RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Σταραμόπουλος | Οι Αργεντινοί του Σκαλόνι έκαναν αυτό που πάντα κάνουν, να παίζουν ποδόσφαιρο

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την σπουδαία επιτυχία της εθνικής Αργεντινής και του Μέσι στο 22ο Παγκόσμιο κύπελλο, η οποία σημάδεψε μία χώρα, ένας Έθνος

Η 18η Δεκεμβρίου 2022 θα σημαδευτεί από φωτιά στην ιστορία της Δημοκρατίας της  Αργεντινής. Δεν θα οφείλεται σε καταστροφικά πολιτικά ή οικονομικά γεγονότα του είδους που τόσο έχουν συνηθίσει σε αυτή τη χώρα η οποία πλήττεται από τόσα πολλά χτυπήματα. Οχι.

Θα την  θυμούνται για εκείνη την απέραντη χαρά που έδωσαν 26 παιδιά, από μια μακρινή χώρα, σε ένα ολόκληρο Έθνος. Για το απλό γεγονός ότι ξέρουν πώς να κάνουν αυτό που έκαναν πάντα στη ζωή τους: να παίζουν μπάλα.

Δεν πρόκειται να ανακαλύψουμε τίποτα αν πούμε  ότι ο Αργεντινός είναι λάτρης του ποδοσφαίρου από μέσα προς τα έξω και γι’ αυτό μια νίκη ή μια ήττα την  απολαμβάνει ή υποφέρει βαθιά μέσα του.

Δεν μπορούμε αυτό να το  εξηγήσουμε  γιατί δεν θα το καταλάβει σχεδόν κανείς, εκτός φυσικά από τους ίδιους τους Αργεντινούς. Αλλά  αυτή η ιστορία θα έπρεπε να έχει διαφορετικό τέλος, πολύ διαφορετικό από τη θλίψη που επέμενε να  κυνηγά την εθνικής τους ομάδα ,  σαν μαύρο σύννεφο πάνω από τα κεφάλια τους.

Πρώτα πρέπει να ξέρεις να υποφέρεις, μετά να αγαπάς, μετά να φεύγεις και τελικά να περπατάς χωρίς να σκέφτεσαι, κινούμενος από τους στίχους του Naranjo en Flor, του Πολωνού Goyeneche που, σε αυτά τα ποδοσφαιρικά θέματα, ήταν επίσης ξεκάθαρος.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ

Και  το χρυσό αγόρι τα κατάφερε. Οι  Αργεντινοί είναι  καρυκευμένοι στην τέχνη του πόνου. Είναι  πρωταθλητές σε αυτό. Παίζοντας πρωταθλήματα κυκλικών κρίσεων που τους  καταδικάζουν να βρίσκονται  στο παγκόσμιο βάθρο του πληθωρισμού. Υποφέρουν  μέρα με την  ημέρα, τους κτυπούν , πέφτουν  κάτω, ξανασηκώνονται  και πάντα πιστεύουν ότι μπορούν  να ανέβουν στην επιφάνεια.  Και παρόλο που από την πολιτική (όπως και σε άλλες χώρες) δεν έχουν  απαντήσεις, οι χαρές έρχονται από το μπαστούνι του ποδοσφαίρου.

Όπως επιτεύχθηκαν το 1978, και εκείνες οι πολύτιμες φωτογραφίες του Matador Κέμπες ή του σπουδαίου αρχηγού, Πασαρέλα,  όταν τους  έδωσαν το πρώτο αστέρι.

Όπως έγινε  το 1986, όταν άπαντες τρελλάθηκαν από την χαρά τους με την  κατάκτηση του 10, από τον Μαραντόνα και από την ομάδα Narigón στο μυθικό στάδιο Azteca, νικώντας τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και γονατίζοντας τους Άγγλους με το χέρι του Θεού και το αριστερό πόδι  της ιδιοφυΐας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Και πώς φτάσαμε τώρα σε αυτό το 2022 που φεύγει. Η εθνική Αργεντινής  μόλις έδωσε το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο στους φιλάθλους της . Και μαζί της η πιο απέραντη χαρά που μπορεί να έχει μια ποδοσφαιρική χώρα σαν την δική τους.

Δεν ξέρουμε αν θα είναι το καλύτερο για μας τους Ευρωπαίους,  αλλά για τους οπαδούς και τους Αργεντινούς και όσους πίστευαν στον μικρό αλλά σπουδαίο μάγο, Λιονέλ Μέσι θα είναι το πιο όμορφο, το πιο πολύτιμο και το πιο ξεχωριστό. Μετά από 36 χρόνια αναμονής, είναι και πάλι δικό τους.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ

Βλέποντας τον Μέσι, το σύμβολο της χώρας ,  ντυμένο με το βασιλικό κοστούμι, να σηκώνει το χρυσό μετάλλιο στο Κατάρ, θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων μας και περισσότερο των Αργεντινών  για αιωνιότητα. Και για μια ολόκληρη γενιά Αργεντινών (ή μιάμιση γενιά) που μπόρεσαν να σηκώσουν το κύπελλο μαζί με τον αρχηγό τους.  Ήταν μαγικό να βλέπεις εκείνους στα 20, στα 30 ή στα 40 τους να φωνάζουν ότι είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές, ξανά! Να σκίζονται μαζί, να κλαίνε μαζί, να αγκαλιάζονται από μακριά και να ξεφορτώνονται το έρμα της τόσης απογοήτευσης που δεν μπόρεσαν  να  κατακτήσουν.

Ακριβώς όπως ο Μέσι ήταν με την Αντονέλα και τα τρία της παιδιά μετά το παιχνίδι, την στιγμή εκείνη όλοι οι Αργεντινοί έκλαψαν από  συγκίνηση χαράς . Αυτοί, όπως εκατομμύρια και εκατομμύρια νεαροί Αργεντινοί, δεν ήξεραν πώς είναι να είσαι παγκόσμιος πρωταθλητής.

Είχα το προνόμιο να έχω δει τους   Πελέ, Μπέκενμπαουερ (προσωπικός μου φίλος ), Κρόιφ, Κέμπες και Μαραντόνα να παίζουν.

Τώρα λένε αρκετοί πως ο  Μέσι είναι ο καλύτερος στην ιστορία, αλλά προσωπικά δεν μπορώ να το πω . Σίγουρα είναι ένας από τους κορυφαίους και ο καλύτερος της εποχής του. Από κει και πέρα, θα δείξει…

Το  Κατάρ ήταν ο τελευταίος σταθμός για ένα τρένο στο οποίο ο Λέο  μπορούσε να οδηγήσει την πρωταθλήτρια ατμομηχανή.

Ήταν μια όμορφη τρέλα που εξαπέλυσε ο Μέσι, ο νέος βασιλιάς του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Είναι ο μεγάλος αρχιτέκτονας αυτής της αφοσίωσης για την οποία εκατομμύρια Αργεντινοί θα είναι αιώνια ευγνώμονες που τους έδωσε την δυνατότητα να ξαναφέρουν  το Κύπελλο στην Αργεντινή. Και πάνω απ’ όλα θα είναι ευγνώμων η «γενιά του Μέσι», αυτή που ποτέ δεν ήξερε πώς είναι να πανηγυρίζεις ότι είσαι παγκόσμιος πρωταθλητής.

Η ΔΟΞΑ

Αν κάποιος άξιζε αυτόν τον τίτλο, αυτός ήταν ο Λιονέλ Αντρές Μέσι.  Πολλά χρόνια τον κορόιδευαν για τις ήττες, γιατί στην Ευρώπη κέρδισε όσα δεν του χρωστούσε η τύχη  για να κατακτήσει και με την  εθνική του ομάδα. Είπαν ότι «ο Μέσι δεν ήξερε πόσο ζύγιζε ο κόσμος». Τώρα ξέρει ο  Λέο.  Τώρα την κράτησες στα χέρια σου, την αγκάλιασες, τη φίλησες και την απαθανάτισες πριν τα φλας. Τώρα οι μοιρολάτρες ξέρουν και καταπίνουν. Τώρα ανεβαίνουν στο άλογο και γιορτάζουν. Όμως η διάθεση δεν είναι να αντιμετωπίσεις αλλά να απολαύσεις.

Υπέφερε περισσότερο από όσο χρειαζόταν. Με ένα πρώτο αραβικό χαστούκι που προμήνυε ότι η μοίρα ήταν λυγισμένη να κοροϊδέψει για άλλη μια φορά. Ήταν ένα σοκ που τους έδωσε ένα μάθημα έγκαιρα. Αλλά με καρδιά, θάρρος και προσπάθεια, η εθνική Αργεντινής μπόρεσε να αγωνισθεί με επιτυχία στους υπόλοιπους αγώνες της έως  να φτάσει σε αυτόν τον κορυφαίο τελικό.

Τα υπόλοιπα είναι ήδη γνωστά. Δάκρυα, συγκίνηση , εισέβαλαν  κάθε στιγμή, σε κάθε ανάμνηση, σε κάθε ριπή οφθαλμού. Το εξώφυλλο του Ντιμπού Μαρτίνες 120’ θα σημαδευτεί από φωτιά όπως αυτό του Πάτο Φιλιόλ  στο  78΄ εναντίον της Ολλανδίας. Ήταν αφοσιωμένος, αλλά εκείνη τη στιγμή ήταν η δόξα. Ήταν η μοίρα. Έπρεπε να είναι της Αργεντινής.  Έπρεπε να είναι από τον Μέσι.

Η μεγαλύτερη ανθρώπινη παλίρροια που έχει δει ποτέ στην ιστορία της χώρας της και που εισέβαλε χθες στους δρόμους του Μπουένος Άιρες ήταν να ανταποδώσει όλη την αγάπη, όλη τη χαρά και όλη την αφοσίωση στο ποδόσφαιρο σε αυτούς τους 26 τύπους που, από μια μακρινή χώρα, τους έδωσαν ένα Έθνος, ένα χάδι στην ψυχή με την κατάκτηση του Παγκοσμίου κυπέλλου.  Όλα για το απλό γεγονός ότι ήξεραν πώς να κάνουν αυτό που έκαναν πάντα στη ζωή τους: να παίζουν μπάλα.

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος- Αναλυτής Διεθνούς Ποδοσφαίρου και Υποθέσεων
Μέλος Επιτροπής Ποδοσφαίρου AIPS και  IFFHS
Chief editor:Discoveryfootball.comSportpress24.com
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Mundo Deportivo

vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS