RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | Σύντομα το 2ο νέο έκτακτο επίδομα παιδιού και το «δώρο» σε χαμηλοσυνταξιούχους

Την συνέχιση των έκτακτων επιδομάτων σε οικογένειες και χαμηλοσυνταξιούχους φαίνεται πως θα προκρίνει η κυβέρνηση ως νέο μέτρο στήριξης των νοικοκυριών εφόσον δεν δοθεί λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κρίση ακρίβειας που μαστίζουν πανευρωπαϊκά τα νοικοκυριά.

Το μοντέλο του έκτακτου «Δώρου Πάσχα» φαίνεται πως θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθεί λίγο μετά το Πάσχα, εφόσον η Κομισιόν δεν αποδεσμεύσει πακέτο μέτρων για το σύνολο της Ευρώπης. Ήδη το νέο πακέτων μέτρων φαίνεται να έχει καταρτιστεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και να λάβει μορφή μετά τις γιορτές και σίγουρα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Το πράσινο φως για την επιπλέον επιδότηση φαίνεται πως θα ανάψει, παρά την η άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει μέτρα για το σύνολο των κρατών-μελών που δέχονται το ισχυρό ράπισμα των πληθωριστικών τάσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που χτυπά την γηραιά ήπειρο.

Το πλάνο της κυβέρνησης

Ως λύση για την ενίσχυση των νοικοκυριών η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει εκ νέου μετά τις γιορτές έκτακτα επιδόματα σε οικογένειες και συγκεκριμένα στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, σε χαμηλοσυνταξιούχους και στους δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ ως αντιστάθμισμα των αυξήσεων που έχουν τινάξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και όχι μόνο, στον αέρα. Η ενίσχυση αυτή θα είναι η δεύτερη σε σειρά αφού ήδη οι παραπάνω περιμένουν μέχρι τις 21 του μήνα να εισπράξουν τις ενισχύσεις που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Επίσης δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και (για) τους επόμενους μήνες. Από τους υπολογισμούς που έγιναν εκτιμάται ότι απαιτείται συνολικά επιπλέον κονδύλι 2 έως 4 δισ. ευρω για 12 μήνες που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Η δεύτερη σε σειρά έκτακτη αυτή ενίσχυση μέσω επιδομάτων σε ευάλωτους πολίτες φαίνεται προς προκρίνεται έναντι της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Ο λόγος για αυτό εντοπίζεται στο ότι είναι άγνωστος ο συντελεστής του κατά πόσο θα φτάσει στον καταναλωτή η μεταβολή του ΦΠΑ στον υπερμειωμένο ύψος του 6%.

Το νέο πακέτο μέτρων

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες του Dnews, το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει την συνέχιση των επιδομάτων ακρίβειας. Πρόκειται μάλιστα για επιδόματα που ήδη έχουν ανακοινωθεί όπως το «Δώρο Πάσχα» των 200 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται επίσης και η έκτακτη δόση του επιδόματος παιδιού Α21, με μία δεύτερη καταβολή που θα γίνει εφόσον πάρει το πράσινο φως στις αρχές του καλοκαιριού.

Παράλληλα στο τραπέζι έχει πέσει και η πλήρης κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος
και του φυσικού αερίου. Τα σχετικά κριτήρια ωστόσο θα αφορούν μόνο τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά.

Τέλος φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πάντα υπό την αίρεση των κεντρικών αποφάσεων της Κομισιόν για «ξεκλείδωμα» ευρωπαϊκών κονδυλίων, εξετάζει την συνέχιση της επιδότησης πετρελαίου κίνησης. Όπως επίσης και το voucher για την αμόλυβδη βενζίνη και τους επόμενους μήνες.

Πότε θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις;

Οι σχετικές αποφάσεις και ανακοινώσεις από κυβερνητικά χείλη τοποθετούνται χρονικά μετά τις γιορτές του Πάσχα και σίγουρα θα συσχετιστούν με το ύψος του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά και της ανάγκης για άμεση νέα ενίσχυση των νοικοκυριών της χώρας ήταν η εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών κ. Σταικούρα από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών για «βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό». Ο οποίος τους επόμενους μήνες θα σκαρφαλώσει σε διψήφιο αριθμό.

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Facebook, στο Twitter. στο Instagram, στο Youtube, στο TikTok.


vstore.gr overfm
vstore workstationPLANET SPORTS