RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | NBA | Μπέκι Χάμον: Η πρώτη των πρώτων στον πάγκο του NBA

Όταν η άλλοτε “στρατηγός του παρκέ” του WNBA, έγινε η πρώτη γυναίκα head coach στο NBA.

Το 2020 μπορεί να έγραψε… από μόνο του ιστορία, λίγο πριν όμως από την εκπνοή του, άφησε μια φοβερή προσωπικότητα να γράψει κι εκείνη τη δική της ιστορία στο NBA .

Τα ξημερώματα της 30ης Δεκεμβρίου του 2020, η Μπέκι Χάμον, η μέχρι πρότινος βοηθός προπονητή των Σαν Αντόνιο Σπερς, έγινε η πρώτη γυναίκα head coach σε επίσημο αγώνα του πρωταθλήματος.

Η 43χρονη Αμερικανίδα προπονήτρια, στάθηκε απέναντι στον κόουτς των Λος Άντζελες Λέικερς, Φρανκ Βόγκελ, στη δεύτερη περίοδο της αναμέτρησης των δύο ομάδων (στο -11), καθώς ο προπονητής των Σπερς Γκρεγκ Πόποβιτς, αποβλήθηκε εξαιτίας διαμαρτυρίας.

 

«Ο Γκρεγκ απλά με έδειξε, αυτό ήταν. Μου είπε απλώς “Αναλαμβάνεις εσύ!”. Ήταν μια πολύ Πόποβιτς κίνηση», τόνισε η ίδια.

Μπορεί ο ΛεΜπρόν και η παρέα του να μην άφησαν το Σαν Αντόνιο να πάρει τη νίκη (121-107), αυτή η λεπτομέρεια όμως δεν «χάλασε» μια τέτοια σπουδαία στιγμή της πρώην παίκτριας του WNBA.

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς έχει αναφερθεί με κολακευτικά λόγια για τη συνάδελφό του, στην οποία πάντα προσπαθούσε να δώσει την ευκαιρία. Το 2015, σε αγώνα του Summer League τής είχε δώσει τα ηνία, όμως σε εκείνο με τους Λέικερς, το βράδυ της Πέμπτης, έκανε εύκολη τη πρόβλεψη πως σύντομα μια θέση πρώτης προπονήτριας την περιμένει μόνιμα στη Λίγκα.

Τις τακτικά ξεχωριστές μεθόδους προσέγγισης του Γκρεγκ, η επί εφτά χρόνια μέλος του τεχνικού τιμ των Σπερς, Χάμον, τις είχε διαπιστώσει από πρώτο χέρι το καλοκαίρι του 2012. Τότε, η Αμερικανίδα γύρισε στη χώρα της από την Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Ο κόουτς του Σαν Αντόνιο και τότε συνεργάτης του Μάικ Σιζέφσκι στην Εθνική Η.Π.Α. δεν ήθελε να συζητήσει για μπάσκετ και άρχισε να μιλά μαζί της για πολιτική και ιστορία.

Όταν τη ρώτησε ευθέως: «Αν ήσουν βοηθός μου, θα μου έλεγες την αλήθεια σε ό,τι σε ρωτούσα;», εκείνη απάντησε: «Γιατί, όταν ρωτάς, δεν θέλεις την αλήθεια;» και εκείνος βλέποντας πως το κοινό τους ταξίδι πρόκειται σύντομα να αρχίσει, είπε: «Ωραία, γιατί δεν θέλω μία χούφτα άνδρες να μου λένε διαρκώς ναι». Σε δύο χρόνια, από το 2014 μέχρι και σήμερα αποτελεί μέλος του τεχνικού τιμ των Σπερς.

Η Μπέκι Χάμον γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1977 στη Ράπιντ Σίτι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Ντακότα. Ήταν ένα μικροκαμωμένο κοριτσάκι που όμως αυτοπροσδιοριζόταν ως «εθισμένο στην αδρεναλίνη», κολυμπώντας ανάμεσα σε καρχαρίες και πηγαίνοντας συχνά για κυνήγι. Ακόμη, της άρεσε να κάνει skydiving για το οποίο και είχε πει πως τη βοηθά να ξεπεράσει τους φόβους της. «Μόνο αν νικάς τον φόβο, τον ξεπερνάς», είχε τονίσει.

Ο πατέρας της ήταν προπονητής σε τοπικές ομάδες και εκείνος ήταν που την έμαθε να ντριμπλάρει σχεδόν από όταν μάθαινε να περπατά. Όταν έπαιξε στο κολέγιο Κολοράντο Στέιτ, ο βοηθός του προπονητή, Κέρι Γκαλέγκος-Ντούρινγκ, είχε εντυπωσιαστεί από τις επιδόσεις της μικρής Μπέκι: «Δεν έχω δει ποτέ μου μια λευκή και μικρόσωμη κοπέλα να παίζει έτσι!». Και εκείνη ατρόμητη και γεμάτη ενέργεια, παρέμενε πρώτη στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες της ομάδας της.

Έτσι, παρόλο που ακόμα όλοι τη θεωρούσαν κοντή (1,68 μ.) για να βρεθεί στο WNBA, κατάφερε να βάλει τη φανέλα των Λίμπερτι της Νέας Υόρκης. Το 2007, παραχωρήθηκε με ανταλλαγή στις Σαν Αντόνιο Σταρς και με μ.ο. 18,8 πόντους και 5 ασίστ, ήταν δεύτερη στην ψηφοφορία για την MVP.

Όνειρο της 31χρονης τότε Χάμον ήταν, ωστόσο, η κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου. Η ομοσπονδιακή προπονήτρια, όμως, Αν Ντόνοβαν, δεν είχε στα πλάνα της τη σταρ του Σαν Αντόνιο. Η Μπέκι δεν το έβαλε κάτω και από το 2007, τους χειμώνες που δεν διεξαγόταν το WNBA, αγωνιζόταν με τα χρώματα ρωσικών ομάδων, όπως των Ναντέζντα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Τότε της έγινε και η πρόταση να παίξει με την Εθνική Ρωσίας, αφού λάμβανε τη ρωσική υπηκοότητα, κάτι που φυσικά ενόχλησε την Ντόνοβαν που την χαρακτήρισε «προδότρια». Ο ημιτελικός του 2008 κόντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε μέσα σε ένα παράξενο κλίμα, ενώ οι Ρωσίδες κατάφεραν εν τέλει να πάρουν το χάλκινο, εκπληρώνοντας το παιδικό όνειρο της Μπέκι.

Το 2014, φορώντας τη φανέλα των Σταρς στο WNBA, η Χάμον αποχώρησε από την ενεργό δράση. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους, όμως, οι Σπερς ανακοίνωσαν την πρόσληψή της στη θέση του βοηθού προπονητή στο NBA.

«Την περίοδο που αγωνιζόταν στις Σταρς αλλά ήταν τραυματίας, της ζητούσα να έρχεται στις συσκέψεις των προπονητών», είχε δηλώσει ο Γκρεγκ Πόποβιτς. «Δεν φοβόταν να πει την άποψή της, είναι ευφυής, έχει θράσος και όλοι την σέβονται όχι λόγω φύλου, αλλά λόγω ιδιότητας και χαρακτήρα».

Τέσσερα χρόνια μετά, ήταν υποψήφια για τη θέση του head coach των Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Εκείνη, ωστόσο, παρέμεινε στο Τέξας, δίπλα στον Πόποβιτς, γράφοντας ιστορία με την αξία και το μεγαλείο της.

Η Μπέκι Χάμον, δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλες γυναίκες να διεκδικούν αξιοκρατικά θέσεις σε χώρους «ανδροκρατούμενους», όπως είναι το NBA, αφήνει το μήνυμά της:

«Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που να πιστεύουμε από τα βάθη της ψυχής μας ότι οι γυναίκες είναι εξίσου ικανές να καθοδηγούν μια ομάδα όσο και οι άνδρες. Είναι μια συζήτηση που τώρα έχει αρχίσει να έρχεται στην επιφάνεια. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που πρέπει, αλλά το να το βλέπεις μπροστά σου, είναι σίγουρα το πρώτο βήμα μέχρι να το πιστέψεις με όλη σου την καρδιά».


vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS