RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Γεωργίου | Η γεωπολιτική κρίση,το war-cession και το άδειασμα της τσέπης μας…

Ο Σωτήρης Γεωργίου προβληματίζεται από τις παγκόσμιες εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο και κυρίως για τις επιπτώσεις στην ατομική οικονομία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε για να μείνει και η επίθεση της Ρωσίας μόνο για ειδική επιχείρηση δεν μοιάζει τελικά. Μιλάμε για κανονικό πόλεμο που τα απόνερα πέραν της ανθρωπιστικής κρίσης ,πλήττουν λόγω παγκοσμιοποίησης όλο τον πλανήτη σχεδόν και κυρίως την Ευρώπη. Μια κατάσταση παγκοσμίως άκρως ανησυχητική που προβληματίζει πλέον πολύ. Καθώς τα ερωτήματα και οι σκέψεις είναι πολλά. Ο πόλεμος δεν δείχνει να τελειώνει και απορεί κανείς με πολλά. Καμία προσπάθεια για ειρήνη δεν έχει αποδώσει καρπούς. Γιατί είναι το ερωτηματικό ,σε μια εποχή που όλοι νομίζαμε ότι τελείωσαν οι κανονικοί πόλεμοι καθώς δεν τους αντέχει οικονομικά και η ίδια η χώρα που θα επιτεθεί αφού έχει σοβαρό οικονομικό κόστος για να τρέξει και να τρέχει η πολεμική της μηχανή . Ακόμα και η ειδική στρατιωτική επιχείρηση όπως έλεγαν οι ρώσοι στο Ντονμπάς,δεν έχει ολοκληρωθεί. Ολόκληρη Ρωσία δηλ και ακόμα δεν έχει πετύχει τον στόχο της σε μια μικρή περιοχή! Αλλά συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία γενικότερα κατά τα άλλα!Που πλέον όλο και περισσότεροι λένε ότι δεν μπορεί να κερδίσει. Και παρόλα αυτά δεν βρίσκεται μια λύση ειρηνευτική… Και πεθαίνει κόσμος ,ισοπεδώνεται η Ουκρανία και ξενιτεύεται ο λαός της…Πραγματικά πολλές οι απορίες.

 

Οι γεωπολιτικές κρίσεις αδειάζουν τις τσέπες μας και μόνο αυτές..

Μέσα στον χαμό αυτό όμως ο μεγάλος χαμένος είναι ο απλός πολίτης. Και ειδικά στις αδύνατες οικονομικά χώρες όπως είμαστε εμείς. Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει; Καλά καλά δεν είχαμε ξεμπερδέψει με την πανδημία και ένας πόλεμος σε μια γειτονιά της Ευρώπης,διαλύει τις οικονομίες. Καθώς εμφανίζεται κάτι που καλά καλά δεν γνωρίζαμε. Η κατακόρυφη αύξηση της ενέργειας που συμπαρασύρει τα πάντα. Από το πετρέλαιο σε αρνητικές-έστω για λίγο χρηματιστηριακά-ή πολύ φθηνές τιμές με την πανδημία,φτάσαμε στο πετρέλαιο στα 120 δολάρια και χωρίς να έχει εμπλακεί σε πόλεμο η Μέση Ανατολή που εκεί πάντα προσδιόριζαν την ανησυχία τους οι αναλυτές.Τα ήδη μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και το έλλειμμα προσφοράς στις αγορές ενέργειας και σιτηρών,εκτοξεύει τις τιμές.

Το σούπερ μάρκετ ακρίβυνε 30% και βάλε. Τα καύσιμα για τον απλό πολίτη 50%! Βασικές ανάγκες του όπως το ψωμί ακριβαίνουν. Τα πάντα γύρω μας ακριβαίνουν όπως ακριβώς υποδηλώνει και το φάσμα του πληθωρισμού που είχαμε ξεχάσει και επανεμφανίστηκε! Και στις ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 40 ετών! Συνεπώς ο πολίτης αποδυναμώνεται οικονομικά. Όσο πιο λίγα έσοδα έχει,τόσο καταγκρεμίζεται το βιοτικό του επίπεδο. Και αντίστοιχα σε όσο το δυνατόν πιο αδύνατη χώρα οικονομικά  είναι.τόσο πιο πολύ πιέζεται . Μην ξεχνάμε ότι ήδη παίρνουν την ανηφόρα και στα spread μας που σημαίνει ότι για μερικά δις να βγούμε στις αγορές για να τρέξουν προγράμματα στήριξης του πολίτη πχ στο θέμα της ενέργειας,το κόστος δανεισμού ανεβαίνει πολλές φορές πάνω από αυτό που είχαμε προ γεωπολιτικής κρίσης.

 

Mεγάλος χαμένος η ΕΕ

Οι γεωπολιτικές κρίσεις όταν έχουν διάρκεια και εμπλέκουν μεγάλες δυνάμεις,λόγω παγκοσμιοποίησης ,αναδεικνύονται σε καταστροφή οικονομική για τον πολίτη και πολλές χώρες. Όμως οι μεγάλοι μεγάλοι δεν ανησυχούν. Πουλάνε ακριβότερα το πετρέλαιο και εισπράττουν πολλά λεφτά. Οι μεγάλες πολυεθνικές και οι μεγάλες εταιρείες πουλάνε επίσης ακριβότερα και σίγουρα δεν χάνουν αυτές.  Κανείς με καλές δουλειές,πχ οι πολιτικοί,δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Συνεπώς για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι σε ένα πόλεμο και μια κρίση ο φτωχός γίνεται φτωχότερος και ο πλούσιος πλουσιότερος! Ακόμα και τα μέτρα που λαμβάνουν  παγκοσμίως κατά της Ρωσίας,είδαμε ότι προβληματίζουν την συνοχή της Ε.Ε που πλήττεται περισσότερο. Και αναγκαστικά για να μην έχει επαναστάσεις πείνας και ενέργειας(ειδικά όταν έρθει ο χειμώνας),η ΕΕ και οι χώρες της αυξάνουν τον δανεισμό τους με ότι αυτό συνεπάγεται χωρίς και πάλι αυτό να σημαίνει ότι δεν πληρώνουν το τίμημα οι ασθενέστεροι και μάλιστα πολύ ακριβά.

Είδαμε ακόμα και χτες προσπάθειες του Μακρόν και της Ε.Ε για συμφωνία με την Ρωσία για τα σιτηρά.Είδατε όμως και τι κάνει από την άλλη πλευρά η παγκοσμιοποίηση που ένα μικρό πρόβλημα σε μια γωνιά του πλανήτη,γίνεται τσουνάμι. Μάλιστα και οι ειδικοί οικονομικοί αναλυτές εμφανίζονται  ανήσυχοι για το μέλλον,επισημαίνοντας ότι σε μία κανονική ύφεση θα βλέπαμε τον πληθωρισμό να υποχωρεί, αλλά πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Θυμίζω ότι σε μία κανονική ύφεση η παραγωγή και η ζήτηση υποχωρούν και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. Σε αυτό που ζούμε σήμερα, βλέπουμε  την παραγωγή να πέφτει και τα κόστη και τον πληθωρισμό να αυξάνονται! Καθώς έχουμε το λεγόμενο war-cession,δηλαδή πόλεμος και ύφεση. Ο Ντέιβιντ Ρος, βετεράνος στρατηγικός αναλυτής,μίλησε μάλιστα χαρακτηριστικά για όλα αυτά.

 

Παγκόσμια γεωπολιτική ανησυχία

Την ίδια ώρα εντείνεται η παγκόσμια γεωπολιτική ανησυχία. Από τον φόβο για την χρήση πυρηνικών της Ρωσίας που δείχνει να απομακρύνεται,έχουμε μπει σε μια νέα σκακιέρα. Που αλλάζει όλο το τοπίο. Προ εβδομάδος,η Κίνα και η Ρωσία πραγματοποίησαν κοινή αεροπορική άσκηση με στρατηγικά βομβαρδιστικά κοντά στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας .Και ενώ στο Τόκιο συνεδρίαζαν οι ηγέτες της Quad ,δηλαδή των ΗΠΑ, της Ινδίας, την Αυστραλίας και της Ιαπωνίας, με θέμα την περιφερειακή ασφάλεια. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν φέρει πολύ κοντά δύο υπερδυνάμεις. Την Ρωσία και την Κίνα. Το είχα επισημάνει πολλά χρόνια πριν καθώς φτιάχνουν ένα δικό τους μπλοκ. Με την Κίνα να είναι οικονομική υπερδύναμη και την Ρωσία στρατιωτική. Ήδη μάλιστα η Κίνα αγοράζει το πετρέλαιο της Ρωσίας. Που εισπράττει και σε ρούβλια και τονώνει το νομισμά της. Την ίδια ώρα ανεβαίνουν και οι τόνοι έντασης ΗΠΑ και Κίνας που στο βάθος υποκρύπτουν τον οικονομικό “πόλεμο” για τα πρωτεία του πλανήτη αλλά φέρνουν και ανησυχία ειδικά για το θέμα της Ταϊβάν που οι ΗΠΑ τόνισαν ότι αν η Κίνα κάνει επέμβαση να την πάρει,θα απαντήσουν!

Πάντως εδώ έπεσαν κάπως οι τόνοι καθώς Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν από την Κίνα”, ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν  σε συνέντευξη Τύπου.Οι ΗΠΑ «χρησιμοποιούν το χαρτί της Ταϊβάν για να αναχαιτίσουν την Κίνα και θα καούν οι ίδιες» είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν .Όλα αυτά  μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι η Ουάσιγκτον θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν στην περίπτωση που η Κίνα επιχειρήσει να την καταλάβει. Κατά τα άλλα αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις από παλιές καραβάνες της γεωπολιτικής στρατηγικής όπως του 99χρονου(!)Χένρι Κίσινγκερ που έχει προβλέψει πολλά! “Η Ουκρανία πρέπει να δώσει γη στη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο” είπε ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης και  αφού τόνισε επίσης ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να θυμούνται τη σημασία της Ρωσίας για την Ευρώπη και να μην παρασυρθούν «από τη διάθεση της στιγμής! Και ο Ζελένσκι έγινε έξαλλος! Στο πλαίσιο αυτό της παγκόσμιας ανησυχίας έχουμε και τα δικά μας με την αυξανόμενη ένταση των τούρκων στο Αιγαίο

 


vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS