RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Γεωργίου | Πως θα ήμασταν χωρίς τα sosial media; Σκέψεις μετά το σοκ

Ο Σωτήρης Γεωργίου καταγράφει τις πρώτες σκέψεις του, πως θα ήμασταν χωρίς Social Media, μετά το «blackdown» της… Facebook.

Το βραδινό της Δευτέρας ήταν από τα πιο περίεργα αλλά και αμήχανα για πάρα πολύ κόσμο. Καθώς για σχεδόν μισή μέρα κράσαρε όπως λένε το σύστημα, έπεσε, είχαμε μπλακ άουτ κοινώς στα πασίγνωστα sosial media. Δηλαδή στο Facebook και στα «παιδιά» του Instagram και Whatsapp. Βασικά πολλοί μπήκαμε στο τρυπάκι αν μας λείπει το Facebook που λανσάρισε πιο επιτυχώς απ’ οτιδήποτε άλλο τα λεγόμενα sosial media και άλλαξε τα πάντα! Και ως είθισται δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Αν και την έχω και μην σας κουράζω!

Όλα είναι θέμα διαχείρισης και χρήσης

Όλα είναι θέμα διαχείρισης και χρήσης. Τα sosial media και η νέα αυτή πλευρά της υπερτεχνολογίας έχουν και τα καλά και τα αρνητικά τους. Όπως όλα στην ζωή. Όλα είναι θέμα πως τα αντιλαμβανόμαστε, από τι πρίσμα και φιλοσοφία. Και κατόπιν πως τα διαχειριζόμαστε. Πολλές φορές ήθελα να γράφω επ’ αυτού και θα είχε ενδιαφέρον και η γνώμη σας. Και ήρθε η ώρα τώρα. Με το μεγάλο αυτό κρασάρισμα αλλά και τα πολλά ερωτηματικά .

Αλλά η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Καθώς στο Facebook υπάρχουν και πολλά καλά. Θα βρεις φίλους από παλιά που είχες χάσει την επαφή. Θα διώξεις κομμάτι της μοναξιάς αν δεν είχες για πολλούς λόγους την δυνατότητα να είσαι κοινωνικός ή καθημερινά κοινωνικός. Θα προβάλλεις την δουλειά σου και τις σκέψεις σου όταν θα ήθελες χωρίς τα sosial media πολλά λεφτά για να το κάνεις και ίσως δεν ήταν και αρκετό γιατί μπορεί να μην στο επέτρεπαν. Θα βάλεις κάποια θέματα φιλοσοφίας, προβληματισμού και αν έχεις καλούς και σοβαρούς διαδικτυακούς φίλους θα διευρύνεις και εσύ τους οριζοντές σου. Είναι για ένα σοβαρό …πάνελ, μια καλή ευκαιρία από το σπίτι σου για παράδειγμα να σκεφτείς και να βρεις και λύσεις γιατί όχι

Πόσο εθισμένοι και εκτεθειμένοι είμαστε;

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια τι επιπτώσεις έχει όλο αυτό το πράμα ακόμα και όταν κάνουμε σοβαρή διαχείριση . Πόσο κοστίζει στην υγεία μας το καθισιό και οφθαλμολογικά πάνω στις οθόνες; Και πολλά άλλα που τα γνωρίζουν καλύτερα οι γιατροί. Πόσο εθισμένοι είμαστε και πόσο παθιαζόμαστε με τα sosial media και τι κακό μπορεί να σημαίνει μακροπρόθεσμα όλος αυτός ο εθισμός; Πόσο εκτεθειμένοι είμαστε σε κακόβουλα λογισμικά και χάκερ;

Αλλά και σε όσους μπορεί να μας εκβιάσουν μετά με τις συνομιλίες μας ακόμα και τις μεταξύ μας; Ή για όσους πολύ κακώς για μένα, ανταλλάσσουν φωτογραφίες με σεξουαλικά χαρακτηριστικά και πολλά ακόμα; Πόσες οικογένειες έχουν διαλυθεί από τέτοιες διαρροές; Πόσο παράνομο είναι βασικά να κυκλοφορούν μέσω των messenger κτλ διάφορα βίντεος και φωτός που αναφέρονται σε τρίτα πρόσωπα;

Το γνωρίζουν αυτό όλοι όσοι το πράττουν ότι είναι παράνομο και ποινικά κολάσιμο γιατί είναι προσωπικά δεδομένα ;Και ειδικά αναφέρομαι σε όχι δημόσιες ασφαλώς δημοσιεύσεις. Πόσο επικίνδυνο είναι αν χακαριστούν τα sosial media για εμάς προσωπικά ή σαν σύνολο να διαρρεύσουν πράματα που δεν θα θέλαμε; Πόσο επικίνδυνο είναι και ένα τσεκ ιν γιατί κάποιοι ληστές θα γνωρίζουν πχ ότι απουσιάζεις;

Και τέλος πόσο επικίνδυνο είναι για τα παιδιά μας όλος αυτός ο σύγχρονος τρόπος ζωής όταν στην ουσία απέχουν από την πραγματική κοινωνική ζωή και αντί να παίζουν στην αλάνα παίζουν στις ηλεκτρονικές εφαρμογές και αντί να μιλάνε κατ’ ιδίαν το σύγχρονο ραντεβού είναι ο διάλογος στο messenger. Μια άλλη …μάστιγα που ειδικά οι διάσημοι πέφτουν καθημερινά θύματα είναι τα fake profiles. Και άντε να βγάλεις άκρη μετά.

Και πόσο σοβαρά ζητήματα μπορεί να ενσκήψουν. Μια λύση θα ήταν να ταυτοποιηθεί ο κάθε λογαριασμός αλλά αυτό θα απαιτούσε χρόνο και θα έβρισκε και αντίλογο γιατί να έχει η πλατφόρμα την ταυτοτητά σου και άλλα στοιχεία; Μεγάλο και δύσκολο θέμα.

Έρχεται το τέλος του Facebook;

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι έρχεται το τέλος του Facebook . Αλλά ακόμα δεν έχει βγει μια νέα επαναστατική όπως λέμε πλατφόρμα-ιδέα. Πράγματι πάντως υπάρχουν ζητήματα με το Facebook. Σοβαρά ζητήματα μάλιστα. Μας αφήνει ελεύθερους να μιλήσουμε με διαδικτυακούς φίλους; Γιατί και πως επιλέγει και με ποιά κριτήρια να μας κατεβάσει κάτι που ποστάραμε και να μας τιμωρήσει για κάποιο διάστημα; Ειδικά όταν αν θέλει κάποιος να σε “στήσει” θα βάλει λογαριασμούς να κάνουν αναφορές και να σε ρίξουν. Πόσο δημοκρατικό τελικά είναι το Facebook; Σε πολλές προσωπικές περιπτώσεις αποφάσισε λάθος.

Στη Γερουσία των ΗΠΑ καταθέτει αυτό το διάστημα η Φράνσις Χόγκεν, πρώην product manager της ομάδας παραπληροφόρησης του Facebook. “Eίμαι εδώ σήμερα γιατί πιστεύω ότι τα προϊόντα του Facebook βλάπτουν τα παιδιά, πυροδοτούν τον διχασμό και αποδυναμώνουν τη δημοκρατία μας» είπε αρχικά στην κατάθεση της η Χόγκεν. Kαι προσθέτω ότι βγήκαν ήδη εδώ και καιρό φήμες για διάκριση της πλατφόρμας υπέρ δημοσίων προσώπων που προφανώς γουστάρει και δεν προβαίνει σε αυτά σε τιμωρίες όταν δεν συνάδει κάτι με την πολιτική του.

Εργαλείο «δουλειάς» αλλά και πόλωσης

Ένα άλλο σημαντικό δεδομένο για το Facebook είναι ότι αποτελεί πλέον για τον σύγχρονο τρόπο ζωής τοπίο διαφήμισης για πολλές μεγάλες εταιρείες. Αλλά και το instagram ειδικά τοπίο προβολής, διαφήμισης και κερδοφορίας για πολλούς διάσημους ή και μη που αυτοπροβάλλονται (οι άγνωστοι βασικά με σέξυ φώτος)και μετατρέπονται σε influencer με ότι αυτό συνεπάγεται.

Καθώς προκύπτουν σοβαρά ζητήματα από φορολογίας μέχρι περιεχομένου αλλά και ηθικά για τους ποιούς τελικά επιβραβεύει και πως η κοινωνία. Ασφαλώς όμως αποτελεί για σοβαρούς εργαζομένους που δεν έχουν άλλους τρόπους και ένα Μέσο προβολής της δουλειάς τους και ανάλογα το να βρουν και κάτι καλύτερο ή έστω εργασία όταν δεν έχουν.
Μέσα σε όλα όμως το Facebook γίνεται και Μέσο πόλωσης.

Αρχικά ο κάθε άσχετος επί του θέματος γίνεται …σχετικός και ανάγεται σε δημοσιογράφο, αναλυτή, στοχαστή, δικαστή, πολιτικό, σεισμολόγο και κάθε λογής επάγγελμα. Με ασόβαρες αναρτήσεις που φέρνουν “πόλεμο” απόψεων, διχασμό και πόλωση ειδικά επί αθλητικών και πολιτικών θεμάτων και τοξικότητα. Σε βαθμό που να φέρνουν σκέψεις αποχώρησης σε πολλούς από την πλατφόρμα.

Βέβαια γι αυτό επιλέγεις εσύ τους φίλους σου αλλά και ποιούς μπλοκάρεις. Εγώ για παράδειγμα έχω μπλοκάρει πάνω από 10.000(!) και προσπαθώ να είμαι επιλεκτικός ειδικά στο προσωπικό μου προφίλ. Και μην ξεχνάμε ότι το Facebook πλέον είναι και κάτι σαν ειδησεογραφικό πρακτορείο!

Δεν χρειάζεται να ενημερωθείς για κάτι ούτε από τις ανάλογες ιστοσελίδες ή σελίδες σχετικές με την σελίδα τους στο Facebook. Οι διαδυκτιακοί φίλοι σου σπεύδουν να σε ενημερώσουν αν έχει ήλιο, αν κάνει κρύο, αν έγινε σεισμός, τι έγκλημα έγινε και πολλά ακόμα!

To φλερτ γίνεται πλέον στο Facebook και το Instagram

To φλερτ στην σύγχρονη εποχή αντικαταστάθηκε από τα βραδινά μαγαζιά και τις εξόδους μας σε διαδυκτιακό. Μάλιστα για πολλούς αποτελεί και πιο ασφαλές Μέσο καθώς δεν εκτίθενται ειδικά αν είναι διάσημοι. Κακά τα ψέματα με ότι καλό και κακό αυτό συνεπάγεται το Facebook και το Instagram είναι πλέον τόπος εύρεσης συντρόφου όλων των ειδών! Και υπάρχει και καλό γιατί στα σοβαρά προφίλ μπορείς άμεσα να καταλάβεις αν υπάρχει ταύτιση και κοινά με ένα άτομο. Ακόμα και σε ένα άλλο χώρο να γνωρίσεις κάποιον-α,θα του ζητήσεις το λογαριασμό στο Facebook και το Instagram για να μάθεις γρήγορα τι κοινά έχετε και να σκιαγραφήσεις το χαρακτήρα του! Αυτό δεν είναι κακό,το αντίθετο. Αρκεί να είναι αληθινοί οι λογαριασμοί και να μην είναι υποκριτές οι κατοχοί τους γιατί υπάρχουν και πολλές τέτοιες περιπτώσεις

Η πολύ σκοτεινή πλευρά πίσω από τα messenger

Ολα είπαμε είναι θέμα διαχείρισης. Πίσω από την πλατφόρμα και το messenger θα βρεις πολλά. Γάμοι διαλύονται καθώς γίνονται υπόγεια ερωτικά νταραβέρια αθόρυβα. Ακόμα η πορνεία που περνά εμμέσως μέσα από τα sosial media είναι πολύ μεγάλη με ότι αυτό συνεπάγεται. Πολλές και πολλοί έχουν ειδικά στο instagram μόνο σέξυ φώτος και αν ανοίξεις τα messenger γίνεται ένα τρομερό αλισβερίσι με προσφορά και ζήτηση για σεξ. Και έχουμε δει και πολλούς διάσημους πως πέφτουν μετά και θύματα εκβιασμού αλλά και πόσο επικίνδυνες εξελίξεις με βιασμούς και δολοφονίες μπορεί να υπάρξουν. Ασφαλώς εδώ η πλατφόρμα δεν μπορεί να κάνει κάτι ,ειδάλλως θα έπρεπε να είναι ο …μεγάλος αδελφός. Και εδώ είναι θέμα διαχείρισης αν προκύψει κάτι υγιές ή κάτι σκοτεινό ,ανώμαλο και επικίνδυνο! Ανάλογα μπαίνουν στο …παιχνίδι και ακόμα χειρότερες καταστάσεις όπως ναρκωτικά κτλ

Το λάικ και ένα σχόλιο καθορίζουν(;) την ζωή μας

Οι ψυχολόγοι σπεύδουν να προβάλλουν τους κινδύνους που προκύπτουν από τα sosial media . Καθώς πολύς κόσμος που έχει σελίδες και λογαριασμό ,προσπαθεί για τα λάικ. Και πολλές φορές απογοητεύεται αν δεν έχει πολλά λάικ και άρα απήχηση .Και αντίστροφα από τα σχόλια και πόσα είναι αυτά,αλλά και αν είναι θετικά ή αρνητικά. Σε βαθμό που να επηρεάζεται η προσωπική του ευεξία από την απήχηση και είδος σχολίων από τα sosial media . Αντίστοιχα δημιουργούνται και απίστευτες προσδοκίες από τα πολλά λάικ και αποθεωτικά σχόλια,που στρεβλώνουν την πραγματική θέση του ατόμου μετά στην κοινωνία. Ή την κάνουν συνώνυμη των σέξυ φώτος με ότι αυτό συνεπάγεται μετέπειτα…

Εν κατακλείδι…

Εν κατακλείδι το πολύωρο μπλακ άουτ της Δευτέρας έδειξε ότι για τους περισσότερους από εμάς το Facebook και τα συναφή του είναι τρόπος ζωής και μέρος της ζωής μας ακόμα της εργασίας μας ως ένα βαθμό. Και δεν είναι κακό. Κακό είναι ο εθισμός και εξάρτηση αλλά και η σημασία που δίνουμε στα σχόλια και τα λάικ. Κοινώς από εμάς εξαρτάται η χρήση και διαχείριση των sosial media. Που έχουν και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Άλλωστε υπάρχουν πολλά σοβαρά προφίλ που μπορεί να προκύψουν πολλά όμορφα πράγματα σε όλα τα επίπεδα. Στο μέλλον πιστεύω και το ίδιο το Facebook θα προχωρήσει σε ένα να το πω ξεσκαρτάρισμα μέσα από δικλείδες ασφαλείας και θα αναβαθμιστεί. Εκτός αν πέσει θύμα της απληστίας του κέρδους απλά να έχει περισσότερες εγγραφές και κόσμο να μπαινοβγαίνει…. Κάτι που δυστυχώς κάνουν πολλές εταιρείες σήμερα εις βάρος του περιοχομένου και συνδράμουν στην πνευματική και όχι μόνο κατάντια της κοινωνίας…


vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS