La Liga

Οι εκλογές των «μπλαουγκράνα» και των «μερένχες»

Στην Μπαρτσελόνα τα μέλη ψηφίζουν και εκλέγουν πρόεδρο, την ώρα που και στη Ρεάλ ισχύει ανάλογο σύστημα, αλλά δεν έχει γίνει κανονική διαδικασία από το 2006 και μετά.

14.04.2021 | 10:55

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Χρονιά εκλογών για την ανάδειξη προέδρου και νέας διοίκησης είναι η φετινή στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη. Οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι της Ισπανίας μοιάζουν πολύ, αλλά συνάμα διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό. Ακόμα και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ανάδειξης της διοίκησής τους, του προέδρου τους. Θεωρητικά έχουν ανάλογο εκλογικό σύστημα. Αλλά στη Μαδρίτη από τον Ιούλιο του 2006 και μετά δεν έχουν γίνει κανονικές εκλογές.

Μετά τις αλλαγές που έκανε τότε, στο καταστατικό, ο Φλορεντίνο Πέρεθ δεν είναι και το πιο εύκολο να βρεθεί άλλος υποψήφιος που να πληροί τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία και να ψηφιστεί ως ο νέος πρόεδρος των Μαδριλένων. Από το 2012 έχουν αλλάξει οι όροι για να μπορεί κανείς να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των «μερένχες». Οι μεγάλες αλλαγές που έγιναν ήταν η τροποποίηση του άρθρου 40 του καταστατικού του συλλόγου. Γεγονός που δεν επιτρέπει εύκολα σε άλλα άτομα να θέσουν υποψηφιότητα. Αυτές ήταν οι ακόλουθες:

  • Για να μπορέσει κανείς να διεκδικήσει την προεδρία του συλλόγου θα πρέπει να έχει 20 χρόνια αδιάλειπτη παρουσία ως μέλος της Ρεάλ, αντί για 10 χρόνια που ίσχυαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.
  • Επίσης να καταβάλλει ως προ-εγγύηση το 15% του προϋπολογισμού το οποίο να προέρχεται αποκλειστικά από προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του υποψηφίου και να μην είναι χρήματα από το εξωτερικό.

Η θητεία στην Ρεάλ είναι τετραετής, στους «μπλαουγκράνα» εξαετής. Εάν εμφανιστεί μόνο ένας υποψήφιος, τότε ανακηρύσσεται αυτός πρόεδρος όπως έχει γίνει με τον Φλορεντίνο Πέρες τα τελευταία χρόνια. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο κλαμπ είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει ένα άτομο να θέσει υποψηφιότητα.

Στην Μπαρτσελόνα για να μπορέσει ένα άτομο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία:

  • Θα πρέπει να συλλέξει υπογραφές και ουσιαστικά μέσα από αυτή τη διαδικασία να «προταθεί». Απαιτείται το 50% των εκπροσώπων των μελών για τις εκλογές.
  • Επιπλέον, η εγγύηση 15% που απαιτείται για τον υποψήφιο στην ομάδα της Βαρκελώνης παρουσιάζεται αφού εκλεγεί κάποιος πρόεδρος.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο υποψήφιος πρόεδρος να είναι κάτοικος Καταλωνίας και να είναι μέλος του συλλόγου για μια δεκαετία.

Στη Μαδρίτη δεν υπάρχει όριο αναφορικά με το πόσες φορές μπορεί να θέσει υποψηφιότητα κάποιος για την προεδρία. Στην Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να κάνει περισσότερες από δύο σερί θητείες. Σε αμφότερες τις ομάδες γίνεται εκλογική απογραφή, ούτως ώστε να ξεκαθαρίσει ο αριθμός των μελών που έχει την δυνατότητα να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Δεν έχουν δικαίωμα ψήφου όλα τα μέλη τους.

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή