Ολυμπιακοί Αγώνες

Γκουντούρα στο Overfm.gr: «Πρώτη φορά ένιωσα τόσο άγχος στην ζωή μου»

Γκουντούρα: Η Δώρα Γκουντούρα μίλησε για την πρόκριση τις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς και το ψυχολογικό «βάρος» της πανδημίας τους τελευταίους μήνες.

22.03.2021 | 19:00

Η Δώρα Γκουντούρα μίλησε για την πρόκριση τις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς και το ψυχολογικό «βάρος» της πανδημίας τους τελευταίους μήνες. Ραντεβού στα μεγάλα «σαλόνια» για την Δώρα Γκουντούρα, η οποία «έκλεισε» εισιτήριο για το Τόκιο. Η 24χρονη αθλήτρια της ΑΕΚ κατάφερε να μπει στις 16 καλύτερες αθλήτριες στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σπάθης Γυναικών που έγινε στην Βουδαπέστη πριν από λίγες μέρες, κλειδώνοντας έτσι την θέση της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του καλοκαιριού.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια γράφει άλλη μία σπουδαία σελίδα στην ιστορία της ελληνικής ξιφασκίας, καθώς ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το χάλκινο στην Βουδαπέστη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019. Πλέον η Γκουντούρα βρίσκεται στο Νο13 της παγκόσμια κατάταξης στην σπάθη, ενώ είναι έτοιμη για ακόμα υψηλότερες «πτήσεις».

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην προετοιμασία: «Το ζήτημα με τον κορονοϊό, όπως άλλωστε και όλοι, έτσι και εμείς στον τομέα του αθλητισμού, ήταν κάτι το οποίο μας δυσκόλεψε στο να κάνουμε τις προπονήσεις μας. Αρχικά μας δυσκόλεψε αρκετά και στο ψυχολογικό κομμάτι, ήταν πολύ αγχωτικό να ανησυχείς διαρκώς για την υγεία των δικών σου ανθρώπων και με την όλη κατάσταση, να μην κολλήσουμε, έπρεπε να ακολουθούμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα στην προπόνηση.

Ήταν αρκετά κουραστικό και στο πρακτικό κομμάτι, έπρεπε να προσέχουμε συνεχώς και να μην αγγίζουμε κανέναν στους χώρους που κάναμε τις προπονήσεις, λόγω περιορισμών μπορούσαμε να κάνουμε προπόνηση λίγα άτομα μαζί. Στην ξιφασκία, αν και ατομικό άθλημα, χρειάζεσαι άτομα για να αγωνιστείς μαζί, δεν είναι όπως ο στίβος. Ευτυχώς τον τελευταίο μήνα πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο άνοιξαν λίγο τα μέτρα και μπορέσαμε και εμείς να κάνουμε προπονήσεις με περισσότερα άτομα».

Για την ψυχολογία της πριν από τους αγώνες: «Μπορώ να πω πως πρώτη φορά ένιωσα τόσο άγχος στην ζωή μου, δεν είχε να κάνει μόνο με το τι διακυβεύεται, αλλά και το ότι είχα να αγωνιστώ για περίπου έναν χρόνο, οι συνθήκες ήταν αντίξοες. Δεν γνωρίζεις εάν θα είσαι στην ίδια κατάσταση και αν θα είσαι σε θέση να το διαχειριστείς, ήταν κάτι στο οποίο δεν μπορούσα να απαντήσω με σιγουριά. Δεν άντεχα όμως άλλο αυτή την αναμονή, μου προκαλούσε ακόμα περισσότερο στρες. Είχα δουλέψει ασταμάτητα τον τελευταίο χρόνο, οπότε ήθελα να βρεθώ στους αγώνες και να διεκδικήσω αυτό που μπορώ. Δεν άντεχα όμως άλλο αυτή την αναμονή, με κούραζε ακόμα περισσότερο».

Για το πρώτο άτομο με το οποίο μίλησε μετά την πρόκριση: «Πάντα οι πρώτοι στους οποίους μιλάω μετά τους αγώνες είναι η οικογένεια μου και οι φίλοι μου, οι δικοί μου άνθρωποι. Συνήθως δεν μιλάω όσο “τρέχουν” οι αγώνες, ώστε να μην χάσω την συγκέντρωση μου, ωστόσο όταν “κλείδωσε” η πρόκριση μιλήσαμε, γιατί ήξερα ότι με βλέπανε και ήταν πάρα πολύ αγχωμένοι. Ήθελα τους πω πως όλα πήγαν καλά, μετά μίλησα με του φίλους μου για να τους καθησυχάσω και να μοιραστώ την χαρά μου».

Για το αν έχει καταφέρει να βρεθεί στο επιθυμητό επίπεδο: «Σίγουρα δεν έχω φτάσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ωστόσο αυτό δεν έχει να κάνει εμένα, ή με τον τρόπο που δουλεύω, έχει να κάνει με την υπάρχουσα κατάσταση. Όλοι οι αθλητές είμαι σχεδόν έναν χρόνο χωρίς τουρνουά, κάτι το οποίο μας δυσκολεύει. Πλέον θέλω να πιστεύω πως με κάποια μέτρα θα βελτιωθεί η κατάσταση, θα γίνουν οι αγώνες και να επανέλθουμε σταδιακά στα φυσιολογικά μας επίπεδα και να βελτιωθούμε μέσα από αυτό».

Αναφορικά με το πλάνο των επόμενων μηνών: «Δυστυχώς δεν είναι ακόμα σίγουρο, υπάρχει ένα τυπικό πρόγραμμα το οποίο έχει αναρτηθεί από την παγκόσμια ομοσπονδία. Περιμένουμε πλέον μία ανακοίνωση από την παγκόσμια ομοσπονδία, για να επιβεβαιώσει πως αυτοί οι αγώνες θα γίνουν. Με τον προπονητή μου πιστεύουμε πως θα καταφέρουμε να πάμε στον εξωτερικό για να προπονηθούμε, να αντιμετωπίσουμε άλλες αθλήτριες στο εξωτερικό, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, ώστε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Εάν σκέφτεται ήδη την διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Μεγάλος στόχος ήταν η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν μπορώ να κρύψω πως έχω στο μυαλό μου και το μετάλλιο. Σε κάθε αγώνα αυτό που σκέφτομαι είναι πως θέλω να είμαι πρώτη, είτε είναι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, είτε είναι στο Πανελλήνιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό δεν αλλάζει, προφανώς θέλω να το πετύχω, για να εκπληρώσω τους στόχους μου, να ανταμειφθεί ο δικός μου κόπος και να κάνω περήφανη την χώρα μου».

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή