RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Uncategorized | Πούτιν σε Μητσοτάκη – Ευχαριστώ που αναγνωρίσατε πιστοποιητικό εμβολιασμού με Sputnik

Με μικρή καθυστέρηση ξεκίνησε στο Σότσι η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, στην εξοχική κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας.

Αυτή την ώρα οι δυο άνδρες κάνουν δηλώσεις, αναφέρουν τα Dnews.

Πούτιν: Είμαστε ευγνώμονες στις ελληνικές αρχές που αναγνώρισαν το πιστοποιητικό εμβολιασμού με Sputnik. Ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, το συζητήσαμε μεταξύ μας. Ενημέρωσα ότι θα παραδώσουμε τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που μεταφέρθηκαν από τους Ναζί και από το 1945 βρίσκονται στη Μόσχα. Με την αμοιβαία συνεννόηση συνεχίζεται το αφιερωματικό έτος ιστορίας. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τα θεματικά έτη που έχουν αποδειχτεί επιτυχημένα. Μιλήσαμε για ΕΕ, Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο. Για κυπριακό είμαστε με συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια».

Μητσοτάκης: «Είχαμε μακρά ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και αντιμετωπίζω την εξέλιξη ως γέφυρα ενδυνάμωσης της σχέσης των λαών μας. Ευκαιρία να διευρυνθεί η συνεργασία των κυβερνήσεών μας. Είχα προγραμματίσει να ταξιδέψω από το Μάιο του 2020 στη Ρωσία, για τα 75 χρόνια από τη νίκη κατά του ναζισμού, αλλά η πανδημία δεν το επέτρεψε. Συμπίπτει η επίσκεψη με τα 200 χρόνια από την εθνική ανεξαρτησία. Αγώνας στον οποίο η ομόθρησκη Ρωσία είχε καθοριστικό ρόλο. Επιβεβαιώσαμε τα πολλά που μας συνδέουν διαπερνώντας την ιστορία και τον πολιτισμό.

Ευχαριστώ τον πρόεδρο που αναγνώρισε ότι δεχτήκαμε το Sputnik

Συμφωνήσαμε πως υπάρχουν κι άλλοι τομείς που μπορούμε να συγκλίνουμε. Πυρκαγιές στην Ελλάδα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ανάγκη συντονισμού σε υπερεθνικό επίπεδο. Ευχαριστώ προσωπικά τον πρόεδρο που παρότι την ίδια εποχή δοκιμαζόταν από πυρκαγιές μας απέστειλε εναέριες ενισχύσεις. Προσβλέπουμε στην επέκταση αυτής της συνεργασίας και το καλοκαίρι που μας έρχεται με ενοικιάσεις κι άλλων εναέριων μέσων. Το ίδιο ισχύει και για την κοινή απειλή του covid. Ευχαριστώ τον πρόεδρο που αναγνώρισε ότι δεχτήκαμε το Sputnik. Συζητήσαμε για την αγορά ενέργειας. Η Ρωσία τα τελευταία 30 χρόνια είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας. Και η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος. Οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια φυσικού αερίου να μην αποκλίνουν σημαντική. Συζητήσαμε για το πως θα μπορέσουμε να υποδεχθούμε περισσότερους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα. Έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που θα γυρίσουν στην Ελλάδα.

Η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας

Για Ανατολική Μεσόγειο, είπα για την Τουρκία και την εμπρηστική ρητορική της και τις επιθετικές της ενέργειες. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή πάντα στον διάλογο στο πλαίσιο όμως της διεθνούς νομιμότητας και του δικαίου της θάλασσας που πάντα στήριζε η Ρωσία. Για το κυπριακό εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη στάση της Ρωσίας. Επανέλαβα τη θέση μας για βιώσιμη λύση, δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο μ’ αυτά που είπε ο πρόεδρος. Οποιαδήποτε λύση δύο κρατών απορρίπτεται επί της αρχής. Αν η Τουρκία προχωρήσει σε εποικισμό της περίκλειστης πόλης θα κλείσει τα περιθώρια προόδου σε αυτό το ζήτημα. Συζητήσαμε και για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις προκρίνω όμως το να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και μια λειτουργική σχέση συμφέρει όλες τις πλευρές. Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αποφυγή των εντάσεων στην Ουκρανία. Η συμφωνία του Μινσκ μας δείχνει τον δρόμο.

Κλείνω με τη σκέψη ότι η εγκαρδιότητα που με υποδεχτήκατε αντανακλά την ευθύτητα του διαλόγου μας και τη θετική διάθεση να ενισχυθεί η σχέση των λαών μας, που δεν μπορούν να την αμφισβητήσουν στιγμές απομάκρυνσης και διαφωνίας. Η Ελλάδα παραμένει παρούσα στη Ρωσία όχι μόνο με τους χιλιάδες πολίτες κυρίως στη Νότια Ρωσία, αλλά υπάρχει και μέσα από τους δεκάδες νέους που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα, τον κοσμοναύτη Θόδωρο Λουτσίχιν και στον Θόδωρο Κουρετζή που μας ταξιδεύει από τη Ρωσία στο μαγικό κόσμο της μουσικής».

Ερωτήσεις

Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος συμβουλίου ασφαλείας ΟΗΕ, πως αξιολογείτε την κατάσταση σε Αιγαίο και Μεσόγειο με δεδομένες τις σχέσεις με την Τουρκία:

Πούτιν: «Το έχουμε συζητήσει λεπτομερώς. Σημείο αναφοράς για όλες τις διαφωνίες είναι ο διάλογος. Αυτή είναι η πρόθεση και της ελληνικής πλευράς. Κανένα εμπόδιο στον διάλογο δεν βλέπουμε, τη θέση μας για το Κυπριακό την εκφράσαμε. Σε άλλα θέματα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται. Στην Ανατολική Μεσόγειο τα είπαμε λεπτομερειακά, στη Λιβύη οι εκλογές θα λάβουν χώρα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες, είμαστε σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους και πιστεύω θα βρεθούν οι λύσεις που θα εξευμενίσουν όλους.

Μητσοτάκης: Ενημέρωσα για τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Αυτές όμως θα λυθούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το πλαίσιο που έχουμε προσδιορίσει είναι σαφές και οι διαφορές μας, η σημαντικότερη οι θαλάσσιες ζώνες, μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες όπως έκανε με Ιταλία και Αίγυπτο. Υπερασπιζόμαστε παράλληλα την κυριαρχία μας. Εκτιμώ τη ρωσική θέση στο κυπριακό που πρέπει να λάβει υπόψιν η Τουρκία.

Αξιολογήσατε θετικά τις σχέσεις, αλλά η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σχημάτων που ακολουθούν συγκρουσιακή πολιτική κατά της Ρωσίας, μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μας.

Πούτιν: Η Ελλάδα είναι μέλος ΕΕ και ΝΑΤΟ, δεν είχαμε ποτέ τίποτα εναντίον στη συμμετοχή των γειτόνων μας σε τέτοιους συνασπισμούς και είναι και θετικό από μια άποψη. Η Ελλάδα όπως ήταν και επί δεκαετίες, ήταν στο μέτρο του εφικτού υπέρ μιας ισορροπήμένης στάσης συνεργασίας Ρωσίας και ΕΕ. Το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτικό μπλοκ που δυστυχώς ακολουθεί συγκρουσιακή γραμμή με τη Ρωσία. Απελάσεις Ρώσων διπλωματών γι αυτό κλείσαμε την εκπροσώπηση του ΝΑΤΟ στη Μόσχα. Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση, πιστεύουμε ότι σ’ αυτό το πλέγμα η Ελλάδα θα έχει μια θέση εγκράτειας ποτέ όμως η θέση της Ελλάδας δεν εμπόδιζε την ανάπτυξη των θέσεών μας.

Οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερη επιρροή στις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι κόκκινες γραμμές σας, μπορεί να είναι ξεκίνημα αποκλιμάκωσης;

Πούτιν: Ο βοηθός μου αναφέρθηκε χθες στα θέματα της συνομιλίας. Ενημέρωσα και τον κ΄ Μητσοτάκη. Συζητήσαμε και για την Ουκρανία. Μια άλλη ευαίσθητη περίπτωση είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, περιλαμβάνοντας την Ουκρανία. Αυτό για μας είναι σημαντικό. Το λέμε δημόσια και ξεκάθαρα για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο. Η κάθε χώρα δικαιούται να επιλέξει τον βέλτιστο τρόπο εξασφάλισης. Αυτό όμως δεν μπορεί να υπονομεύει την ασφάλεια των ά΄λλων στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ρωσίας. Η ελευθερία είναι αγαθό από το θεό, αλλά δεν μπορεί να υποσκάπτει την ελευθερία του άλλου. Η ασφάλεια πρέπει να είναι συνολική και να καλύπτει όλους. Είναι θέμα ξεχωριστής κουβέντας και θα συζητήσουμε αυτή τη συζήτηση. Θα ανταλλάξουμε τις ιδέες μας, θα τις έχουμε σε μια εβδομάδα και θα τις δώσουμε στην αμερικανική πλευρά.

Όσα είπαν οι δύο άνδρες:


vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS