RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | «Ξεχειλίζει» η οργή στο Ιράν: 11 νεκροί, καταστολή και συλλήψεις μετά την δολοφονία της 22χρονης Αμινί από την «αστυνομία ηθών»

Για έκτη ημέρα χιλιάδες Ιρανοί βγαίνουν στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για την άγρια κακοποίηση και δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί από μέλη της «αστυνομίας των ηθών» επειδή ήταν ντυμένη «ανάρμοστα».

Οργισμένες διαδηλώσεις συγκλονίζουν δεκάδες πόλεις σε διάφορες γωνιές του Ιράν, με το καθεστώς να απαντά με καταστολή, συλλήψεις και νέους περιορισμούς στην πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Όσο και αν δυσκολεύουν, όμως, οι Αρχές την πρόσβαση σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης – όπως το WhatsApp και το Instagram – τα βίντεο με τους διαδηλωτές να ζητούν την πτώση του καθεστώτος και να συγκρούονται με την αστυνομία κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και συσπειρώνουν ακόμη περισσότερο τους Ιρανούς.

Σκληρές εικόνες με τις δυνάμεις ασφαλείας να επιτίθενται αδιακρίτως σε πολίτες στους δρόμους συνθέτουν το σκηνικό άγριας βίας, ενώ υπάρχουν αναφορές για 11 νεκρούς – επτά διαδηλωτές και τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι Φρουροί της Επανάστασης ζήτησαν σήμερα από τις δικαστικές αρχές να προσάγουν «όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες».

Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς την οικογένεια και τους συγγενείς της εκλιπούσας Μαχσά Αμινί και έχουμε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να εντοπίσουν όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στους δρόμους, αλλά και όσους θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας, και να τους αντιμετωπίσουν αποφασιστικά, ανέφερε η ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε «τη βίαιη καταστολή» και την «παράνομη χρήση χειροβομβίδων, σφαιρών από ατσάλι, δακρυγόνων, κανονιών νερού και γκλομπ με στόχο να διαλυθούν οι διαδηλωτές».

«Ατυχές συμβάν» η δολοφονία της 22χρονης Αμινί σύμφωνα με την Αστυνομία

Οι εικόνες της νεαρής Αμινί να κείτεται χτυπημένη στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου προκάλεσαν το νέο κύμα οργής και αγανάκτησης για την καταπίεση που βιώνουν οι γυναίκες από το θεοκρατικό καθεστός στο Ιράν.

Ο θάνατός της – ενώ βρισκόταν σε κράτηση και υπό άγνωστες για την ώρα συνθήκες – έβγαλε τις γυναίκες στους δρόμους, ενώ σε πολλές διαμαρτυρίες εμφανίστηκαν χωρίς μαντήλες ή τις έκαψαν – καθώς η χιτζάμπ θεωρείται για πολλές το κατεξοχήν σύμβολο.

Πηγή: dnews.gr 

Ετικέτες:

vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS