RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Σταραμόπουλος | Το «σφυρί» της Ιταλικής δικαιοσύνης είναι αμείληκτο και δεν αφήνει περιθώρια για παρεκτροπές

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την μεγαλύτερη τιμωρία που έχει επιβληθεί σε ομάδα (εκτός από υποβιβασμό) και πιο συγκεκριμένα στην άλλοτε πρωταθλήτρια Γιουβέντους, με την αφαίρεση 15 βαθμών στην γείτονα χώρα.

Όπως αναμενόταν η Γιουβέντους, η ομάδα που είχε κυριαρχήσει από το 2010 και μετά, στην γείτονα Ιταλία, εκτός από πέρυσι όπου μετά…βίας κατάφερε και μπήκε τελευταία στιγμή στην 4άδα (πρόπερσι πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ίντερ-πέρυσι η Μίλαν) , τιμωρήθηκε με αφαίρεση 15 βαθμών από την αθλητική δικαιοσύνη για λογιστική απάτη. Το είχαμε επισημάνει άλλωστε από το σημείωμά μας στις 10 Ιανουαρίου πως παρά τις διάφορες φήμες η «γηραιά κυρία» δεν θα κινδυνεύσει με υποβιβασμό, αλλά θα τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών ίσως και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο.

Τώρα λοιπόν πρωτοδίκως, πρέπει να τονισθεί αυτό, της αφαιρέθηκαν 15 βαθμοί που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του Ιταλικού ποδοσφαίρου

Η πρώην πρωταθλήτρια Ιταλίας  λέγεται ότι είχε εξαπατήσει στους ισολογισμούς της  και έτσι είχε περισσότερα χρήματα διαθέσιμα για μεταγραφές. Οι αθλητικοί δικαστές δεν αποδέχθηκαν την πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα Τζιουζέπε Κινέ ο οποίος είχε εισηγηθεί αφαίρεση 9 βαθμών, αυτοί το πήγαν ακόμη πιο πέρα το θέμα και έφθασαν στους -15 βαθμούς. Βεβαίως η Γιουβέντους ανακοίνωσε ήδη ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας στην ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή την επωνομαζόμενη CONI.

Εάν παραμείνει τώρα , η ποινή, η ομάδα του Ιταλικού Βορρά έχει ελάχιστες πιθανότητες να καταφέρει να εξασφαλίσει μία θέση στο πρωτάθλημα που θα της επιτρέπει να συμμετάσχει την προσεχή αγωνιστική περίοδο σε κάποια από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τώρα έπεσε στην 10η θέση της βαθμολογίας και στο -12 από τις θέσεις που οδηγούν σε έξοδο στην Ευρώπη. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ομόφωνα για μια «ετυμηγορία σφυριού» το βράδυ της Παρασκευής.

Οι παραβάσεις της Γιουβέντους

Οι κύριες παραβάσεις των Μπιανκονέρι ήταν δύο. Η πρώτη ήταν ο λόγος που άρχισε η εισαγγελική έρευνα με το όνομα Prisma κι αφορά την υπερτίμηση μεταγραφών στο διάστημα 2018-2020, με στόχο την παρουσίαση υψηλότερων εσόδων.

Τέτοια περίπτωση συμφωνίας  φέρεται πως ήταν η ανταλλαγή των Μίραλεμ Πιάνιτς και Αρτούρ με την Μπαρσελόνα το 2020, όταν η μετακόμιση του Βόσνιου χαφ στους Μπλαουγκράνα δηλώθηκε στα 60 εκατομμύρια ευρώ και η μετακίνηση του Βραζιλιάνου στους Τορινέζους για  72 εκ. ευρώ. Αντίστοιχη περίπτωση που τέθηκε στο μικροσκόπιο των αρχών και η ανταλλαγή Ντανίλο – Ζοάο Κανσέλο με τη Μάντσεστερ Σίτι το 2019.

Όπως αναφέρει η κορυφαία αθλητική εφημερίδα της Ιταλίας «Gazzetta Dello Sport», η απώτερη συνέπεια ήταν αυτή που επήλθε. Δηλαδή  η παραίτηση του Ανιέλι και της υπόλοιπης διοίκησης από το πόστο τους. Κι αυτό διότι πρακτικά είναι αδύνατον να υπολογιστεί η πραγματική αξία στις παραπάνω μεταγραφές, σε τέτοιο βαθμό που να λειτουργήσουν καθοριστικά ως αποδεικτικά στοιχεία επί των «πειραγμένων» ισολογισμών.

Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για πλασματικές αξίες  ποδοσφαιριστών.  Οι μπιανκονέρι  κατηγορούνται ότι απέδωσαν εσκεμμένα,  ψεύτικες αξίες αγοράς σε ορισμένους επαγγελματίες στο παρελθόν ( μόνο το 2018, το 2019 και το 2020, ο ισολογισμός του συλλόγου λέγεται ότι χρεώθηκε  κατι περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ) . Το αθλητικό δικαστήριο της FIGC (ποδοσφαιρική ομοσπονδία)  είχε ήδη αθωώσει την Γιουβέντους και άλλους συλλόγους εξαιτίας αυτών των ισχυρισμών,  αλλά η διαδικασία συνεχίστηκε λόγω νέων ευρημάτων από το γραφείο του Εισαγγελέα. Οι άλλοι σύλλογοι τώρα (σε αντίθεση με τη Γιουβέντους) αθωώθηκαν ξανά.

Το βασικότερο πρόβλημα για τη Γιουβέντους ήταν η δεύτερη παράβαση, η οποία αφορά τις περικοπές στους μισθούς 23 ποδοσφαιριστών του συλλόγου κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

Εκτός από ψευδή λογιστικά στοιχεία, ο σύλλογος ελέγχεται και για ψευδείς ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο όπου είναι εισηγμένος.

Ατομικές ποινές για πρώην αφεντικά συλλόγων

Εκτός από την αφαίρεση βαθμών, τα πρώην αφεντικά των συλλόγων τιμωρήθηκαν και ατομικά. Ο πρώην πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι , για παράδειγμα, αποκλείστηκε από οποιαδήποτε δραστηριότητα στο ιταλικό ποδόσφαιρο για δύο χρόνια. Και ο  πρώην αντιπρόεδρος, Τσέχος, Πάβελ Νέντβεντ  για 8 μήνες. Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος, Φάμπιο Παράτιτσι τιμωρήθηκε για 30 μήνες .

Το δικαστήριο θα ζητήσει να επεκταθεί η απαγόρευση σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς αγώνες. Αυτό θα μπορούσε να πλήξει ιδιαίτερα τον Παράτιτσι , ο οποίος είναι αθλητικός διευθυντής στη αγγλική, Τότεναμ από το 2021. Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο σύσσωμο το Δ.Σ της «γηραιάς κυρίας» είχε υποβάλει την παραίτησή του. Την θέση του Ανιέλι (μετά απο θητεία 12 ετών) έχει καταλάβει ο  οικονομολόγος, Τζιανλούκα Φερέρο.

Ο ισχυρισμός για ψεύτικες χρηματιστηριακές αξίες  ποδοσφαιριστών  είναι μόνο μια πτυχή για την οποία η Γιουβέντους πρέπει να απαντήσει στο δικαστήριο. Η  πρώην πρωταθλήτρια  κατηγορείται επίσης για παραποίηση των ισολογισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού παρέχοντας ψευδείς πληροφορίες για απλήρωτους μισθούς.

Εκείνη την εποχή, οι ποδοσφαιριστές είχαν συμφωνήσει επίσημα να παραιτηθούν από μέρος των αποδοχών τους ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον σύλλογο, ο οποίος έχασε πολλά έσοδα λόγω της πανδημίας  και των περιορισμών στον αριθμό των θεατών στα γήπεδα. . Αυτοί οι απλήρωτοι μισθοί καταγράφηκαν επίσημα , αλλά σε μεταγενέστερο βήμα λέγεται ότι επεστράφηκαν κρυφά στους επαγγελματίες. Η εισαγγελία του Τορίνο ερευνά επίσης την υπόθεση….

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για  την «γηραιά κυρία» του Ιταλικού ποδοσφαίρου!

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος- Αναλυτής Διεθνούς Ποδοσφαίρου και Υποθέσεων
Μέλος Επιτροπής Ποδοσφαίρου AIPS και  IFFHS
Chief editor:Discoveryfootball.comSportpress24.com
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Mundo Deportivo
Ετικέτες:

vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS