RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | LIFESTYLE | Ευσταθία Λιάρου: «Ελαφόνησος και επιστροφή στη φύση»

Η Ελαφόνησος είναι ένα πανέμορφο μικρό νησί στο νοτιότερο μέρος της Πελοποννήσου που θυμίζει Καραϊβική. Συνέντευξη στον Σωτήρη Γεωργίου.

Μετην διάσημη και βραβευμένη παραλία του Σίμου και την βυθισμένη αρχαία πολιτεία της. Και 200.000 επισκέπτες το χρόνο! Για την ιστορία της,τα πολλά αξιοθέατα ,τους τουριστικούς στόχους αλλά και τις ανάγκες του νησιού των 800 μόνιμων κατοίκων του ,μας μίλησε στο “Πατρινόραμα” η Δήμαρχος κ. Ευσταθία Λιάρου

  • Κ.Λιάρου πείτε μας τι πρέπει να ξέρουμε για την πανέμορφη Ελαφόνησο

“Η Ελαφόνησος πρωτοκατοικήθηκε περίπου το 1830 από κατοίκους της Μάνης,της Κρήτης και των Κυθήρων. Θεωρούνταν συνενωμένη με την απέναντι στεριά και λέγεται ότι αποσπάστηκε λόγω μεγάλου σεισμού  πολύ παλιότερα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και η παλαιότερη υποθαλάσσια πολιτεία,το Παυλοπέτρι. Που είναι μια βυθισμένη πολιτεία και φτάνει μέχρι την απέναντι στεριά που ανήκει στον Δήμο μας και ας είμαστε νησί! Η πολιτεία αυτή χρονολογείται στην εποχή του χαλκού, δηλ 2500 χρόνια πριν. Και υπάρχουν ακόμα στον βυθό υπολείμματα δομών από τότε όπως ο καρόδρομος. Μάλιστα το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε εντός της θάλασσας πινακίδες με αναγραφή στοιχείων των δομών που είναι στον πυθμένα. Εκείνα τα χρόνια βλέπουμε ότι υπήρχαν διώροφα κτίρια, σύστημα ύδρευσης και άρδευσης! Είναι εύκολα προσβάσιμο γιατί τα νερά μας είναι αβαθή και διαυγή . Σε βάθος 3-4 μέτρων μπορείς να δεις τα πάντα! Υπάρχει σήμανση από την στεριά πως να πας. Υπάρχει και συγκεκριμένος τουρισμός για την βυθισμένη πολιτεία. Είμαστε το μοναδικό νησί της Λακωνίας και το μοναδικό κατοικημένο της Πελοποννήσου και για αυτό το έχω πει και ακριτικό”!

“Θέλουμε επενδυτές αλλά να συνάδουν με το φυσικό κάλλος”

  • -Τι άλλα αξιοθέατα έχει το νησί σας

“Αν και είμαστε μικρό νησί,22.000 στρέμματα(18 στο νησί και 4 απέναντι),έχουμε πολλά να δει κανείς.Εκτός από το Παυλοπέτρι και τον υδροβιότοπο της λίμνης Στρογγύλης,έχουμε την παγκοσμίου φήμης δίδυμηπαραλία του Σίμου,την μη οργανωμένη παραλία της Λεύκης που είναι παντός καιρού σαν φυσικός όρμος. Ακόμα τα νησάκια της Παναγιάς με υπέροχες παραλίες. Τα τρία ακατοίκητα νησάκια βραχονησίδες δηλ .Και εδώ έχουμε στο κέντρο το γραφικό λιμάνι και τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα που κτίστηκε το1850 και είναι πάνω σε μια βραχονησίδα που ενώνεται όμως με την στεριά(από το 1854). Η ιστορία λέει ότι στο νησί ήθελαν να φτιάξουν μια εκκλησία του Αγίου Νικόλα κλασικά,αλλά εμφανίστηκε ο Άγιος Σπυρίδωνας ως όραμα σε ένα κάτοικο και έτσι πήρε το ονομά του. Φυσικά είναι ο πολιούχος μας. Και φιλοξενεί πολλούς γάμους και βαπτίσεις. Το τριήμερο 6-9 Ιουλίου γιορτάζονται τα εγκαίνια του Ναού αλλά και την συνένωση με την μητέρα Ελλάδα το 1854”

Πως πήρε το όνομα της η Ελαφόνησος

  • Δήμαρχε,πως πήρε το όνομά του το νησί σας;

“Για το όνομα επικρατούν διάφορες ιστορίες και μύθοι. Άλλοι λένε ότι υπήρχαν πολλά ελάφια, άλλοι ότι παραπέμπει σε ελάφι το σχήμα του νησιού .Πάντως τώρα ελάφια δεν έχουμε! Η Ελαφόνησος επίσης είναι Natura και έτσι έχουμε την ανάλογη προστασία ”

  • Είστε τόσο κοντά με την στεριά. Σκεφτήκατε ποτέ μια γέφυρα όπως στην Λευκάδα;

“Έχει γίνει μια συζήτηση για ποδηλατογέφυρα με την Περιφέρεια. Αλλά ένα νησί που είναι μισό μίλι από την απέναντι στεριά και δεν έχει θέμα με απαγορευτικά λόγω καιρού δεν έχει πρόβλημα. Αλλά θα είναι και τεχνικά δύσκολο καθώς είμαστε Natura και όλο το νησί είναι αρχαιολογικός χώρος” Που στηρίζεται η Ελαφόνησος και οι προοπτικές ανάπτυξης

  • Δήμαρχε , ποια τα κύρια έσοδα του νησιού και οι προοπτικές ανάπτυξης;

Η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός και η αλιεία που είναι πανελλαδικώς στην 3η θέση στην παράκτια. Χρειαζόμαστε όμως ήπια ανάπτυξη. Γι αυτό δεν έχουμε μεγάλες τουριστικές μονάδες . Έχουμε οικογενειακές επιχειρήσεις και γι αυτό κάποιος που έρχεται αισθάνεται ότι γίνεται ένα με το νησί. Γενικά υπήρξαν προσπάθειες κάποιων επενδυτών αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις με υψηλούς όρους δόμησης. Το νησί δεν αντέχει και δεν θέλει άλλου είδους ανάπτυξη. Μας απασχολεί και εμάς να δούμε αν μπορούμε να αποκτήσουμε νομάδες ,δηλ εργαζομένους από άλλη χώρα που θα μένουν εδώ. Γιατί υπάρχουν ανοιχτά μαγαζιά και το χειμώνα αλλά χρειάζεται να δούμε με τα καταλύματα τι θα γίνει. Θέλουμε επενδυτές αλλά να συνάδουν με το φυσικό κάλλος”

  • Η Ιταλία ψηφίζει Ελαφόνησο μαθαίνουμε ,αλλά κοιτάτε σε όλο τον κόσμο για τουρισμό!

Με την Ιταλία έχουμε ανέκαθεν ιδιαίτερες σχέσεις και μάλιστα τελευταία έχουν επενδύσει και στο νησί. Αλλά έχουμε εξωστρέφεια. Πήραμε μέρος σε πολλές εκθέσεις με αγορές που δεν ήμασταν τόσο γνωστοί όπως σε ΗΠΑ,Ισραήλ,Γαλλία,Ελβετία. Ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Και φέτος είχαμε ξένους επισκέπτες και το Πάσχα και έζησαν αυτή την μαγεία του Ελληνικού Πάσχα. Είμαστε ένα νησί οικονομικά ελκυστικό και για τους ναύλους αλλά και γενικά .Μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Μπορείς να πας στην καλή ξαπλώστρα,αλλά μπορείς να πας και μόνο σου στην καλύτερη παραλία”

  • Δήμαρχε πάτε για νέο τουριστικό ρεκόρ φέτος ;

Κάθε χρόνο μέχρι την πανδημία ανέβαινε ο αριθμός των επισκεπτών μας και άρα από το Πάσχα κρίνοντας ,νομίζω πάμε για ρεκόρ ! Σε φουλ σίζον βρίσκονται 7-9000 επισκέπτες καθημερινά. Συνολικά φτάνουν τους 200.000 .Συνολικά περίπου έχουμε 5000 κλίνες με όλα τα είδη φιλοξενίας. Αλλά έχουμε και ημερήσιους επισκέπτες που μένουν απέναντι. Το ευχάριστο είναι ότι δεν έκλεισαν επιχειρήσεις παρά την πανδημία και μάλιστα είχαμε και νέα μαγαζιά και καταλύματα. Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ο στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο. Πιο πριν και πιο μετά. Και η πρόσβαση είναι πια πιο εύκολη. Έχουν γίνει βελτιώσεις στους δρόμους αλλά χρειάζονται επεμβάσεις. Δεν έχουμε κοντά αεροδρόμια. Τα πιο κοντινά είναι της Καλαμάτας και των Κυθήρων. Η πανδημία έδειξε ότι ο κόσμος θέλει τα ταξιδέψει μεμονωμένα και όχι οργανωμένα λόγω ασφαλείας. Αυτό ήταν και συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Είμαστε λοιπόν κοντά σχετικά και έχουμε και χαμηλά ακτοπλοϊκά λόγω μικρής απόστασης”

  • Είστε ένα νησί για όλες τις ηλικίες; Και πως είναι ο χειμώνας στο νησί;

Είμαστε ένα ήσυχο νησί. Αλλά έχουμε και το κάμπινγκ και την νεολαία Το χειμώνα έχουμε 800 κατοίκους και 100 παιδιά μέχρι την Α’ Λυκείου. Έχουμε ολοήμερο νηπιαγωγείο,τετραθέσιο Δημοτικό. Και από το Φθινόπωρο περιμένουμε τα πρώτα θεμέλια του νέου σχολικού συγκροτήματος με δικό τους γυμναστήριο για τα παιδιά και ότι άλλο προβλέπεται. Επενδύουμε στην νεολαία μας! Και έτσι έχουμε και πολιτιστικά events όπως τα Παυλοπέτρια τον Σεπτέμβρη. Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης τον Αύγουστο. Το Run και άλλα. Μας αρέσει η “μοναξιά”του χειμώνα γιατί μας ξεκουράζει μετά από τόσες εργατοώρες. Καθώς έχουμε οικογενειακές επιχειρήσεις και πολλές μαζί πολλές φορές και συνεπώς δουλεύεις πολύ”

• Η πανδημία σας πήγε πίσω;

Η πανδημία μας έδωσε άλλο βηματισμό. Άλλο τρόπο σκέψης και αξιοποιήσαμε την τεχνολογία που είχαμε αφήσει λίγο, επικοινωνώντας το νησί σε μέρη που δεν μας ήξεραν.

• Κ.Λιάρου τα νησιά πάντα έχουν προβλήματα. Ποιά τα δικά σας και τι γίνεται με τα έργα υποδομής;

Είμαστε κλασικό νησί! Έχει ολοκληρωθεί μελέτη υδροδότησης του Σίμου και της Παναγίας. Το νερό δεν είναι πόσιμο, αλλά αναμένεται η αφαλάτωση που χρειάζεται και για τα μηχανήματα των μαγαζιών μας. Έλλειψη δεν έχουμε πάντως. Υπάρχουν και γεωτρήσεις και νερό που έρχεται από αγωγό. Στο ρεύμα έχουμε κάποια προβλήματα, καθώς δεν είναι υπογειοποιημένο ακόμα. Έχουμε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο που όμως δεν είναι στελεχωμένο όπως πρέπει. Στα σοβαρά περιστατικά έχουμε το Κέντρο Υγείας Νεάπολης. Το πιο κοντινό νοσοκομείο είναι των Μολάων,περίπου 45’. Έχουμε όμως δικό μας ασθενοφόρο. Τώρα περιμένουμε και τον δεύτερο γιατρό, ενώ έχουμε και μια νοσηλεύτρια. Υπάρχει
και ένα ιδιωτικό ιατρείο. Υπάρχει καιφαρμακείο όμως και κυρίως η εύκολη πρόσβαση στην στεριά. Υπάρχει αστυνομικός σταθμός Ελαφονήσου, όπως και του Λιμενικού που είναι υποστελεχωμένα όμως και τα είπαμε και στον πρωθυπουργό στην συνάντηση με όλους τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους. Πάντως δεν έχουμε εγκληματικότητα. Είμαστε ένα ήσυχο νησί και αγαπημένοι μεταξύ μας. Παρεμπιπτόντως, ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε έρθει στο νησί μας το1992 και ήταν ο μοναδικός πρωθυπουργός που έχει έρθει εδώ και έτσι καλέ- σαμε και τον νυν. Στο θέμα με τα σκουπίδια πάντα υπάρχουν προβλήματα. Δεν είναι εύκολο με δύο υπαλλήλους να καλύπτεις τις ανάγκες χειμώνα, καλοκαίρι. Αρχίσαμε πόρτα πόρτα συλλογή ανακυκλώσιμων. Ζητήσαμε κατ’ εξαίρεση μεταφορά στην Τρίπολη των απορριμμάτων στην νόμιμη μονάδα επεξεργασίας. Και καταθέσαμε αίτημα χρηματοδότησης για βιολογικά απόβλητα. Έχουμε επίσης, θέματα στη τηλεφωνία ακόμα και στην σταθερή και έτσι τα κοστολόγια είναι μεγάλα για τις επιχειρήσεις.

Simos – Elafonisos

• Επενδύσεις για μαρίνες και υδατοδρόμια προβλέπονται;

Έχει γίνει πιο φιλική η νομοθεσία των υδατοδρομίων και είμαστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια. Και εμείς είμαστε στην ατζέντα και μας ενδιαφέρει. Μαρίνα δεν έχουμε όχι. Έχουμε κάνει τις ανάλογες επαφές για να δώσου-
με στα σκάφη τις σωστές υποδομές. Έχουμε επισκεψιμότητα πάντως και δένουν στο λιμάνι. Και κάποια κρουαζιερόπλοια αρόδο.

• Με τις φωτιές τι γίνεται, γιατί είχατε περάσει και μια περιπέτεια.

Με τις φωτιές είχαμε τον εμπρησμό του 2019 αλλά τον ξεπεράσαμε γρήγορα με την ίδια την φύση και τις πολλές βροχές. Δεν φαίνεται τώρα τι είχαμε περάσει. Άλλωστε έχουμε χαμηλή βλάστηση. Πλέον έχουμε ετοιμότητα όμως στα πάντα στον τομέα αυτό. Και έχουμε
Πυροσβεστικό κλιμάκιο δικό μας. Ήταν κάτι που είχα ζητήσει επίμονα.

• Δήμαρχε εκτός του τουρισμού ποιός ο στόχος σας πλέον, καθώς φαντάζομαι θα είστε πάλι υποψήφια και ενώ είχατε εκλεγεί με 70%;

Νομίζω ότι είναι ζητούμενο η ολοκλήρωση του έργου μου. Δεν φτάνει μια τετραετία και γι’ αυτό θα συμμετάσχω πάλι. Με στόχο την βελτίωση της κα- θημερινότητας του Ελαφονησιώτη και της αναβάθμισης του προφίλ του νησιού με τις απαραίτητες υποδομές και εχέγγυα. Θέλουμε ο νησιώτης να μένει στο τόπο του και να έρθουν και άλλοι. Να βοηθήσουμε στην αποκέντρωση.

• Είναι εύκολη η πρόσβαση στο νησί;

Όπως είπα πλέον ναι. Επίσης, ακτοπλοϊκά δρομολόγια έχουμε στην φουλ σεζόν κάθε μισή ώρα από τις 07.00 μέχρι τις 23.30 και υπάρχει και θαλάσσιο ταξί. Πλοίο από Πειραιά υπήρχε, αλλά δεν υπάρχει σήμερα. Έχουμε μια δυσκολία στην ανταπόκριση ΚΤΕΛ-Φέρι Μποτ, αλλά θα έχει τακτοποιηθεί από 1/7.

“Το νησί επενδύει και στην γαστρονομία. Θέλουμε και οικολογικό και θεματικό γενικά τουρισμό”

• Που αλλού σκοπεύετε να επενδύστε;

Το νησί επενδύει και στην γαστρονομία. Θέλουμε και οικολογικό και θεματικό γενικά τουρισμό. Και αθλητικό και εναλλακτικό και θρησκευτικό. Γιατί έτσι αυξάνεις την τουριστική σου περίοδο. Για παράδειγμα ένα πρακτορείο από την Κύπρο μας είχε ζητήσει να έρθουν οι πελάτες του για να δουν μόνο της εκκλησίες μας (έχουμε και την Αγία Τριάδα).

• Δήμαρχε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας.

Η Ελαφόνησος δεν είναι μόνο καλοκαιρινός προορισμός. Δεν είμαστε μόνο ήλιος και θάλασσα αλλά και ανθρωπιά, φιλοξενία, επαφή με την φύση. Επιστροφή στην φύση λοιπόν και σας περιμένουμε!

Διαβάστε την παραπάνω συνέντευξη ολόκληρη στο «πατρινόραμα» Ιουλίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας


vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS