Αγάογλου: «Οι δύο Έλληνες είναι θαυμάσιοι» | overfm.gr

RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

Over Write - Τάσος Ζαφειράκης

overfm.gr | ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ | Αγάογλου: «Οι δύο Έλληνες είναι θαυμάσιοι»

Αγάογλου: «Οι δύο Έλληνες είναι θαυμάσιοι». Ο πρόεδρος της Τραμπζόνσπορ αναφέρθηκε στους δύο διεθνείς, ενώ τόνισε πώς θα αποκτηθεί και τρίτος.

Για να πετύχει κάποιος είναι γεγονός ότι πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει. Κι αυτό ισχύει και για τον πρόεδρο της Τραμπζόνσπορ, Αχμέτ Αγάογλου. Ο οποίος ως κάτοικος μίας εκ των πλέον όμορφων πόλεων της Τουρκίας, της Τραπεζούντα και φυσικά οπαδός του ποδοσφαίρου (όπως όλοι μας, άλλωστε καθώς μικροί παίζαμε και ποδόσφαιρο) το έφερε η τύχη σε μία εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την ομάδα, να αναλάβει τις τύχες της. Αγάογλου: «Οι δύο Έλληνες είναι θαυμάσιοι».Ο κ. Αγάογλου, καθότι είχε διατελέσει πρόεδρος της ομοσπονδίας γκολφ από το 2000, ήταν και για 18 χρόνια δίπλα στην αγαπημένη του ομάδα. Παράλληλα είχε αναμειχθεί με τα διοικητικά της Τραμπζονσπόρ από το 2002. Μάλιστα έως το 2002 ήταν αντιπρόεδρός της. Γνώριζε λοιπόν από διοίκηση συλλόγων, πέραν των επιχειρήσεών του (κατασκευαστής μεγάλων πλοίων τώρα) , που όπως και να το κάνουμε είναι κάτι το διαφορετικό. Έτσι πριν 3 χρόνια (8/4/2018) στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε ο σύλλογος, ο οποίος βρισκόταν σε άσχημη θέση και κινδύνευε με διάλυση, έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη πανηγυρικά!

«Η ομάδα βρισκόταν σε δεινή οικονομικά θέση. Δώσαμε μάχες και καταφέραμε να την γλυτώσουμε από πτώχευση. Ειλικρινά τα δύο πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Όμως ποτέ δεν παραδοθήκαμε. Φροντίσαμε πρώτα απ’ όλα να συμμαζέψουμε τα οικονομικά του συλλόγου. Ήρθαμε σε επαφή με τη FIFA και τακτοποιήσαμε όλα τα θέματά μας» ήταν τα λόγια του.

Αγάογλου: «Η Τραμπζόνσπορ είναι μέρος της ζωής μου»

Μιλάει στον Μάνο Σταραμόπουλο και το overfm.gr o 64χρονος, 17ος πρόεδρος (στην ιστορία) της πρωτοπόρου του τουρκικού πρωταθλήματος και φαβορί αυτή τη στιγμή για την κατάκτηση του τίτλου, Αχμέτ Αγάογλου στη συνάντησή μας στην όμορφη Τραπεζούντα. Ο κ. Αγάογλου ως καπετάνιος ποντοπόρων και γενικά μεγάλων πλοίων, αλλά και μετά ως άριστος επιχειρηματίας, είχε τον τρόπο να βγάλει την ομάδα από την ατρωπό και να την φέρει στον ίσιο δρόμο. Φυσικά και δεν ήταν εύκολο.

  • Κ. Πρόεδρε για να πετύχετε την οικονομική εξυγίανση του συλλόγου, πόσο χρόνο αφιερώνετε στην ομάδα;

(σ.σ.: Γελάει). «Κοιτάξτε. Πρέπει να παραδεχθώ ότι θυσίασα την προσωπική ζωή μου. Το 80% είναι αφιερωμένο στο σύλλογο. Όμως δεν στενοχωριέμαι καθόλου, γιατί ένοιωσα μέσα μου ότι είναι μέρος της ζωής μου».

  • Ποιές ήταν ακριβώς οι κινήσεις που πραγματοποιήσατε για να ορθοποδήσει οικονομικά η Τραμπζόνσπορ;

«Μειώσαμε τον προϋπολογισμό μας 4-5 φορές. Οι μισθοί ήταν 23 εκ. ευρώ. Δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα ο σύλλογος . Έτσι από τα 40 εκ. ευρώ  πέσαμε στα 15 εκ. ευρώ. Έπειτα φροντίσαμε να αποκτήσουμε τους «σωστούς» ποδοσφαιριστές κατά την άποψη της διοίκησης και της τεχνικής ηγεσίας. Σίγουρα δεν ήταν εύκολο. Προσπαθήσαμε να πάρουμε ποδοσφαιριστές που να έχουν την ίδια κουλτούρα, να μιλούν την ίδια γλώσσα και στη σωστή τιμή. Ακόμη, προχωρήσαμε και σε πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Δώσαμε στη Λειψία τον Νορβηγό επιθετικό Σόρλοτ με 23 εκ. ευρώ. Έπειτα ακολουθούμε μία στρατηγική η οποία φυσικά θα πρέπει να προσαρμοσθεί στις διάφορες ανάγκες, αν παίξουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ… Γενικά κάναμε και λάθη αλλά όσο το δυνατό λιγότερα».

  • Γνωρίζουμε ότι η Τραμπζόνσπορ έχει μία από τις καλύτερες ακαδημίες όχι μόνο της Τουρκίας αλλά ίσως και της Ευρώπης και σίγουρα την πρώτη που δημιουργήθηκε στη χώρα σας…

«Όντως, έχουμε μία εκπληκτική ακαδημία η οποία απαρτίζεται από 600 παιδιά. Ηλικίας από 10- 19 ετών. Δημιουργήθηκε πριν 20 χρόνια. Το εγχείρημα αυτό φυσικά δεν είναι απλό. Έχουμε 12 καθηγητές που διδάσκουν τα παιδιά. Θέλουμε και καλούς ανθρώπους, πέραν από καλούς ποδοσφαιριστές. Έχουμε 8 γήπεδα με τελευταίου τύπου χορτάρι…»

Αγάογλου: «Θέλουμε φέτος να πάρουμε το πρωτάθλημα»

  • Η φιλοδοξία σας τώρα ποια είναι;

«Να καταφέρουμε να πάρουμε φέτος το πρωτάθλημα μετά από πολλά χρόνια  και μετά να παίξουμε στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι εύκολο. Είμαι υπεύθυνος όμως απέναντι στον κόσμο μας, ο οποίος είναι κοντά μας συνεχώς. Αγαπάει την ομάδα ο κόσμος μας. Άλλωστε δεν πρέπει να αγνοούμε ότι είμαστε ο πιο δημοφιλής σύλλογος στην Τουρκία. Κάθε φορά σε όποιο γήπεδο εμφανίζεται η ομάδα, ο κόσμος την αποθεώνει».

  • Αλήθεια αυτό που είναι κάτι σπάνιο στην εποχή μας, πως το έχετε καταφέρει;

«Ίσως ο τρόπος που αγωνιζόμαστε. Είτε εντός είτε εκτός έδρας , εμείς έχουμε στόχο να παίξουμε ποδόσφαιρο και να ικανοποιήσουμε τους φιλάθλους που έρχονται στο γήπεδο. Δεν μας αρέσουν τα προβλήματα ούτε και οι καυγάδες. Είμαστε η διαφορετική ομάδα».

  • Πώς καταφέρατε και πήρατε στην ομάδα σας, έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή τον μεσοεπιθετικό, τον Σλοβάκο, Μάρεκ Χάμσικ που σίγουρα έχει και ακριβό συμβόλαιο…

«Πρώτα-πρώτα μελετήσαμε αρκετά πράγματα, αφού όπως προανέφερα βαδίζουμε με στρατηγική. Μιλήσαμε για αρκετό διάστημα μαζί του. Είδαμε ότι οι φιλοδοξίες και οι στόχοι του συμβαδίζουν με τους δικούς μας. Υπήρξε πολύ καλή διαπραγμάτευση και συνεννόηση με τον ατζέντη του (παλιό διεθνή ποδοσφαιριστή) Ούγγρο, Κάλμαν Μέσολι».

  • Στην ομάδα σας υπάρχουν και δύο Ελληνόπουλα ο Μανώλης Σιώπης που στον αγώνα κατά της Γκαζιάντεπσπορ ακούσαμε το όνομά του αρκετές φορές από τους φιλάθλους, καθώς και τον Τάσο Μπακασέτα, που λόγω ενός τραύματος δεν μπόρεσε να αγωνισθεί…

«Είμαστε τυχεροί γιατί και οι δύο Έλληνες είναι θαυμάσια παιδιά. Εξαιρετικοί χαρακτήρες και σημαντικοί ποδοσφαιριστές για εμάς. Πιθανότατα θα πάρουμε κοντά μας κι έναν τρίτο (σ.σ.: δεν θέλησε να πει περισσότερα, καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται)…»

  • Πέρυσι τον Ιανουάριο (ο κ. Αγάογλου) την ημέρα των γενεθλίων του, αφού του ευχήθηκαν ποδοσφαιριστές και προπονητικό τιμ , απάντησε χαρακτηριστικά, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση αλλά και συγκίνηση:

«Είμαι τρεις φορές μεγαλύτερος από τους περισσότερους από εσάς. Δεν είναι πόσο ζω, αλλά πώς ζω. Κανείς από εμάς δεν έχει το δικαίωμα να γιορτάσει γενέθλια χωρίς να πάρει το πρωτάθλημα, που είναι δικαίωμά του, σε μια κοινότητα όπου όλοι συνυπάρχουμε. Θα κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους χαρούμενους στους τάφους τους ή όχι; Είναι δική σας απόφαση».

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος- Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και IFFHS

Ανταποκριτής:: France Football, A Bola, MundoDeportivo, Sportpress24.com

 

PLANET SPORTS