Σαρηγιάννης: «Μειωμένη η απόδοση του Lockdown στην Αττική, κάτι δεν κάνουμε κάλα» | overfm.gr

RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | Σαρηγιάννης: «Μειωμένη η απόδοση του Lockdown στην Αττική, κάτι δεν κάνουμε κάλα»

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε πως «πρέπει να γίνεται συζήτηση για το πώς θα ανοίξουν οι δραστηριότητες και όχι για το πότε θα γίνει αυτό».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε πως «πρέπει να γίνεται συζήτηση για το πώς θα ανοίξουν οι δραστηριότητες και όχι για το πότε θα γίνει αυτό», μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην δημοσιογράφο Κατερίνα Πλατή.Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως «η απόδοση του lockdown στην Αττική είναι μειωμένη που σημαίνει πως κάτι δεν κάνουμε καλά», όπως αναφέρεται στο dikaiologitika.gr.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημοσθένη Σαρηγιάννη:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι εφικτό το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων με το τέλος του lockdown, ο καθηγητής απάντησε: «Είναι σημαντικό να γίνεται η συζήτηση για το άνοιγμα δραστηριοτήτων όταν είμαστε σε κλείσιμο και το σημαντικό δεν είναι μόνο με ποια σειρά θα ανοίξουν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες, το πότε αλλά και το πώς θα λειτουργήσουν. Για παράδειγμα η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή για την εστίαση το να μπορούν να εφοδιαστούν τα εστιατόρια και τα καφέ με συσκευές απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους είναι εξαιρετικά καλό, είναι αυτό που έλειπε όλο αυτό το διάστημα».

«Η ίδια συζήτηση γίνεται για τα θέματα της απολύμανσης του αέρα στα ΜΜΜ. Είναι δύο κομμάτια της συζήτησης του πως ανοίγουμε τα οποία θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν εξαιρετικά θετικά το άνοιγμα. Και επίσης το θέμα ότι αυτή τη στιγμή απαγορεύεται το φύλλο μετακίνησης για εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται σε τηλεργασία επιτέλους, αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσει τουλάχιστον να εφαρμοστεί η ΚΥΑ που ζητάει να εφαρμοστεί η τηλεργασία τουλάχιστον στο 50%. Εγώ θα έλεγα ότι αν μπορούσαν οι εταιρείες να πάνε στο 70% θα δούμε σημαντικότατη διαφορά», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Αυτή τη στιγμή η απόδοση του lockdown στην Αττική είναι μειωμένη σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο 22 με 25% που σημαίνει ότι κάτι δεν κάνουμε καλά. Αυτό το κάτι προφανώς χρειάζεται να το βελτιώσουμε και για να μην έχουμε πολύ μεγάλη συνέχεια αυτής της κατάστασης και ταυτόχρονα να λειτουργούμε με ασφάλεια. Πρέπει να παρθούν μέτρα για να λειτουργούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια, το άνοιγμα κλείσιμο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο η μόνη διαφοροποίηση που κάνει είναι στο αν έχουμε κάνει αποκλιμάκωση της κατάστασης αρκετά μεγάλη ώστε να μην έχουμε υπερβολική πίεση στο σύστημα υγείας και το άλλο εξαρτάται από τον καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν βελτιώσουμε τον τρόπο που λειτουργούμε όταν είμαστε ανοιχτοί, με απολύμανση και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μπορούμε προφανώς να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια όντας ανοιχτά. Εγώ ζητάω ορισμένα μέτρα από τον Αύγουστο, την απολύμανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους τη ζητάω από το Μάιο. Με δεδομένο το δυσβάστακτο κόστος που υπολογίζουνε όλοι οι ειδικοί από το lockdown που βεβαίως είναι δυσβάστακτο, τα κόστη για τα οποία μιλάμε είναι πταίσματα. Ας εφοδιάσουμε το χώρο δουλειάς και με μηχανήματα απολύμανσης και με περισσότερα test», εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να ανοίξουμε στις 28 Φεβρουαρίου, απάντησε: «Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και με βάση τις προβλέψεις αυτή τη στιγμή εφόσον έχουμε χαμηλότερη απόδοση από την εφαρμογή των μέτρων, η απάντηση είναι όχι. Αλλά δεν έχει νόημα το όχι αν όταν ανοίξουμε, ανοίξουμε με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες που ήμασταν όταν κλείσαμε. Άρα ας χρησιμοποιήσουμε ενεργά τον χρήσιμο χρόνο που είναι αυτή τη στιγμή ο χρόνος του lockdown που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να κάνει έργα υποδομής με ευκολία έτσι ώστε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια όταν ανοίξουμε».

PLANET SPORTS