RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | Επανεκκίνηση Πολιτισμού: Ανοίγουν μουσεία, θέατρα, συναυλίες, παραλίες, ωδεία, όλες οι ημερομηνίες αναλυτικά

Τις ημερομηνίες κλειδιά για το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων ανακοίνωσε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς., κάνοντας λόγο για «βήματα-ανάσες»

Ξεκίνησε η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, η οποία πραγματοποιείται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική μέρα για τον εγχώριο τομέα του Πολιτισμού καθώς θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες του σταδιακού ανοίγματος των πολιτιστικών χώρων ενώ θα καθοριστεί με λεπτομέρειες και το πρωτόκολλο λειτουργίας τους.

Ο Πολιτισμός, αναμένεται λοιπόν να είναι το βασικό θέμα συζήτησης στην σημερινή, κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων που τον αφορούν.

Υπενθυμίζεται ότι θετικές ήταν νωρίτερα οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων ενόψει βεβαίως και του ανοίγματος του τουρισμού σε μια εβδομάδα.

Η Επιτροπή έδωσε το “πράσινο φως” για το άνοιγμα των Μουσείων, των θερινών σινεμά αλλά και των αθλητικών ακαδημιών.

Σταδιακά θα ακολουθήσουν και άλλες εισηγήσεις με βάση και το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης καθώς βρισκόμαστε σε τροχιά άρσης μέτρων σχεδόν στο σύνολό τους, όσο προχωράει το πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες στις 14/5 ανοίγουν τα Μουσεία, στις 21/5 τα θερινά σινεμά και μια εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα στις 28 Μαϊου θα μπορούν να γίνονται και παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα. Από τις 17/5 ξεκινούν και οι αθλητικές ακαδημίες σε ανοιχτούς χώρους με συμμετοχή μέχρι 10 άτομα.

Παπαευαγγέλου

Τον λόγο πήρε αρχικά η κα. Παπαευαγγέλου η οποία μίλησε για την επιδημιολογική πορεία της χώρας επισημαίνοντας πως οι εισαγωγές αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Όπως τόνισε φτάσαμε στο σήμερα με πολλές θυσίες γι’ αυτό παρατηρούμε και μείωση των κρουσμάτων. Ωστόσο, ο ιός είναι ακόμα ανάμεσα μας γι’ αυτό και δεν πρέπει να δώσουμε μήνυμα χαλάρωσης.

Η κυρία Παπαευγγέλου ανέλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα για την χώρα μας, λέγοντας πως δεν έχουμε ακόμα εικόνα για το τι… συνέβη το Πάσχα, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για Αττική και κεντρική Μακεδονία.

Στις 391 ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυτή την εβδομάδα, δείκτης που παρουσιάζει μείωση για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ο εμβολιασμός είναι το μεγαλύτερο μας όπλο γι’ αυτό κάλεσε τους πολίτες να έρχονται στα κέντρα.

Παραμένει το SMS στο λιανεμπόριο

«Στεναχωριέμαι πολύ όταν ακόμα και σήμερα με ρωτάνε διάφοροι αν πρέπει να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός είναι ξεκάθαρα το μεγαλύτερό μας όπλο. Όσοι δεν εμβολιάζονται θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τους ίδιους και τους δικούς τους ανθρώπους», είπε ακόμη, τονίζοντας πως πρέπει να προλάβουμε τυχόν νέες κι ακόμη πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις.

«Κύριο μέλημά μας η προστασία των ανθρώπινων ζωών» συμπλήρωσε και συνέχισε: «Αυτό φαίνεται κι από τις σημερινές εισηγήσεις μας που θα ανακοινωθούν από τον υπουργό. Συζητήθηκε στην επιτροπή μας η συμμετοχή όσων εμβολιαστούν σε περισσότερες δραστηριότητες.

Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί ανοίγουν τελικά στις 17 Μαΐου. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί κι έτσι περιοριστήκαμε αρχικά στο να ξεκινήσει αρχικά η υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι βρέφη και παιδιά κάτω των 4 ετών δεν φοράνε μάσκα».

Τέλος, τόνισε πως η διατήρηση του ραντεβού στο λιανεμπόριο προς το παρόν «είναι σημαντική γιατί θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο μειώνει σημαντικά τον συγχρωτισμό».

Μαγιορκίνης: Είμαστε επιφυλακτικοί αναμένουμε τα στοιχεία από το Πάσχα

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο της χώρας μας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνοντας ειδική μνεία στην περίπτωση της Ινδίας και απευθύνοντας μήνυμα σε όλους, ειδικά στους νέους, για να κλείσουν το ραντεβού τους για το εμβόλιο.

Επιπλέον σημεία υποχώρησης καταγράφει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, παρουσιάζοντας όμως κάποια σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε συγκεκριμένα ο επίκουρος καθηγητής.

Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε 6%. Στην Αττική, συνεχίζεται η συρρίκνωση της επιδημίας, έως και 30%, ωστόσο -όπως είπε- πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς περιμένουμε τα στοιχεία από το Πάσχα.

Για σταδιακή επιστροφή σε κανονικότητα μίλησε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Από το Σάββατο 8 Μαΐου ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες

Από τις 10 Μαΐου: ανοίγουν τα σχολεία με self test

Από 21 Μαιου τα θερινά σινεμά

από 17 Μαΐου ΙΕΚ και κολέγια

Αναλυτικά από αύριο, Σάββατο 8 Μαΐου ανοίγουν ξανά οι οργανωμένες παραλίες.

Από 8 Μαΐου μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Την Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν δημοτικά σχολεία και γυμνάσια με βεβαίωση αρνητικού self test για μαθητές, καθηγητές και εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη.10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με την διενέργεια εξετάσεων όπως πανελλήνιες και εξετάσεις τίτλων επάρκεια ξένων γλωσσών.

Επίσης 10 Μαΐου ανοίγουν τα διοικητικά δικαστήρια και επανεκκινούν ορισμένες διαδικασίες σε ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.

Από 17 Μαΐου επαννεκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος της πιστοποίησης απόφοιτων μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.Επιπλέον βήματα ανάσας ελευθερίας.

Τα μουσεία ανοίγουν στις 14 Μαΐου βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.Τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους ανοίγουν 21 Μαΐου με 75% πληρότητα.Τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους ξεκινούν στις 28 Μαΐου μόνο με καθήμενους και πληρότητα 50%.

Τα ωδεία επαναλειτουργούν με αναλογία 1/1 από 17 Μαΐου.Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμού στις 17 Μαΐου.Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως πάρθηκαν αποφάσεις για αθλητισμό και εστίαση που θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

Το χρονοδιάγραμμα αναλυτικά

 • Στις 08/05 ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες.
 • Στις 08/05 μειώνεται το εμβαδόν ανά πελάτη στα μαγαζιά.
 • Στις 10/05 ανοίγουν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια.Προϋπόθεση η διενέργεια των self test.
 • Στις 10/05 ανοίγουν τμήματα φροντιστηρίων και κέντρα ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις.
 • Στις 10/05 ανοίγουν και τα δικαστήρια
 • Στις 14/05 ανοίγουν όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας.
 • Στις 17/05 ξεκινούν προπονήσεις οι Αθλητικές Ακαδημίες.
 • Στις 17/05 οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
 • Στις 17/05 επαναλειτουργούν και τα Ωδεία σε όλη τη χώρα.
 • Στις 21/05 επαναλειτουργούν θερινά σινεμά και κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.
 • Στις 28/05 ξεκινούν και οι συναυλίες. Η πληρότητα πρέπει να είναι στο 50% και αφορά μόνο καθήμενους.

vstore.gr overfm
vstore workstationPLANET SPORTS