RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Χρηστικά | Συνταξιοδοτικός προγραμματισμός

Πολλοί άνθρωποι και κυρίως οι νεότεροι, ζουν με την αίσθηση ότι η γενιά τους, δεν θα πάρει σύνταξη στα γεράματα. Γράφει ο Βασίλης Μουντάκης.

Ο Βασίλης Μουντάκης συνεχίζει με Ήθος/Πάθος και Φιλότιμο να οργανώνει την ομάδα των «καθαρόαιμων» Ενεργών Ασφαλιστών των ανθρώπων που δίνουν Υπεραξία στην Ασφάλεια. Με καθημερινή παρουσία στο «γήπεδο» του OverFM και την Κυριακή 3μμ. στην εκπομπή «Τα Γκολ και τα φάουλ της Ασφαλιστικής Αγοράς». Ο «καθαρόαιμος» επιθετικός Γιάννης Διαμαντής ξαναπαίρνει ασίστ πάσα και ξεδιπλώνει το ταλέντο του…

Απολαύστε τον σε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον θέμα:

Αποταμίευση, επένδυση, δημιουργία κεφαλαίου για συνταξιοδότηση σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή. Πολλοί άνθρωποι σήμερα και κυρίως οι νεότεροι, ζουν με την αίσθηση ότι η γενιά τους, δεν θα πάρει σύνταξη στα γεράματα.

Έχουμε ακούσει όλοι μας αυτόν τον φόβο των νεότερων ανθρώπων και κατά βάθος μέσα μας, πιστεύουμε ότι έχουν βάση αυτοί οι φόβοι. Όμως εμείς οι Ενεργοί Ασφαλιστές, έχουμε άλλον κοινωνικό ρόλο και όχι να επιβραβεύουμε τον φόβο ή να τον αρνούμαστε.

Το πρόβλημα είναι κοινωνικό και ηθικό, ενώ αν το αναλύσουμε σε βάθος, θα προκύψει ότι το πρόβλημα είναι μαθηματικό και αποτελεί μία απλή εξίσωση για όλους εμάς. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να εντοπίσουμε το πρόβλημα.

Επι σειρά ετών τα αποθεματικά των ταμείων, έγιναν βορρά σε κομματικά παιχνίδια και στα χέρια των ακατάλληλων διαχειριστών του κράτους. Σε εποχές που οι αποδόσεις ήταν μεγάλες τα αποθεματικά των ταμείων δεν έπαιρναν καθόλου απόδοση. Αργότερα μάθαμε ότι έγιναν υπεξαιρέσεις και αργότερα ότι τα λεφτά των ασφαλισμένων έγιναν… επενδύσεις στο χρηματιστήριο και εξανεμίστηκαν.

Σαν να μην ήταν αρκετό αυτό, υπάρχει και συνέχεια. Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα σχεδιάστηκε με την λογική της αλληλεγγύης και της αναδιανομής. Δηλαδή σήμερα δουλεύει ο εργαζόμενος και πληρώνει εισφορές που με αυτές τις εισφορές πληρώνεται η σύνταξη του σημερινού συνταξιούχου.

Όταν όμως προκύπτει:

– Εισφοροδιαφυγή από τον εργοδότη

– Μαύρη και ανασφάλιστη εργασία

– Κλείσιμο επιχειρήσεων που αφήνουν χρέη προς το δημόσιο και τα ταμεία

Ταυτόχρονα υπάρχει ανεργία και γήρανση του πληθυσμού που ξεπερνά το προσδόκιμο ζωής που είχε υπολογιστεί αρχικά. Τότε το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο σύνθετο.

Με μειωμένη ροή γεννήσεων και γήρανση του πληθυσμού που φτάνει σε μεγάλη ηλικία, η εξίσωση θα έμοιαζε αδύνατη. Όμως επειδή το πρόβλημα είναι κοινωνικό και αφορά την κοινωνική ισορροπία, αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να δοθεί λύση από το ίδιο το κράτος, που είναι και συνυπεύθυνο για την κακή διαχείριση που αναφέραμε παραπάνω.

Έτσι το Ελληνικό κράτος αποφάσισε να διαθέτει κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και να συμπληρώνει το κενό που δημιουργείται ανάμεσα στο κόστος των συντάξεων και στα διαθέσιμα αποθεματικά των ταμείων. Το πρόβλημα λύθηκε προσωρινά, μέχρι που ήρθαν τα Μνημόνια και η Τρόικα. Οι δανειστές μας και επόπτες μας, έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι μέρος του κρατικού προϋπολογισμού, ξοδεύεται στην πληρωμή συντάξεων. Και έδωσαν προθεσμία για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

Η λύση της Εθνικής σύνταξης

Έτσι πλέον, υπάρχει η υποχρέωση του κράτους να μειώνει σταδιακά το ποσό που δαπανά από τον προϋπολογισμό του για τις συντάξεις, μέχρι να φτάσουμε στο μηδέν. Δηλαδή να δίνονται συντάξεις, χωρίς να παρεμβαίνει το κράτος δίνοντας χρήματα στα ταμεία.

Η ιδέα ακούγεται θαυμάσια. Αλλά στην πράξη υστερεί. Το κενό που θα δημιουργηθεί θα φέρει αναστάτωση στην κοινωνία, καθώς τα αποθεματικά των ταμείων δεν επαρκούν για να καλύψουν τις συντάξεις. Παράλληλα, οι εισφορές γίνονται ολοένα και μικρότερες.

Έτσι βρέθηκε η λύση της Εθνικής σύνταξης. Όπου το κράτος και τα ταμεία, εγγυώνται ένα ελάχιστο ποσό που θα το λάβουν όλοι όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το εγγυημένο ποσό είναι τα 384 € για όσους δικαιούνται πλήρη σύνταξη, ενώ αυτό μειώνεται σε όσους έχουν λιγότερο από 20 έτη εργασίας.

Τονίζοντας ότι το παραπάνω ποσό, αφορά το ελάχιστο εγγυημένο ποσό που θα δίνει το κράτος σε όλους τους συνταξιούχους. Φυσικά εξυπακούεται ότι… αν εκείνη την εποχή που θα πάρει σύνταξη κάποιος, τα αποθεματικά των ταμείων είναι σε καλύτερη κατάσταση, θα λάβει παραπάνω σύνταξη από την εγγυημένη.

Έτσι προκύπτουν 3 σενάρια για τους συνταξιούχους της επόμενης δεκαετίας.

1) Το καλό σενάριο, που λες ότι θα έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά των ταμείων και ο συνταξιούχος θα λάβει σύνταξη παραπάνω από την εγγυημένη.

2) Το μετριοπαθές σενάριο, που λέει ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια. Άρα συνεχίζουμε όπως είμαστε με τα 384 € εγγυημένη σύνταξη.

3) Και τέλος υπάρχει το κακό σενάριο, που λέει ότι η κατάσταση θα είναι χειρότερη από την σημερινή και υπάρχει το ενδεχόμενο να μειωθεί το ποσό της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης. Δηλαδή να λαμβάνουμε λιγότερο από 384€ μηνιαίως. Και τώρα ερχόμαστε προ των ευθυνών μας.

Νέοι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι τα παραπάνω σενάρια είναι τα τρία παραπάνω, είναι στην προνομιακή θέση να αλλάξουν το μέλλον τους. Όσο ακόμα είναι νωρίς, προλαβαίνετε να μιλήσετε με έναν Ενεργό Ασφαλιστή και να σχεδιάσετε μαζί το αύριο που θα θέλατε για τον εαυτό σας. Εμπιστευτείτε σήμερα το μέλλον σας σε έναν διαπιστευμένο επαγγελματία Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης. Κανένα ίντερνετ, καμία πλατφόρμα δεν είναι σε θέση να κάνει αυτόν τον σχεδιασμό που θα επηρεάσει το αύριο για εσάς.

Θυμηθείτε. Όσο νωρίτερα αντιληφθείτε την ανάγκη σας για συμπληρωματική σύνταξη, τόσο πιο φθηνά θα σας κοστίσει και ταυτόχρονα οι αποδόσεις σας θα είναι μεγαλύτερες. Μην καθυστερείτε. Επικοινωνήστε αμέσως με τον Ασφαλιστή σας ή αναζητήστε άμεσα έναν Ενεργό Ασφαλιστή που θα σας ενημερώσει και θα σας βοηθήσει.

Διαμαντής Ιωάννης

Ασφαλιστικός και Επενδυτικός Σύμβουλος


vstore.gr overfm
vstore workstationPLANET SPORTS