RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Super League 1 | Παναθηναϊκός – Παρατείνεται η άδεια λειτουργίας της Λεωφόρου

Η άδεια κατεδάφισης και άδεια λειτουργίας του «Απόστολος Νικολαΐδης» παρατείνεται για άλλα δέκα χρόνια και ανοίγει τον δρόμο στην Διπλή Ανάπλαση.

Ραγδαίες εξελίξεις για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Mια κρίσιμη διάταξη για να προχωρήσει το έργο της Διπλής Ανάπλασης στον Βοτανικό, με την οποία επεκτείνονται χρονικά οι άδειες κατεδάφισης και η περίοδος λειτουργίας του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έχει περιληφθεί στο κλιματικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πρόκειται για δύο παρατάσεις τυπικού χαρακτήρα μεν, αλλά με μεγάλη ουσιαστική σημασία για να προχωρήσει το έργο. Συγκεκριμένα, είχαν λήξει οι αντίστοιχες διατάξεις που είχαν εισαχθεί με νόμο του 2011 και είχαν χρονική διάρκεια δέκα ετών.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση Συνεπειών του νομοσχεδίου, «με το προτεινόμενο άρθρο επιδιώκεται η ολοκλήρωση του προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης με την υλοποίηση της άδειας κατεδάφισης της Περιοχής Ανάπλασης 1 (σ.σ.: γήπεδο Παναθηναϊκού), το οποίο συνιστά πρόγραμμα αναπτυξιακού υπερτοπικού χαρακτήρα με θετικές συνέπειες για την ανάπτυξη της περιοχής του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων».

Ειδικότερα, το άρθρο 33 του νομοσχεδίου, με θέμα την ισχύ της άδειας κατεδάφισης στην Περιοχή Ανάπλασης Ι, δηλαδή στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, προβλέπει ότι «οι προθεσμίες της παρ. 4 του άρθρου 23 του ν. 3983/2011 (Α’ 144) τροποποιούνται ως εξής:

α) Η χρονική ισχύς της άδειας κατεδάφισης της περ. Β επεκτείνεται σε είκοσι (20) έτη.
β) Η δυνατότητα εξαίρεσης από την κατεδάφιση αυθαίρετων εγκαταστάσεων της περ. ΣΤ επεκτείνεται σε είκοσι (20) έτη.
γ) Η δυνατότητα νόμιμης λειτουργίας του υφιστάμενου γηπέδου ποδοσφαίρου στην Περιοχή Ανάπλασης επεκτείνεται σε είκοσι (20) έτη».

Η διάταξη αυτή αναμενόταν για να διασφαλισθεί ότι το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα παραμείνει σε λειτουργία έως ότου τεθεί σε λειτουργία η νέα εγκατάσταση στον Βοτανικό, ενώ το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για την έναρξη της υλοποίησής του, καθώς από τις αρχές Μαρτίου έχουν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων οι σχετικές συμβάσεις παραχώρησης.

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης είχε χαρακτηρίσει απολύτως ρεαλιστικό και απολύτως εφικτό το Σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης. Μάλιστα είχε υπογραμμίσει ότι η χρηματοδότηση του είναι διασφαλισμένη. Όπως είχε τονίσει ο κ. Μπακογιάννης, το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού θα είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη. Επίσης είναι μοναδικό: Από τις κερκίδες του οι φίλαθλοι θα βλέπουν την Ακρόπολη.

Το δημοτικό συμβούλιο είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία τις Συμβάσεις Παραχώρησης μεταξύ Δήμου – Ερασιτέχνη Παναθηναικού. Δήμου – ΠΑΕ Παναθηναϊκού και Δήμου – «Ερασιτέχνη» – «ALPHA ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», εξουσιοδοτώντας παράλληλα τον δήμαρχο να τις υπογράψει.

Το έργο και η χρηματοδότησή του

Περιγράφοντας το έργο, ο κ. Μπακογιάννης είχε σημειώσει ότι:

  • Πρόκειται για μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση για τη δημιουργία δύο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό. Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας προβλέπεται η δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού μουσείου και υπογείου πάρκινγκ.
  • Στον Βοτανικό, οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ο καταλύτης για την ταυτόχρονη μετατροπή της περιοχής από άναρχη ζώνη βιομηχανίας και βιοτεχνίας, σε ορθολογικώς πολεοδομούμενη περιοχή, με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου καθώς και κτήρια κεντρικών λειτουργιών.
  • Συνολικά έχουν δεσμευθεί και θα επενδυθούν στον Ελαιώνα 140 εκατομμύρια από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε δίκτυα κοινής ωφελείας, στο πράσινο, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στον φωτισμό, στα πάρκα, στους δρόμους, σε κίνητρα μετεγκατάστασης μεταφορικών εταιριών, σε πεζοδρόμια.
  • Παράλληλα θα αποδοθούν σε κοινή χρήση 92.200 τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνονται σήμερα από το Ναυτικό Οχυρό, εκ των οποίων 74.000 τ.μ. αφορούν αμιγώς σε χώρους πρασίνου κ.α.
  • Τα 140 εκατομμύρια της χρηματοδότησης προέρχονται από το Tαμείο Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας. Από αυτά τα 97 είναι για τα έργα του Δήμου (το 42% για υποδομές και το 62% για έργα πρασίνου), ενώ τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το κράτος για κίνητρα μετεγκατάστασης των μεταφορικών εταιρειών και για έργα ανάπλασης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Άλλα 115 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για το γήπεδο, 12 εκατομμύρια από την ALPHA ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για τις εγκαταστάσεις του «Ερασιτέχνη».
  • Συνολικά, επενδύονται 267 εκατομμύρια δημόσιων, ευρωπαϊκών, εθνικών και ιδιωτικών πόρων, ενώ εκτιμάται ότι θα γίνει κινητοποίηση άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων περίπου 470 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Το συνολικό ελάχιστο εγγυημένο έσοδο για τον Δήμο Αθηναίων και το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι 145.000 ευρώ. Από τις σουίτες συν 270.000 ευρώ. Από τις λοιπές εμπορικές χρήσεις, δηλαδή 415.000 ευρώ ετησίως.

Πηγή: Buisness Daily.gr


vstore.gr overfm
vstore workstationPLANET SPORTS