Γεωργίου | 04.04.2021

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων: Ένα αδέσποτο θα σου αλλάξει την ζωή!

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Σωτήρης Γεωργίου

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων σήμερα και σε μια εποχή που η συντροφιά καθίσταται πιο απαραίτητη από ποτέ και ειδικά πλέον που μάθαμε και τον εγκλεισμό λόγω κορωνοϊού. Και ένα μεγάλο θέμα με αφορμή τον εορτασμό που διαβάζοντας το σχετικό κείμενο στο www.sansimera.gr καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των αδέσποτων ζώων.

Αν δεν το ξέρετε 600 εκατομμύρια  αδέσποτα ζώα υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Μιλάμε για 600εκ ψυχές. Καθώς το να έχεις ένα ζωάκι ειδικά συντροφιάς είναι σαν να έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου. Και ειδικά όσοι δεν έχουμε έναν άνθρωπο δίπλα μας, το ζωάκι είναι ο… άνθρωπός μας! Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ηλικιωμένων ανθρώπων που πολλές φορές δυστυχώς είναι ξεχασμένοι ή δεν έχουν την άνεση ή δυνατότητα μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τις φιλοζωικές οργανώσεις, στην Ελλάδα κυκλοφορούν σχεδόν 1 εκατομμύριο αδέσποτα ζώα κάθε είδους. Μιλάμε για απίστευτο νούμερο. Και αποτελεί και ντροπή καθώς παρά τα βήματα που έχουν πράγματι γίνει και ιδιαίτερα στο θέμα της κακοποίησης των ζώων και βασικά των αδέσποτων, οι υποδομές για τη φύλαξη, για την προστασία αυτών των ζώων είναι ελάχιστες και συνήθως είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή των δήμων, όταν αυτοί έχουν τη δυνατότητα.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι με την εποχή των μνημονίων και της κρίσης που κτύπησε οικονομικά πολλούς, πολλοί εξ αυτών δεν είχαν τη δυνατότητα συντήρησης και πέταξαν στο δρόμο και στα βουνά τα ζώα που είχαν σπίτια τους. Και φυσικά είναι ακόμα δυσκολότερο για ένα ζώο να επιβιώσει στον σκληρό δικό τους κόσμο όταν έχει μεγαλώσει σε άλλες συνθήκες.

Το ακόμα χειρότερο βέβαια στην χώρα μας είναι ότι δυστυχώς ακόμα και σήμερα έχουμε ανθρώπους που δεν είναι άνθρωποι… Άτομα μιάσματα της κοινωνίας που κυνηγούν, σκοτώνουν και βασανίζουν τα αδέσποτα ειδικά ζώα.

Η πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί ακόμα περισσότερο. Να φτιαχτούν καταφύγια αδέσποτων παντού, να δοθούν κίνητρα για ακόμη μεγαλύτερη φροντίδα των ζώων στις οργανώσεις. Να υλοποιηθούν προγράμματα μαζικής στείρωσης και ταυτόχρονα φροντίδας, ακόμη και στους δρόμους. Να υπάρχει νερό (μην ξεχνάμε πόσο ζέστη έχουμε στην χώρα μας και πόσους μήνες) και τροφή για όλα τα αδέσποτα.

Πάντως έγινε και ένα βήμα. Στον Βοτανικό θα λειτουργήσει σύντομα το πρώτο σύγχρονο καταφύγιο του Δήμου Αθηνών. Εκεί έχει ήδη διαμορφωθεί ένας όμορφος και λειτουργικός χώρος προσωρινής φιλοξενίας, χωρητικότητας 90 θέσεων, με άπλετο χώρο προαυλισμού και πλήρη εξοπλισμό, ώστε τα αδέσποτα να ζουν σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες.

Η συμπεριφορά μας προς τα ζώα όπως λέει και το FBI φωτογραφίζει την συμπεριφορά μας και στους ανθρώπους κάποια στιγμή. Αγαπάμε ειδικά τα αδέσποτα ζωάκια και τα βοηθάμε. Ένας άνθρωπος που δεν αγαπά τα ζώα δύσκολα θα αγαπά και τους ανθρώπους καθώς η αγάπη είναι υπέρτατο συναίσθημα. Αν δεν τα αγαπάς εν τέλει, μην τα πειράζεις.

Τέλος κάτι ακόμα που με ενοχλεί. Πολύς κόσμος και βασικά πολλές χλιδάτες ή ψευτοχλιδάτες νεαρές θέλουν να αποκτήσουν ένα ζωάκι. Αλλά όχι από αγάπη αλλά συνήθως για την μόστρα, την λεζάντα, το χαιλίκι. Είναι τα ζωάκια αυτά με τις ακριβές μάρκες που θα καταλήξουν συνήθως στο δρόμο ή θα πεινάνε όταν η λεγάμενη ή λεγάμενος θα παρτάρουν και διακοπάρουν.

Δεν παίρνεις ένα ζώο σπίτι σου για την λεζάντα. Μόνο αν αγαπάς παίρνεις ένα ζώο. Και όταν αγαπάς τα ζώα, όταν έχεις ανιδιοτελή αγάπη μέσα σου, δεν εστιάζεις στην ομορφιά του ζώου αλλά στην ψυχή. Όπως πρέπει να κάνουμε και με τους ανθρώπους άλλωστε.

Ένα αδέσποτο ζωάκι θα εκτιμήσει πολύ περισσότερο την αγάπη, την ζεστασιά του σπιτιού και θα είναι πιο πιστό και θα μεταδίδει την θετική ενέργεια που τόσο μας λείπει πια στην καθημερινότητά μας. Ένα αδέσποτο ζωάκι θα είναι πάντα δίπλα μας και δεν θα ξεχάσει το καλό που του κάναμε.

Αν θέλεις ένα ζώο συντροφιάς, βεβαιώσου πρώτα μόνος σου ότι αυτό θέλεις και ότι θα είσαι σε θέση να του φέρεσαι όπως πρέπει  και μετά απόκτησέ το. Βρίσκοντας ένα αδέσποτο από τα δεκάδες χιλιάδες που φιλοξενούνται στις φιλοζωικές θα κάνεις ένα καλό γενικότερα. Θα σώσεις μια ψυχή. Θα βοηθήσεις εσένα, θα λάβεις ενέργεια και θετικότητα και το σύμπαν δεν θα σε ξεχάσει…

MUST READ

16.04.2021 | 19:31

Πέθανε στα 52 της η Έλεν ΜακΡόρυ

16.04.2021 | 19:21

Ευρωλίγκα: Φάση της χρονιάς του Ουόκαπ με Ολυμπιακό [vid]

16.04.2021 | 19:12

Survivor: Αυτά είναι τα τρελά χρήματα που έχουν πάρει οι παίκτες [vid]

16.04.2021 | 18:27

Δέδας: Αποβλήθηκε και επιτέθηκε σε κάμεραμαν