RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | ΜΠΑΣΚΕΤ | Παναθηναϊκός: Η ολική ανακαίνιση και οι εμπορικές χρήσεις το «κλειδί» του ΟΑΚΑ

Μέχρι το καλοκαίρι του 2021 θα έχει σχηματοποιηθεί η ενδεχόμενη συμφωνία Πολιτείας – ΚΑΕ Παναθηναϊκός για το Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Από τη στιγμή που η στέγαση του τμήματος, το οποίο έχει κάνει υπερήφανους εκατομμύρια Παναθηναϊκούς, είναι εκτός Διπλής Ανάπλασης δύο δρόμοι υπήρχαν. Ή μάλλον τρεις. Η προσπάθεια να ξαναμπεί το κλειστό μπάσκετ στην κείμενη νομοθεσία, η επιλογή του όμορου οικοπέδου στον Βοτανικό και το ΟΑΚΑ. Για λόγους νομικούς, εξοικονόμηση χρόνου που αγγίζει τη 10ετία και αποδοχής της λύσης του Κλειστού του ΟΑΚΑ από τον κόσμο του Τριφυλλιού φαίνεται ότι προκρίνεται η τρίτη.

Άλλωστε, μετά τη συνάντηση του μεγαλομετόχου της ΚΑΕ Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, δεν έχει προχωρήσει στο ελάχιστο η οποιαδήποτε διεργασία για τον Βοτανικό και το όμορο οικόπεδο στη Διπλή Ανάπλαση (φαίνεται ότι προχωρά για ΠΑΕ και Ερασιτέχνη). Η επιθυμία κεντρικού κράτους και ΚΑΕ Παναθηναϊκός είναι κοινή. Η αξιοποίηση του ΟΑΚΑ, που αποτελεί ένα γήπεδο άμεσα συνδεδεμένο με το τμήμα μπάσκετ και τις σπουδαίες επιτυχίες επί οικογένειας Γιαννακόπουλου.

Σφύριξε τη… σέντρα η τοποθέτηση Αυγενάκη

Μιλώντας στον Real FM 97,8 ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης επισημοποίησε τις συζητήσεις που εξελίσσονται επί του θέματος, αν και κυβερνητικές πηγές μέχρι πριν λίγο χρονικό διάστημα έλεγαν ότι «υπάρχει όλη η καλή διάθεση, αλλά όχι επίσημη κρούση από την ΚΑΕ για εκκίνηση της διαπραγμάτευσης». Μάλιστα, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι οι διεργασίες βρίσκονται σε καλό δρόμο. Οπότε μένει να φανεί τι σημαίνει αυτό και πότε θα υπάρχουν νεότερα.

Μέχρι το καλοκαίρι σχηματοποιείται η συμφωνία

Η λύση ΟΑΚΑ προσφέρει στο τμήμα μπάσκετ μία μόνιμη, για τις επόμενες 10ετίες (πιθανότατα για 49 χρόνια), λύση στέγασης και στο κράτος την αξιοποίηση ενός σημαντικού κομματιού των παρηκμασμένων Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων που τμηματικά θα αξιοποιηθούν μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή συμπράξεων δημοσίου – ιδιωτικού τομέα τα επόμενα χρόνια. Αυτό που φαίνεται πώς θέλει – και ορθώς το επιθυμεί – η ΚΑΕ είναι να μην πάρει το ΟΑΚΑ όπως είναι αυτή τη στιγμή. Όχι ως χώρο μόνο, αλλά και με το καθεστώς που διέπει τη χρήση του.

Ο Παναθηναϊκός έφτανε να πληρώνει ένα σημαντικό ποσό κάθε χρόνο (περίπου 560 χιλιάδες ευρώ επί Κοντονή) για τη χρησιμοποίηση του ΟΑΚΑ. Μία μακρόχρονη συμφωνία με την Πολιτεία θα εξαλείψει το ποσό αυτό από το εξοδολόγιο και θα δώσει στη διοίκηση της ΚΑΕ τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κάθε τετραγωνικό μέτρο του Κλειστού. Η συμφωνία, λοιπόν, αναμένεται να κριθεί σε δύο κομβικούς άξονες και εκεί θα κριθεί το πότε και το πώς θα υλοποιηθεί. Για το «πόσο» δύσκολα θα υπάρξει διαφωνία στα προτεινόμενα 49 χρόνια.

Η δυνατότητα ολικής ανακαίνισης

Το όνειρο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, εκπεφρασμένο από το 2017, είναι η μετατροπή του ΟΑΚΑ σε μία έδρα σύγχρονη στα πρότυπα του ΝΒΑ. Με νέο παρκέ, νέα καθίσματα, εκ του μηδενός χωροθέτηση καθισμάτων σε πράσινο και λευκό χρώμα, υπερσύγχρονο jumbotron, φωτισμό led. Μάλιστα, το 2017 η «Zalgirio Arena» αποτελούσε το παράδειγμα έδρας που είχε στο μυαλό του από τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Να μπει, λοιπόν, ο Εξάστερος για 49 χρόνια στο ΟΑΚΑ, αλλά με δικές του προϋποθέσεις είναι το ζητούμενο. Το ποιος θα καλύψει το οικονομικό σκέλος μίας τέτοιας ανακατασκευής θα καταγραφεί στην επικείμενη συμφωνία, με την ΚΑΕ στο παρελθόν να έχει εμφανιστεί διατεθειμένη ακόμα και για πλήρη τακτοποίηση του κόστους. Πρόκειται, άλλωστε, για εγχείρημα που αποτελεί πόλο έλξης για την ιδιωτική πρωτοβουλία. Λύση σε αυτό το ζήτημα θα βρεθεί, εφόσον η συμφωνία προχωρήσει.

Να επιτραπούν, πέραν των ήπιων, πιο «βαριές» εμπορικές χρήσεις

Εδώ είναι ένα ακανθώδες ζήτημα που έχει να κάνει με τη χρήση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Θα χρειαστεί μία σειρά νομοθετημάτων και ίσως ακόμα ένα κομμάτι των Ολυμπιακών Ακινήτων στο Μαρούσι για να υλοποιηθεί. Στο εσωτερικό, οι χώροι εστίασης και οι μπουτίκ δεν αρκούν για να προκύψει οικονομικό όφελος. Με τρία Malls τριγύρω οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα θα πέσει στο κενό (βλ. Athens Alive) και θεωρείται νομοθετικά αδύνατο να περάσει τέτοια τροποποίηση.

Εδώ να σημειωθεί ότι και ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ήταν ανοικτός για τη συζήτηση του Ποδηλατοδρομίου, για την οποία η ΚΑΕ είχε αποστείλει επίσημη πρόταση τον Νοέμβριο του 2018. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, δηλαδή, ένα πιο γεμάτο «πακέτο» συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και άλλη Ολυμπιακή Εγκατάσταση, με σκοπό την αξιοποίησή της από την ΚΑΕ για την Ακαδημία, για θέσεις στάθμευσης και για συνολικά για έναν πολυαθλητικό και εμπορικό χώρο για όλη την οικογένεια.

Χωρίς, μάλιστα, να κουνηθούν οι Ομοσπονδίες (πχ της Ποδηλασίας στην προκειμένη περίπτωση) οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε νέες εγκαταστάσεις (για παράδειγμα ετοιμάζεται νέο Ποδηλατοδρόμιο στον Βόλο). Ακόμα και να μην προχωρήσει αυτό (το σενάριο του δεύτερου Ολυμπιακού Ακινήτου), το Κλειστό έχει εσωτερικούς χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία κινηματογραφικών αιθουσών για παράδειγμα και καταστημάτων (πέραν των μπουτίκ).

Είναι, ίσως, οι πιο κατάλληλες συνθήκες από ποτέ ώστε να προχωρήσει μία ολική και μόνιμη λύση για το «σπίτι» του μπασκετικού Παναθηναϊκού τις επόμενες 10ετίες. Έως το καλοκαίρι του 2021, όλα θα έχουν μπει σε μία ευθεία γραμμή με τις πιθανότητες να είναι καλύτερες από ποτέ…


vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS