RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Premier League | Τα 24 λάθη – μεταγραφών της οικογένειας Γκλέιζερ, ιδιοκτητών της Γιουνάιτεντ εδώ και 10 χρόνια

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την μεγάλη τρύπα που άφησε με την αποχώρησή του ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και η οποία παρά τις μεγάλες προσπάθειες, δεν έκλεισε, αλλά βύθισε τη Γιουνάιτεντ σε βαθιά κρίση η οποία συνεχίζεται ακόμη.

Στις 30 Ιουνίου 2013, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πήρε την μεγάλη και σίγουρα δύσκολη απόφαση και τελείωσε την θητεία του ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά από 26 χρόνια στην τεχνική της ηγεσία.  Η αρχή του τέλους για μια ιστορία που αυτή τη στιγμή βιώνει τις πιο δύσκολες μέρες της και που μέσα σε αυτά τα 9 χρόνια προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με βάση ένα βιβλιάριο επιταγών.

 

Ο πρώτος προπονητής που ανέλαβε τους Κόκκινους Διαβόλους ήταν ο  Σκωτσέζος, Ντέιβιντ Μόγιες, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε τη σαιζόν. Τον Απρίλιο, ο  Ουαλός παλιός της εξτρέμ, Ράιαν Γκιγκς θα αναλάβει την ομάδα έως  το τέλος της σεζόν, όπου τερμάτισε 7ος . Το πρώτο καλοκαίρι δίχως  τον Σερ Άλεξ, δύο μεταγραφές εντάσσονται  στο Ολντ Τράφορντ: ο Χουάν Μάτα από την Τσέλσι με 44 εκ.  ευρώ και ο Βέλγος χαφ, Μαρουάν Φελαϊνί από την Έβερτον με 32 εκατομμύρια.

 

Μετά την κακή πορεία του  Μόγιες, οι Γκλέιζερς θέλουν να οδηγήσουν την ομάδα σε καλύτερα μονοπάτια και υπογράφουν με τον Ολλανδό, Λουίς Φαν Χάαλ.  Στην πρώτη σαιζόν η ομάδα προχωρά σε αρκετές μεταγραφικές κινήσεις, , αλλά το ένα ξεχωρίζει περισσότερο από τα άλλα. Ο Άνχελ Ντι Μαρία αποκτάται  ως αντάλλαγμα για 75 εκατομμύρια και με την ευθύνη να κληρονομήσει τον αριθμό 7 που μετά την αποχώρηση του Κριστιάνο έμεινε «ορφανός» . Μαζί με τον αριστεροπόδαρο Αργεντινό μεσοεπιθετικό, πρέπει να  προσθέσουμε την απόκτηση των Μάρκος Ρόχο, Ντάλει Μπλίντ και του Κολομβιανού φορ, Ραδαμέλ Φαλκάο , συνολικά: 110 εκ.  ευρώ για  ποδοσφαιριστές  που δεν έφτασαν ποτέ στο αναμενόμενο επίπεδο και που σήμερα ελάχιστοι είναι αυτοί που τους θυμούνται πως φόρεσαν την κόκκινη φανέλα.

 

Στη δεύτερη σεζόν του Φαν Χάαλ επενδύονται και πάλι πολλά χρήματα σε μεταγραφές, συνολικά 156 εκατ. ευρώ. Ο ακραίος επιθετικός  Άντονι Μαρσιάλ θα είναι η αγορά-ρεκόρ εκείνου του καλοκαιριού με τα 60 εκατομμύρια (!!!) που πληρώθηκαν  στην Μονακό. Προσγειώθηκαν επίσης στο «Θέατρο των ονειρων» κι άλλοι όπως ο Μέμφις Ντεπάι, ο χαφ,  Σναιντερλίν, ο ακραίος μπακ,  Νταρμιάν  και ο Γερμανός χαφ, Σβαινστάιγκερ.  Η ομάδα όμως μένει εκτός Champions League και ο Φαν Χάαλ φεύγει από τους κόκκινους διαβόλους

 

Άλλη μια στροφή του τροχού από τους Γκλέιζερς, που επιδιώκουν να δώσουν στην ομάδα ένα νικητήριο γονίδιο και για αυτό ο Μουρίνιο αναλαμβάνει την ευθύνη των κόκκινων διαβόλων. Το πρώτο καλοκαίρι του Πορτογάλου  μεταφράζεται σε εκταμίευση 185 εκατ. ευρώ για τρεις ποδοσφαιριστές . Ο Πογκμπά γίνεται ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής  στην ιστορία των Κόκκινων Διαβόλων, με κόστος 105 εκατομμυρίων, μαζί του θα είναι οι Μχιταριάν και Έρικ Μπαιγί.  Το δεύτερο καλοκαίρι του Mouρίνιο , τα έξοδα ξεπερνούν επίσης τα 100 εκατομμύρια, σε δύο ποδοσφαιριστές  που αποκτήθηκαν με τυμπανοκρουσίες ως ‘Μεσίες» αλλά  πέρασαν απαρατήρητοι από την οντότητα της Μάντσεστερ. Πρόκειται για τους Λουκακού και Αλέξις Σάντσες , για τους οποίους καταβλήθηκαν  84 και 34 εκ.  αντίστοιχα.

 

Ο Σόλσκιερ

 

Τις επόμενες τρεις σεζόν θα είναι επικεφαλής της ομάδας ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ (παλιός σημαντικός επιθετικός). Θα είναι καλοκαίρια πολλής κίνησης, όπου το νούμερο των τριών μεταγραφικών παραθύρων θα ισοδυναμεί με 170 εκατ. ευρώ. Και πάλι για  ποδοσφαιριστές  που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ξεχωρίζουν τα 55 εκατομμύρια που πλήρωσε για τον ακραίο οπισθοφύλακα Γουόν- Μπισάκα, ή τα 39 εκ.  για τον  Ολλανδό μεσοεπιθετικό, Φαν ντε Μπέκ , επιπλέον των 21 εκατομμυρίων για το νεαρό εξτρέμ Αμάντ Ντιαλό  που έχει παίξει μόλις σε  9 παιχνίδια από την ένταξή του  το 2020.

 

Ο τελευταίος που προσπάθησε να ανατρέψει μια κατάσταση που φαίνεται να χειροτερεύει με το πέρασμα των σεζόν ήταν ο Γερμανός Ράλφ Ράνγκινγκ.  Παρά το ότι ήταν μόλις μισή σεζόν, εκταμιεύτηκαν 125 εκατομμύρια, 85  για τον Άγγλο εξτρέμ  Τζέιντον Σάντσο, που δεν έχει παρουσιάσει έως τώρα  το ίδιο  επίπεδο της Ντόρτμουντ και 40 για τον Γάλλος στόπερ, Ραφαέλ Βαράν ο οποίος δείχνει σα να είναι εκτός κλίματος ίσως και συλλόγου.

 

Συνολικά, αυτά τα 9  χρόνια έχουν δαπανηθεί 979 εκατομμύρια ευρώ για 24 ποδοσφαιριστές οι οποίοι  δεν έγιναν ποτέ σημαντικοί ή δεν απέδωσαν αυτά που όλοι περίμεναν.  Ένας σπουδαίος σύλλογος ο οποίος προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια με ανοιχτό ένα μπλόκ επιταγών να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη, αλλά προς το παρόν παραμένει βυθισμένος σε μια από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας του…


vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS