RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | Μητσοτάκης στον ΟΗΕ – Ζούμε υπό την απειλή casus belli

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr. ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική κρίση και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί χωρίς καθυστέρηση και συντονισμένα απ΄όλες τις χώρες, εν όψει και της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, κάνει αυτή την ώρα, από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης κάνει αναφορά στο τίμημα που πλήρωσε η Ελλάδα και η Μεσόγειος το καλοκαίρι, καθώς και στις αποφάσεις της EUMED και τη Διακήρυξη των Αθηνών, αλλά και στους φιλόδοξους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για την πράσινη μετάβαση.

«Ο κόσμος μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, το αποδείξαμε με τον Covid» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ανάγκη κοινής στάσης της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην κλιματική κρίση. Ο πρωθυπουργός στο σημείο αυτό έκανε μάλιστα λόγο για τις «μέγα-πυρκαγιές» που κατέκαψαν την Ελλάδα το καλοκαίρι.

«Η χώρα μου είναι δεσμευμένη για την πάταξη της κλιματικής αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, έκανε αναφορές στις διεθνείς σχέσεις, τονίζοντας πως στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει ένταση.

Μήνυμα στην Τουρκία

Η Ελλάδα ακολουθούσε πάντα το διεθνές δίκαιο. Από το 1995 η Ελλάδα έχει την απειλή του casus belli. Η Ελλάδα έχει πολλά νησιά και ως παγκόσμια ναυτική δύναμη είμαστε πλήρως προσαρμοσμένοι στους κανόνες του ΟΗΕ.

Πάντα στηρίξαμε την ανάγκη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Πέρυσι η Άγκυρα αύξησε τις εντάσεις χωρίς λόγο και αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Έχω ένα όνειρο για την Ανατολική Μεσόγειο. Αντί για μάχες, μπορούμε να συνεργαστούμε κόντρα στους κοινούς εχθρούς, όπως η παράνομη μετανάστευση.

Υπάρχουν πολλά που Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να κάνουν μαζί. Είμαστε δεσμευμένοι βάση της ιστορίας και της γεωγραφίας. Η Τουρκία συνεχίζει να μην λαμβάνει υπόψιν της τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και συνεχίζει να παραβιάζει τον εαέριο χώρο της Κύπρου. Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μία βιώσιμη λύση για την Κύπρο».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι ο μόνος τρόπος για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι ένα κοινό πλαίσιο κανόνων και συγκεκριμένα το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). «Ζούμε διαρκώς με το casus belli πάνω από το κεφάλι μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε, πάντα επιδιώκει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά η ένταση του καλοκαιριού του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί:

«Η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα θα αναζητεί δρόμους συνεργασίας με την Τουρκία» υπογράμμισε στο σημείο αυτό. «Η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η επιθετικότητα υπονομεύει την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή» επισήμανε.

Για το Κυπριακό

Για το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στις θαλάσσιες ζώνες της όσο και στα Βαρώσια. Δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την στασιμότητα στη διευθέτηση του Κυπραικού ζητήματος, τονίζοντας την πάγια θέση της Αθήνας: «Λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών» ξεκαθάρισε.

Αναγκαιότητα, κατά τον κ. Μητσοτάκη, όπως σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του για θέματα διπλωματίας, είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, αν η Ευρώπη εκτός από οικονομική, θέλει να είναι και γεωπολιτική δύναμη. Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της. Όχι σε βάρος των διατλαντικών δεσμών. Υπάρχουν αποστολές όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι παρόν, αλλά η ΕΕ πρέπει να είναι, επισήμανε χαρακτηριστικά.


vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS