RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Διεθνή | Σε εφαρμογή το ημιαυτόματο οφσάιντ στο Αραβικό Κύπελλο

Αύριο Τρίτη ,30/11, θα γίνει χρήση του ημιαυτόματου οφσάιντ στο Αραβικό Κύπελλο. Αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Η FIFA θέλοντας να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει το άθλημα, προχωράει σε νέους πειραματισμούς με τη τεχνολογία. Αύριο Τρίτη, 30/11, στο Αραβικό Κύπελλο, θα τεθεί σε εφαρμογή η ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ. Σε εφαρμογή το ημιαυτόματο οφσάιντ στο Αραβικό Κύπελλο

Το ημιαυτόματο οφσάιντ θα λειτουργεί με τον εξής τρόπο. Δέκα με 12 κάμερες θα συλλέγουν έως και 29 σημεία δεδομένων για κάθε παίκτη 50 φορές το δευτερόλεπτο. Εάν εντοπίσει ένα πιθανό οφσάιντ, αποστέλλεται ειδοποίηση στον βοηθό διαιτητή VAR, ο οποίος έχει την τελική κλήση.

Ο Πιερλουίτζι Κολίνα, επικεφαλής διαιτησίας της FIFA, δήλωσε στο Fifa TV: «Η τεχνολογία είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη, τόσο στην προετοιμασία πριν τον αγώνα όσο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το VAR είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στο ποδόσφαιρο και ο αριθμός των μεγάλων λαθών έχει μειωθεί, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τομείς που μπορούν να βελτιωθούν», εξήγησε ο Ιταλός πρώην διεθνής διαιτητής και πρόσθεσε:

«Σε περίπτωση οφσάιντ η απόφαση λαμβάνεται μετά από ανάλυση όχι μόνο της θέσης των παικτών αλλά και της συμμετοχή τους στην κίνηση. Η τεχνολογία μπορεί να τραβήξει μια γραμμή, αλλά η αξιολόγηση της παρέμβασης στο παιχνίδι ή με έναν αντίπαλο παραμένει στα χέρια του διαιτητή».

“>

Σε εφαρμογή το ημιαυτόματο οφσάιντ στο Αραβικό Κύπελλο

Το Αραβικό Κύπελλο, το οποίο συμμετέχουν 16 ομάδες και διοργανώνεται σε έξι στάδια στο Κατάρ, είναι η πιο σημαντική δοκιμή για την τεχνολογία μέχρι τώρα. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA του 2022.

Ο διευθυντής τεχνολογίας και καινοτομίας στο ποδόσφαιρο, Γιοχάνες Χοτζμίλερ, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες του πώς θα λειτουργήσει η τεχνολογία.

«Θα έχουμε μια κάμερα εγκατεστημένη κάτω από την οροφή κάθε γηπέδου», επιβεβαίωσε. Τα δεδομένα παρακολούθησης των άκρων που εξάγονται από το βίντεο θα σταλούν στις επιχειρησιακές αίθουσες».

Και συμπλήρωσε: «Η υπολογισμένη γραμμή οφσάιντ και το ανιχνευμένο σημείο λακτίσματος θα παρέχονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στον χειριστή επανάληψης, ο οποίος στη συνέχεια θα έχει την ευκαιρία να τα δείξει αμέσως στον VAR. Στο Αραβικό Κύπελλο 2021, ο βοηθός VAR θα μπορεί να επικυρώσει και να επιβεβαιώσει αμέσως τις πληροφορίες».

“>

Πάντως μέχρι τώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιτίθενται στην ένταξη της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο. Το VAR στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης έχει διχάσει με το κατά πόσο τελικά βοηθάει.

Οι αποφάσεις για οφσάιντ ήταν από τις πιο αμφιλεγόμενες, με ορισμένα γκολ να αποκλείονται με το ελάχιστο περιθώριο. Το γκολ του Ρομπέρτο ​​Φιρμίνο για τη Λίβερπουλ εναντίον της Άστον Βίλα το 2019, για παράδειγμα, ακυρώθηκε επειδή η μασχάλη του ήταν οφσάιντ. Σε εφαρμογή το ημιαυτόματο οφσάιντ στο Αραβικό Κύπελλο


vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS