τις τελευταίες εκλογές. Που παρεμπιπτόντως τους Γάλλους κάποιοι τους λένε….φλώρους αλλά να θυμίσω τι γινόταν με τα “κίτρινα γιλέκα” για την αύξηση της βενζίνης τότε! Ο Μακρόν επανεξελέγη Πρόεδρος της Γαλλίας τον Απρίλιο αλλά η παράταξη «Μαζί» του Γάλλου προέδρου έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση με ότι αυτό σημαίνει. Ακρίβεια, συνταξιοδοτικό και ενεργειακή κρίση  σύμφωνα με τους αναλυτές κόστισαν πολύ ακριβά στον Μακρόν σε μια εποχή που θέλει να ηγηθεί ουσιαστικά και της ΕΕ.

Ολα αυτά καθώς δεν κατάφερε να περάσει τις 289 έδρες ώστε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, όταν διέθετε τα προηγούμενα χρόνια περισσότερες από 300 έδρες.Ακόμα όμως στο γαλλικό παζλ προστίθεται η ανάδειξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς του Ζακ-Λυκ Μελανσόν σε αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και ο πενταπλασιασμός των δυνάμεων της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν! Στον νέο πολιτικό χάρτη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η παράταξη «Μαζί» εξασφάλισε 245 έδρες και ακολουθούν η Λαϊκή Ένωση (NUPES) του Ζαν-Λυκ Μελανσόν με 131 έδρες, η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν με 89 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι 61 έδρες. Με την αποχή στο 54%! Συνεπώς η συντριπτική πλειοψηφία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποδοκιμάζει ή δεν συμφωνεί με τον Μακρόν

Τι ενοχλεί τους Γάλλους και το μήνυμα

Τι ήταν αυτό που οδήγησε στο αποτέλεσμα αυτό όμως; Σύμφωνα με τους αναλυτές το υψηλό  πλέον κόστος ζωής, ο πληθωρισμός, το κύμα ακρίβειας και η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων πολιτών, σε συνδιασμό με την προώθηση της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό, με αύξηση του ορίου από τα 62 στα 65 έτη,έχουν φέρει στον κόσμο μεγάλη ενόχληση. Υπάρχουν όμως και άλλα ..κίνητρα.Η ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία έχει φέρει αναταράξεις καθώς φέρνει και ακρίβεια και αρχίζει και αχνοφαίνεται η τάση και αυτό είναι μήνυμα,αποστάσεων πολλών πολιτών προς την παγκοσμιοποίηση. Ο κόσμος θέλει να κοιτά τον τόπο του προφανώς ο κάθε πολιτικός και όχι το σύνολο και να πεινά ο ίδιος. Και αυτό στην Γαλλία της ακμής. Επίσης δημιουργείται ένας αντισυστημικός πόλος με έμφαση στα ήθη και έθιμα και στα ιδεώδη της πατρίδας .

Κάτι που εκφράζει το εθνικιστικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν που είχε φτάσει να απειλεί για την προεδρία στις σχετικές εκλογές τον Μακρόν και τώρα πενταπλασιάζει τις δυνάμεις της! Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η πολιτική της Γαλλίας στο μεταναστευτικό που ανησυχεί μεγάλο μέρος της γαλλικής κοινωνίας για το μέλλον του.

Αν βάλουμε στο κάδρο και την Ουγγαρία που δεν δέχεται ήδη και πολλές Ευρωπαϊκές αποφάσεις,αλλά και άλλες χώρες με εθνικιστικές τάσεις να αυξάνουν,είναι ηλίου φαεινότερον ότι αρχίζει το τοπίο και αλλάζει.Και ότι μεγάλο μέρος του κόσμου αρχίζει και σκέπτεται τα του τόπου του και το μέλλον του που δεν το οραματίζεται πια ως ευοίωνο μέσα από το πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Ο Μελανσόν ,ο «Γάλλος Τσάβες» όπως τον αποκαλούν στελέχη του κόμματος Μακρόν, πέτυχε την αποστέρηση της απόλυτης πλειοψηφίας από το Γάλλο Πρόεδρο . Για το λόγο αυτό, ο ίδιος χαρακτήρισε «εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» τη λαϊκή ετυμηγορία

Ρεύμα αντισυστημικότητας

Αυτό που ανησυχεί τον Μακρόν που έχει πικρή εμπειρία από την σχετικά πρόσφατη κριση με τα “κίτρινα γιλέκα” είναι το ρεύμα αντισυστημικότητας που είναι ενάντια στα σχεδιά του. Η άνοδος της Λεπέν και σε συνδυασμό με την αριστερά του Μελανσόν αποφέρουν στα αντισυστημικά ουσιαστικά κόμματα,220 έδρες. Σχεδόν όσες και ο Μακρόν! Το δε ρεύμα αντισυστημικότητας που στέλνει μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ,κανείς δεν ξέρει σε τι αντιδράσεις θα οδηγήσει.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η πτώση του βιοτικού επιπέδου, σε συνδυασμό με την μεταρρυθμιστική τάση  του Εμανουέλ Μακρόν πυροδότησαν φυγόκεντρες δυνάμεις προς τα άκρα και αυτό εγείρει ανησυχίες για τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις όλου αυτού του αντισυστημικού τοπίου που γαλουχήθηκε μέσα από το κίνημα των “κίτρινων Γιλέκων” σε εθνική διάσταση. Μάλιστα  ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αποτελούν ένα «δημοκρατικό σοκ». Ακόμα η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της, ενώ δεν εκλέγονται βουλευτές ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ!


vstore.gr overfmStoiximan Aegean Ball

PLANET SPORTS