RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Φάκου | Άιρτον Σένα: Σαν σήμερα σκοτώθηκε ο πιλότος που είδε το Θεό καθώς οδηγούσε

Είχε τις ωραιότερες γυναίκες κι όμως το πάθος του ήταν μονάχα η Φόρμουλα 1

Ο καλύτερος οδηγός όλων των εποχών για τη Φόρμουλα 1 ήταν και ο τελευταίος που πέθανε μέσα σε αυτή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Μεγάλωσε σε μια βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια αλλά οδηγούσε σαν δαιμονισμένος. Το 1988 στις κατατακτήριες δοκιμές ήταν αποφασισμένος να ξεπεράσει τον τιτάνα αντίπαλό του Αλέν Προστ και οδηγούσε με τέτοια ταχύτητα που έπαψε πια να βλέπει τα διαχωριστικά στην άσφαλτο. «Δεν οδηγούσα συνειδητά, αλλά από ένστικτο. Ήμουν σε μιαν άλλη διάσταση. Είχα ξεπεράσει τα όρια και μπορούσα να πάω ακόμα πιο μακριά. Γνώριζα ότι ήμουν σε άλλη ατμόσφαιρα, πέρα από τη συνείδηση», είπε και τερμάτισε πρώτος με 1,4 δευτερόλεπτα διαφορά.

Στον αγώνα, προηγούνταν τόσο που τον ενημέρωσαν ότι μπορούσε να μειώσει ταχύτητα για τη δική του ασφάλεια κάτι που δεν έκανε. Συγκρούστηκε με ένα διαχωριστικό και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Ο Αλέν Προστ σχολίασε: «Δεν ήθελε μόνο να με νικήσει, ήθελε να με ταπεινώσει. Και αυτό ήταν το μεγάλο του λάθος». Aυτό ήταν. Ο Άιρτον Σένα πείσμωσε τόσο που τερματίζοντας πρώτος στον τελικό ο οποίος τον έστεψε παγκόσμιο πρωταθλητή είδε το Θεό ανάμεσα στη βροχή όπως δήλωσε στη συνέχεια. Οι αντίπαλοί του τον χλεύασαν με τον Αλέν Πρόστ να σχολιάζει σχεδόν προφητικά: «Νομίζει ότι δεν μπορεί να πεθάνει, επειδή πιστεύει στον Θεό. Αυτό είναι τρομερά επικίνδυνο για τον ίδιο, αλλά και για τους άλλους οδηγούς».

Tην 1η Μαϊου 1994 ο Σένα είχε μια συζήτηση με τον Αλέν Πρόστ σχετικά με την ασφάλεια των αγώνων και αποφάσισαν ότι θα έστελναν σχετικό αίτημα στην επιτροπή στον επόμενο αγώνα. Ο αγώνας ξεκίνησε, πραγματοποιήθηκε μια μικρή σύγκρουση και εξαρτήματα εκτινάχθηκαν και τραυμάτισαν θεατές. Μόλις ο Σένα ολοκλήρωσε ένα γύρο συγκρούστηκε με τα διαχωριστικά. Ένα σίδερο είχε τρυπήσει το κρανίο του και στο νοσοκομείο ανακοινώθηκε ο θάνατός του σε ηλικία μόλις 34 ετών. Τραγική ειρωνία; Μέσα στη φόρμουλα βρέθηκε μια αυστριακή σημαία την οποία σκόπευε να ανεμίσει στον τερματισμό προς τιμήν ενός νεκρού συναθλητή του.

Ο εθνικός ήρωας της Βραζιλίας, ο άνθρωπος που είχε δωρίσει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπίες, κηδεύτηκε ενώ ένα πλήθος τριών εκατομμυρίων συμπατριωτών του έδωσε το παρόν στην τελετή.

O Σένα εκτός από το ότι ήταν κορυφαίος πιλότος της Φόρμουλα 1, ήταν και περιζήτητος εργένης. Εργένης, αφού είχε χωρισει από την σύζυγό του Λίλιαν ντε Βασκονσέλος Σόουζα, την οποία παντρεύτηκε σε ηλικία 21 ετών και ο γάμος τους άντεξε μόλις λίγους μήνες. Σύμφωνα με την σύζυγό του χώρισαν επειδή όπως εκείνη είχε πει«ήμουν το δεύτερο πάθος του. Το πρώτο πάθος του ήταν οι αγώνες».

Στη διάρκεια της σύντομης ζωής του έζησε μερικές θυελλώδεις σχέσεις με πανέμορφες γυναίκες, ανάμεσά τους η Βραζιλιάνα τηλεπαρουσιάστρια Μαρία ντε Γκράτσια Σούσα Μένενγκελ, την Κριστίνα Φεράτσιο και τα τοπ μόντελς Εδίλαιν Μπάρος, Κάρολ Άλτ και Έλ Μακ Φέρσον – η οποία ήταν γνωστή και με το ψευδώνυμο ” Το κορμί”.

Μερικές από τις πιο σημαντικές φράσεις του πιλότου που ακτινογραφούσαν και το χαρακτήρα του είναι οι ακόλουθες:

“Αν τύχει ποτέ και έχω ένα ατύχημα που μπορεί να μου κοστίσει τη ζωή, καλύτερα να είναι μία κι έξω. Δεν θέλω να ζήσω σε αναπηρική πολυθρόνα. Ούτε θέλω να μπω στο νοσοκομείο υποφέροντας από σοβαρά τραύματα. Αν πρόκειται να ζήσω, θέλω να ζήσω κανονικά και έντονα, γιατί είμαι άνθρωπος της δράσης.”

“Οι αγώνες, ο ανταγωνισμός είναι στο αίμα μου. Είναι μέρος του εαυτού μου, της ζωής μου. Αυτό έκανα σε όλη μου τη ζωή.”

“Το σημαντικότερο είναι να είσαι ο εαυτός σου και να μην αφήνεις κανένα να σε βγάλει από την πορεία σου. Είναι σημαντικό να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να βελτιώνεσαι.”

“Αν έφτασα εκεί που έφτασα, ήταν γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία στη ζωή να μεγαλώσω σωστά.”

“Είμαστε φτιαγμένοι από συναισθήματα, ουσιαστικά όλοι αυτά αναζητούμε το ζήτημα είναι να βρεις τρόπο να τα βιώσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα βιώσεις. Ίσως ένα συγκεκριμένο πράγμα που σου προσφέρει η Φόρμουλα.”


vstore.gr overfm
vstore workstationPLANET SPORTS