overfm
Ζήτημα δημοσίου συμφέροντος χαρακτήρισε την ανάπτυξη του αθλητισμού ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά το άνοιγμα των εργασιών του 31ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ζήτημα δημοσίου συμφέροντος χαρακτήρισε την ανάπτυξη του αθλητισμού ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά το άνοιγμα των εργασιών του 31ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που ξεκίνησε χθες (9/6) Παρασκευή και ολοκληρώνεται αύριο (11/6) Κυριακή στο ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.
Ο Γιώργος Μαυρωτάς υπογράμμισε πως ολοκληρώνοντας την αθλητική καριέρα του κατάλαβε ότι «ο αθλητισμός σήμερα είναι κάτι πολύ περισσότερο από πρωταθλήματα, κύπελλα και μετάλλια».
Μάλιστα τον χαρακτήρισε ως κοινωνικό εργαλείο, μέσο προαγωγής της υγείας τόσο των πολιτών όσο και των κοινωνιών, όχημα ενσωμάτωσης και συμπερίληψης, αλλά και παγκόσμιο κανάλι μετάδοσης μηνυμάτων και συμβολής στην εικόνα μιας χώρας.
Ο γγΑ εστιάζοντας στην άποψή του ότι η ανάπτυξη του αθλητισμού είναι ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό παιδικής (και όχι μόνο) παχυσαρκίας, και συμπλήρωσε ότι η λύση του προβλήματος αυτού είναι και ο αθλητισμός:
«Αν η άσκηση δεν είναι μέσα στη ζωή μας από τα 5 ως τα 85 μας χρόνια τότε οι κοινωνίες έχουν σοβαρό πρόβλημα. Γιατί ο αθλητισμός συμβάλει όχι μόνο στην προαγωγή της σωματικής υγείας αλλά σε μεγάλο βαθμό στην ψυχική υγεία και την κοινωνικοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Μαυρωτάς αναφέρθηκε και στις αξίες που προάγει ο αθλητισμός τονίζοντας ότι «πουθενά αλλού δεν μαθαίνεις καλύτερα από τον αθλητισμό το “ πέφτω και ξανασηκώνομαι”, την αξία της ήττας, τον σεβασμό, την πειθαρχία και την αυτοπειθαρχία, την ένταξη στην ομάδα, την αποδοχή και την ανοχή στη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη, για να καταλήξει «Όλα αυτά τα έχουμε ανάγκη ως κοινωνία και ως χώρα».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο γγΑ και στον σημαντικό ρόλο που έχει να επιτελέσει η χώρα μας, ως γενέτειρα του αθλητισμού, ειδικά σήμερα που τα θέματα αθλητικής ακεραιότητας είναι ψηλά στη διεθνή ατζέντα, μετά τα σκάνδαλα που έχουν πλήξει τον αθλητισμό (ντόπινγκ, διαφθορά, χειραγώγηση αγώνων, βία, κακοποίηση, κακή διακυβέρνηση κ.λπ.).
Επιπροσθέτως απαρίθμησε τις πραγματικές τομές της ελληνικής Κυβέρνησης κατά την τελευταία τετραετία, σε θέματα αθλητικής ακεραιότητας (Σύμβαση Macolin, ΕΠΑΘΛΑ, ΧΙΛΩΝ, Μητρώα, WADA, Μe Τoo και start to talk).
Ο Γιώργος Μαυρωτάς στη συνέχεια συνέδεσε τον αθλητισμό και με την οικονομία αφού αυτός «μέσω του αθλητικού τουρισμού και λόγω του ευνοϊκού κλίματος, της μορφολογίας, της ορεινότητας και νησιωτικότητας της χώρας μας μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για τα μητροπολιτικά κέντρα αλλά και για την περιφέρεια». Πρόσθεσε δε τη σπουδαιότητα πλήθους αθλητικών τοποσήμων της χώρας μας όπως η Αρχαία Ολυμπία, ο Μαραθώνας, το Παναθηναϊκό Στάδιο και τόσα άλλα.
«Τα χρήματα που δίνονται σήμερα στον αθλητισμό, εξοικονομούνται πολλαπλάσια από την περίθαλψη του αύριο. Οι δαπάνες λοιπόν που γίνονται για τον αθλητισμό είναι επένδυση, όχι κόστος. Επένδυση κυρίως στις επόμενες γενιές», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος εξάλλου στη διεθνή εικόνα της χώρας με την παρουσία Ελλήνων αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις αλλά και Ελλήνων παραγόντων στα διεθνή κέντρα αποφάσεων, ο Γιώργος Μαυρωτάς έκανε σαφές ότι «ο αθλητισμός συμβάλλει στη διαμόρφωση θετικής εικόνας για τη χώρα μας με τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών, καθότι αποτελεί τον τελευταίο αιώνα ένα καθιερωμένο διεθνές πεδίο συναγωνισμού των κρατών, με μεγάλη κοινωνική απήχηση. Δημιουργεί δε στην κοινωνία μια αίσθηση εθνικής υπερηφάνειας και εθνικής αυτοπεποίθησης που την έχουμε ανάγκη».
«Μην ξεχνάτε ποιους τιμούμε σήμερα: το ελληνικό μπάσκετ και την εθνική ομάδα που το 1987 σηματοδότησε τη μετάβαση από τα πέτρινα χρόνια του ελληνικού αθλητισμού στην αθλητική αναγέννηση. Μια πηγή έμπνευσης για όλους μας, για όλον τον αθλητισμό. Μια αθλητική επιτυχία που μας έδωσε πόντους και μας έκανε να κοιτάμε τους αντίπαλους στα μάτια. Αφού μπορούν αυτοί, είπαμε, γιατί όχι κι εμείς. Έτσι μας ενέπνευσαν» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Σημαντική όμως υπήρξε η αναφορά του κ. Μαυρωτά και στον καταλυτικό, όπως τον αποκάλεσε, ρόλο των προτύπων στον αθλητισμό: «Γι’ αυτό η αθλητική μας πυραμίδα πρέπει να έχει μια ψηλή κορυφή για να προσελκύει παιδιά στη βάση της και να είναι έτσι ευσταθές το οικοδόμημα» υπογράμμισε.
Καταλήγοντας ο γγΑ επανέλαβε την άποψή του ότι «η ανάπτυξη του αθλητισμού είναι ζήτημα δημοσίου συμφέροντος για την Ελλάδα, καθότι αγγίζει πολλές πτυχές της κοινωνικής αλλά και εθνικής ευημερίας:
«Όλο το οικοσύστημα λοιπόν του ελληνικού αθλητισμού, ένα σημαντικό κομμάτι του οποίου βρίσκεται εδώ σήμερα, πρέπει να δουλέψει αποτελεσματικά και συντονισμένα για να αναπτύξει αυτόν τον πλουτοπαραγωγικό (κοινωνικά, οικονομικά, εθνικά) πόρο που λέγεται αθλητισμός», είπε και χαρακτήρισε απαραίτητες της συνέργειες εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «τα αυτιά της Πολιτείας είναι πάντα ανοικτά μη ξεχνώντας τη Συνταγματική της επιταγή για την προστασία και ανώτατη εποπτεία του αθλητισμού στη χώρα μας».
Απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες στο 31ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού υπογράμμισε: «Είμαστε συμπαίκτες στον αγώνα για την ανάπτυξη όλης της πυραμίδας του ελληνικού αθλητισμού, κάτι όχι εύκολο, αλλά τόσο αναγκαίο».
Κατά την τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου βραβεύτηκε το ελληνικό Μπάσκετ, στο πρόσωπο του Προέδρου της ΕΟΚ, Ευάγγελου Λιόλιου, με την παρουσία παικτών και προπονητών όπως οι Παναγιώτης Γιαννάκης, Γιάννης Καλαμπόκης, Δημήτρης Παπανικολάου, Νίκος Χατζηβρέττας, Νίκος Σταυρόπουλος, Βάιος Γιώρας και Φραγκίσκος Αλβέρτης, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην λαμπρή ιστορία του.
Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκε με το κορυφαίο βραβείο του τμήματος, «Βραβείο Νίκος Σαμαράς» η Άδα Σταματάτου που προάγει τον αθλητισμό και το αθλητικό κίνημα με βάση την αξία του για τον άνθρωπο.
Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Facebook στο Twitter στο Instagram στο Youtube στο TikTok.