RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Bloggers | Αντίο Ντούντα…

Φτωχότερο το ευρωπαϊκό, αλλά και το παγκόσμιο μπάσκετ από σήμερα. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς “έφυγε” σε ηλικία 77 ετών. γράφει ο Χρήστος Σούτος

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν μία προσωπικότητα που οι Αμερικανοί ονομάζουν «bigger than life». Ο επονομαζόμενος σοφός του ευρωπαϊκού μπάσκετ ήταν ένας από τους σπουδαιότερους δασκάλους του αθλήματος παγκοσμίως. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα εκ των κορυφαίων προπονητών στην ιστορία του μπάσκετ, αλλά και μέντορα για πολλούς μεγάλους Σέρβους προπονητές.
Ο παίκτης Ντούντα
 
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν ήταν αυτό που λέμε παίκτης πρώτης γραμμής. Η καριέρα του ήταν μικρή και σε ομάδες χωρίς μεγάλη ιστορία. Η Ραντνίσκι Βελιγραδίου αποτέλεσε την ομάδα της καριέρας του, αφού εκεί έπαιξε μπάσκετ για μια δεκαετία. Τίτλους δεν κατέκτησε ως παίκτης, όμως η μοίρα του επιφύλασσε να σηκώσει σχεδόν τα πάντα ως προπονητής.
Ο Ντούντα κόουτς
 
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είναι ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία που έχει κατακτήσει τους κορυφαίους τίτλους, έστω και από μία φορά, στη νέα και την προηγούμενη μορφή του μπάσκετ. Δύο τρόπαια Euroleague  με τον Ολυμπιακό, ένα EuroCup to 2006 με τη Dyanmo Μόσχας, ένα Κύπελλο Κόρατς το 1979 με την Παρτιζάν και ένα Κύπελλο Σαπόρτα το 2000 με την ΑΕΚ είναι το παλμαρέ του. Ο Ίβκοβιτς όμως έγραψε σπουδαία ιστορία και με την εθνική ομάδα της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και αργότερα της Εθνικής Σερβίας.
Εθνική και Ντούντα σημαίνει διάκριση
 
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είναι συνδεδεμένος με τις περισσότερες από τις σπουδαίες επιτυχίες της σχολής των Πλάβι σε εθνικό επίπεδο, από το 1988 μέχρι και το 2010. Στην Ενωμένη Γιουγκοσλαβία χάρισε ένα αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο το 1988, ένα χρυσό σε Παγκόσμιο το 1990 και δύο χρυσά σε Ευρωμπάσκετ το 1989 και το 1991. Στη Σερβία ένα χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ το 1995 και ένα αργυρό το 2009. Στην Ατλάντα το 1996 με την ομάδα να κατακτά το αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε ενεργό συμμετοχή με συμβουλευτικό ρόλο, δίπλα στον αγαπημένο του μαθητή και φίλο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
Ο Ντούντα και…οι παίκτες του
 
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έλεγε πάντα ότι τον ενοχλεί να ακούει πως δημιούργησε παίκτες. Έλεγε ότι απλά τους έδωσε την ευκαιρία και αυτοί την αξιοποίησαν. Η αλήθεια είναι ότι από τα χέρια του πέρασαν οι μεγαλύτεροι παίκτες της μεγάλης σχολής των Πλάβι, των τελευταίων σαράντα ετών. Μπλάντε Ντίβατς, Ντίνο Ράτζα, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Ζάρκο Πάσπαλι, ο μεγάλος Τόνι Κούκοτς και ο τεράστιος Ντράζεν Πέτροβιτς, ήταν η πρώτη γενιά. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τον “περιόρισε» σε Σερβία μόνο και Μαυροβούνιο, αλλά και εκεί ο κατάλογος των παικτών προκαλεί δέος και ίλιγγο. Πρέτραγκ Ντανίλοβιτς, Σάσα Τζόρτζεβιτς, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Ζόραν Σάβιτς, ο μοναδικός Ντέγιαν Μποντιρόγκα και ο «δικός» μας Πέτζα Στογιάκοβιτς.
Ο Ντούντα και η Ελλάδα
 
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είναι μαζί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς οι δύο Σέρβοι προπονητές που πρόσφεραν στο ελληνικό μπάσκετ τα μέγιστα. Η διαφορά είναι ότι ο μεν Ζοτς το έκανε μόνο με μία ομάδα, ενώ ο Ίβκοβιτς με πέντε. Ξεκίνησε στον Άρη, με την κόντρα του με τον Γκάλη να έχει αποκτήσει διαστάσεις αστικού μύθου, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Επέστρεψε το ΄91 για τον ΠΑΟΚ, πήγε στον Πανιώνιο το ’94 και στον Ολυμπιακό το 1996. Με τους ερυθρόλευκους κατέκτησε το 1997 την Ευρωλίγκα, πήγε στην ΑΕΚ το ’99 χαρίζοντάς της το Κύπελλο Σαπόρτα το 2000 και επέστρεψε στον Ολυμπιακό το 2010. Η Ευρωλίγκα του 2012 στην Κωνσταντινούπολη ήταν η τελευταία μεγάλη παράσταση του σε πάγκο ελληνικής ομάδας.
Ο Ίβκοβιτς, ο Τέσλα και τα περιστέρια
 
Ο Σέρβος εφευρέτης που έβαλε στη ζωή μας τον ηλεκτρισμό και τις ασύρματες επικοινωνίες έφυγε τον Ιανουάριο του 1943. Χρονιά στην οποία λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο, γεννήθηκε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Τον Τέσλα δεν τον γνώρισε, είχε όμως κάτι από το DNA του, αφού η γιαγιά του ήταν αδελφή της μητέρας του Τέσλα. Οι δύο τους πέρα από το εξαιρετικά κοφτερό μυαλό τους όπως αποδείχτηκε στους τομείς τους, είχαν κι ένα κοινό πάθος. Την εκτροφή περιστεριών. Η εκτροφή των πτηνών της ειρήνης αποτελεί οικογενειακή παράδοση, έχει αποτυπωθεί μέχρι και σε βιβλίο και μετρά σχεδόν 100 χρόνια ζωής. Το τελευταίο «πάμε μπρε» που είπε ήταν και το πιο πικρό για όλους όσους τον εκτίμησαν ως προπονητή, προσωπικότητα και άνθρωπο.
 
Καλό ταξίδι στον «σοφό» του ευρωπαϊκού μπάσκετ….

vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS