RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Φάκου | Όταν κάνεις πρώτη φορά floating, θα αναρωτηθείς πως ζούσες μέχρι τότε χωρίς αυτό

Και μετά, θα γίνει απλώς η αγαπημένη σου υγειινή συνήθεια

Tην πρώτη φορά που μπήκα να κάνω floating στο Etherfloat το εξειδικευμένο κέντρο floating στο Κολωνάκι, αναρωτιόμουν πως ζούσα μέχρι τότε χωρίς αυτό. Αφού ένιωσα πραγματικά πολύ τυχερή που το βρήκα, πηγαίνω τακτικά και κλείνομαι μία ώρα σε μια δεξαμενή γεμάτη αλμυρό νερό, από την οποία βγαίνω πιο ξεκούραστη, πιο ήρεμη, πιο αναζωογονημένη: μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Γιατί λίγο pampering δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, το αντίθετο θα λέγαμε.

Πως θα σου φαινόταν να περνούσες τον ποιοτικότερο χρόνο με τον εαυτό σου μέσα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας επιπλέοντας μέσα σε νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε θειικό μαγνήσιο κι όλα αυτά μέσα σε μια κλειστή δεξαμενή με χαμηλό ή και καθόλου φωτισμό ακούγοντας χαλαρωτική μουσική και στη συνέχεια μόνο τους χτύπους της καρδιάς σου; Όλα αυτά, μπορείς να τα κάνεις αν απολαύσεις την εμπειρία του floating.

Τι είναι όμως ακριβώς το floating;

 

Το floating είναι η σωματική επίπλευση που προκαλείται ενώ βρισκόμαστε μέσα σε μια ειδικά διαμορφωμένη δεξαμενή (pod). To pod περιέχει διάλυμα νερού και θειικού μαγνησίου (epsom salt) το οποίο παράγει ισχυρή άνωση. Ξαπλώνοντας ανάσκελα, επιπλέουμε στην επιφάνεια του νερού χωρίς προσπάθεια, σαν να μην έχουμε βάρος, όπως ένας αστροναύτης στο διάστημα.

Υπάρχει μία ελαφριά πόρτα, την οποία μπορούμε να αφήσουμε ανοιχτή ή να κλείσουμε σε περίπτωση που θέλουμε να αποφύγουμε εντελώς τους ήχους και τα φώτα. Η θερμοκρασία του νερού και του αέρα μέσα στο pod είναι περίπου 35 βαθμοί Κελσίου, αντίστοιχη με αυτή του δέρματος, πράγμα που σημαίνει πως θα αισθανθείτε να γίνεστε ένα με το νερό. Όλα τα παραπάνω έχουν σχεδιαστεί με κύριο στόχο να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα εξωτερικά ερεθίσματα που δεχόμαστε.

Στις ΗΠΑ, ο συγκεκριμένος τρόπος χαλάρωσης, χρησιμοποιείται ως αποθεραπεία από τους παίκτες του ΝΒΑ καθώς και άλλων αθλημάτων καθώς το σώμα αιωρείται απαλλαγμένο από οποιαδήποτε πίεση και με αυτόν τον τρόπο όλοι οι μυς, οι σύνδεσμοι και οι τένοντές του ξεκουράζονται στο μέγιστο βαθμό και με πολύ ευχάριστο τρόπο. Ταυτόχρονα δε, ωφελείται και ο εγκέφαλος ο οποίος μέσα στην απολυτη γαλήνη που προσφέρει το pod (δηλαδή η δεξαμενή μέσα στην οποία γίνεται το floating) μπαίνει στη διαδικασία διαλογισμού και αυτοθεραπείας από το στρες, το άγχος και το overthinking.

 

Η πρώτη φορά που θα κάνει κάποιος floating, θα είναι διερευνητική. Επειδή το σώμα μας δεν έχει συνηθίσει να «αιωρείται» ουσιαστικά σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας χρειάζεται χρόνο προσαρμογής μέχρι να αντλήσει κανείς όλα τα θετικά της συνεδρίας, όμως ακόμα και το διάστημα προσαρμογής δεν είναι αρνητική περίοδος-και από κει μπορεί να πάρει κανείς πράγματα και να μάθει καλύτερα το σώμα και το μυαλό του.

Tι είναι το αλάτι Epsom ή αλλιώς θειικό μαγνήσιο που βρίσκει κανείς μέσα στο pod;

 

Το θειικό μαγνήσιο, γνωστό και ως αλάτι epsom, πήρε το όνομά του από την ομώνυμη πόλη στο Surrey της Αγγλίας. Η κρυστάλλινη όψη του νερού μέσα στο pod κρύβει πάνω 500 κιλά αλάτι epsom. Αυτή η ποσότητα αυξάνει το ειδικό βάρος του διαλύματος έτσι ώστε καθώς εισέρχεστε, το βάρος του εκτοπιζόμενου νερού να είναι μέχρι και 1,3 φορές το βάρος του σώματός σας. Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί άνωση όπως δεν την έχετε βιώσει ποτέ!

 

Το αλάτι epsom χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε λουτρά λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Σε νερό θερμοκρασίας 35 βαθμών Κελσίου, όπως αυτό του pod, το αλάτι διαλύεται τελείως και μπορεί να απορροφηθεί μέσω των λεμφαδένων του δέρματος. Είναι φυσικό μαλακτικό, το οποίο και θα διαπιστώσετε αμέσως μετά το πρώτο float στο δέρμα σας και τα μαλλιά σας. Είναι επίσης μυοχαλαρωτικό και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Κάνοντας floating συστηματικά, θα ενεργοποιηθεί το λεμφικό σας σύστημα και θα μειωθούν τα επίπεδα των ορμονών του στρες — ακριβώς ό,τι χρειάζεστε για να επανέλθετε απ’τους φρενήρεις ρυθμούς της μεγαλούπολης.

Από κει και πέρα η κάθε φορά είναι ξεχωριστή, διαφορετική και έχει να δώσει στο σώμα και στο πνεύμα πράγματα που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν πίστευε κανείς ότι υπήρχαν. Χρειάζεται οπωσδήποτε μια συχνότητα στην επαφή με το floating, ώστε να δημιουργείται μια ροή στα οφέλη της διαδικασίας και να μην διακόπτεται το flow. Σε κάθε περίπτωση η τακτική επαφή με το νερό και με τον εαυτό μας σε συνδυασμό, οδηγούν στο ιδανικό και επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ετικέτες:

vstore.gr overfm
vstore workstationPLANET SPORTS