RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Διεθνή | Για την Ευρώπη, η Αφρική μερικές φορές είναι λίγο μακριά

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την όχι και ιδιαίτερα καλή αντιμετώπιση που τυγχάνει το κύπελλο Εθνών Αφρικής από τους Ευρωπαικούς συλλόγους

Ναι ειδικά για την ποδοσφαιρική, αυτό λίγο πολύ το γνωρίζουμε όλοι μας. Κανείς ή σχεδόν κανείς , δεν επιθυμεί από τους παράγοντες των ομάδων να αφήσει να φύγει ποδοσφαιριστής του, και να πάει να αγωνισθεί με την εθνική του ομάδα στο Κόπα Άφρικα. Πλέον μετονομάσθηκε σε Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Με απλά λόγια είναι το αντίστοιχο του «δικού μας» Ευρωπαικού πρωταθλήματος που όλοι μας χαρήκαμε το καλοκαίρι. Έστω κι αν έγινε σε 12 διαφορετικές πόλεις (χώρες ουσιαστικά).

 

Οι απουσίες και ο αντίκτυπος στα διεθνή πρωταθλήματα

Το φετινό Κύπελλο Εθνών Αφρικής λοιπόν με οικοδεσπότη το Καμερούν, μεταφέρθηκε από το καλοκαίρι , στον χειμώνα για πιο δροσερές καιρικές συνθήκες. Όμως αυτό σημαίνει ότι η διοργάνωση θα διεξαχθεί στα μέσα της σαιζόν για τα πέντε (και όχι μόνο) μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Όταν ανακοινώθηκε η αλλαγή της ημερομηνίας, ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, την αποκάλεσε «καταστροφή». Δεν θα μπορεί να έχει στην διάθεσή του , τους Μοχάμεντ Σαλάχ, Σάντιο Μανέ ή Νάμπιλ Κεϊτά. Εκπροσωπούν την Αίγυπτο, τη Σενεγάλη και τη Γουινέα αντίστοιχα.

Σε παρόμοια θέση βρίσκονται και άλλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι (και ελληνικοί βεβαίως). Πολλοί από τους ποδοσφαιριστές στο φετινό Κύπελλο Εθνών Αφρικής αν όχι οι περισσότεροι αγωνίζονται εκτός της Ηπείρου τους. Οι σύλλογοί τους έτσι είναι αναγκασμένοι να αγωνισθούν τις προσεχείς εβδομάδες δίχως αυτούς.

Αν και είναι ξεκάθαρα απογοητευτικό να χάνεις βασικούς ποδοσφαιριστές στα μισά της σαιζόν ( ιδιαίτερα δεδομένου ότι τα κρούσματα του Covid-19 εξακολουθούν να χτυπούν τις ομάδες ) ορισμένοι σύλλογοι δεν βοήθησαν καθόλου στην απελευθέρωση ποδοσφαιριστών για τις διεθνείς του υποχρεώσεις.

Η FIFA είχε ήδη αλλάξει τον κανονισμό που αναφέρει ότι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να απελευθερωθούν έως τις 27 Δεκεμβρίου, παρατείνοντάς τον έως τις 3 Ιανουαρίου «στο πνεύμα της καλής θέλησης και της αλληλεγγύης».

Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες. Η Γουότφορντ,η οποία απέχει μόλις δύο βαθμούς μακρυά από τη ζώνη του υποβιβασμού, κατηγορήθηκε για «γύμνωση κυνόδοντα» μετά την αντίθεσή της να παραχωρήσει τον πρώτο της σκόρερ Εμμανουέλ Ντένις στην εθνική Νιγηρίας. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Νιγηρίας καθυστέρησε να ζητήσει την κλήση του και τώρα ο Ντένις δεν θα δώσει το παρόν στην μεγάλη διοργάνωση.

 

Οι αντιδράσεις από πλευράς ομάδων και οι συγκρίσεις με το Euro

Ο ίδιος σύλλογος κατηγορήθηκε επίσης ότι μπλόκαρε την κλήση του σταρ- ποδοσφαιριστή της Σενεγάλης, Ισμαίλ Σαρ. Ο τελευταίος δεν έχει αγωνισθεί από τότε που υπέστη πρόβλημα στους συνδέσμους του γόνατος του, τον Νοέμβριο . Η διοίκηση της Γουότφορντ επέμενε πως ακόμη είναι τραυματίας, αλλά την περασμένη εβδομάδα αναγκάσθηκε να τον αφήσει να πάει στην εθνική Σενεγάλης.

Οι αντιδράσεις συλλόγων εναντίον χωρών δεν είναι βεβαίως καινούργιες ή ασυνήθιστες, με τους ποδοσφαιριστές να είναι συνήθως κολλημένοι στη μέση. Αλλά φαίνεται ότι οι σύλλογοι είναι πιο πρόθυμοι να είναι δύσκολοι ή απαιτητικοί όταν οι ποδοσφαιριστές εκπροσωπούν μη ευρωπαϊκές χώρες.

Στο επίμαχο αυτό θέμα μάλιστα ερωτήθηκαν ορισμένοι ποδοσφαιριστές εάν θα συμφωνούσαν με τις κλήσεις από τη χώρα τους ή θα αρνούνταν να παίξουν για τον σύλλογό τους.

«Θα είχε γίνει ποτέ αυτή η ερώτηση σε έναν Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή για ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα;» Ο Σεμπαστιέν Αλέ φορ του Άγιαξ για παράδειγμα που εκπροσωπεί την Ακτή Ελεφαντοστού, απάντησε σε σχόλια της εφημερίδα De Telegraaf.

Ο πρώην φορ της εθνικής Αγγλίας και της Άρσεναλ, Ίαν Ράιτ, τώρα τηλεοπτικός σχολιαστής, , επέκρινε ορισμένα από τα μέσα ενημέρωσης για την διοργάνωση

“Υπάρχει ένα τουρνουά που δεν σέβεστε περισσότερο από το Κύπελλο Εθνών Αφρικής;” είπε ο Ράιτ. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να εκπροσωπείς τη χώρα σου.»

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που ερωτώνται αν θα τιμήσουν τις κλήσεις στις εθνικές τους ομάδες. Φανταστείτε να ήταν ένας ποδοσφαιριστής της εθνικής Αγγλίας που εκπροσωπούσε τα «Τρία Λιοντάρια” . Μπορείτε να φανταστείτε την οργή;

 

Ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του Κόπα Άφρικα και τι θέση πρέπει να έχει στο διεθνές ποδόσφαιρο

Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα είναι ενοχλητικό για τους συλλόγους που θα χάσουν σημαντικούς τους ποδοσφαιριστές. Όμως, εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό είναι το πιο σημαντικό τουρνουά για τις Αφρικανικές χώρες. Τα εμπλεκόμενα έθνη παίζουν για την υπερηφάνεια της ηπείρου. Για τους ποδοσφαιριστές , το Κύπελλο Εθνών Αφρικής είναι εξίσου σημαντικό με ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ή το Κόπα Αμέρικα.Κι έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε και όλοι οι Ευρωπαίοι…


vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS