RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Champions League | Μα καλά πόσα περισσότερα θα ζητήσουν τα προσεχή χρόνια;

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την κρίσιμη συνάντηση ECA- UEFA με στόχο τι άλλο, περισσότερη ισχύ για τις κορυφαίες ομάδες…

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΣ ΣΤΑΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣOι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης την Παρασκευή πραγματοποίησαν συνάντηση κρίσιμης σημασίας για το μέλλον του Champions League. Στόχος τους να διευθετήσουν μια μάχη για τον έλεγχο του πιο διάσημου και επικερδούς ετήσιας διοργάνωσης συλλόγων του αθλήματος, εν ολίγοις του Τσάμπιονς Λιγκ . Η Ευρωπαική ομοσπονδία συλλόγων ( European Club Association) , ένα όργανο που εκπροσωπεί τα συμφέροντα περισσότερων από 200 κορυφαίων ομάδων, κάλεσε αυτή την επείγουσα συνάντηση προκειμένου να συζητήσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στις διοργανώσεις της Ηπείρου, όπως το Champions League και το μικρότερο Europa League.
Η UEFA, τώρα το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, διανέμει περίπου 3,25 δισ. Ευρώ σε χρηματικά έπαθλα και προσφορές τηλεοπτικής μετάδοσης σε συλλόγους που συμμετέχουν σε αυτά τα τουρνουά της , κάθε χρόνο. Η ECA πιέζει με τον τρόπο της την Εκτελεστική επιτροπή της UEFA ώστε να εγκρίνει τα σχέδια για μια δραματική ανανέωση της μορφής του Champions League από το 2024 και μετά. Αλλαγές που θα αποτελούσαν τον μεγαλύτερο μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού παιχνιδιού σε δεκαετίες.

Ο πρόεδρος της UEFA,Αλεξάντερ Τσεφερίν θέλει το σχέδιό του να εγκριθεί επειγόντως, θεωρώντας το, ως έναν τρόπο για να «σκοτώσει την ορμή» πίσω από ένα εναλλακτικό σχέδιο που υποστηρίζεται από την JPMorgan ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκινήσει μία διαφορετική Ευρωπαϊκή «Super League» που προωθείται από μερικούς κορυφαίους συλλόγους όπως η Ισπανική, Ρεάλ Μαδρίτης . Η ECA πραγματοποίησε συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου τον περασμένο μήνα, στο οποίο αναμενόταν να εγκρίνει τις προτάσεις της UEFA, οι οποίες θα δημιουργούσαν περίπου 100 ακόμη αγώνες του Champions League κάθε σαιζόν, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων αγώνων μεταξύ κορυφαίων ομάδων.

Όμως , δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, αφού στελέχη από διάφορους κορυφαίους συλλόγους, συμπεριλαμβανομένου του Εντ Γούντγουορντ , εκτελεστικού αντιπροέδρου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του Ιβαν Γκαζίδη , διευθύνοντα συμβούλου της Ιταλικής, Μίλαν, προέβαλαν αντιρρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες μας.

Ορισμένοι σύλλογοι πίστευαν ότι η ΟΥΕΦΑ είχε αποφασίσει να συμφωνήσει πιο συγκεκριμένα μέτρα για τη διακυβέρνηση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων στο μέλλον. Για μήνες, η UEFA και η ECA βρίσκονται σε μυστικές διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας νέας κοινοπραξίας , η οποία θα ελέγχει όλα τα μέσα ενημέρωσης και τα δικαιώματα χορηγίας για τις Ευρωπαικές διοργανώσεις . Αυτό το εγχείρημα θα ανήκει στο 51% της UEFA με το υπόλοιπο να ελέγχεται από την ECA. Ωστόσο, ορισμένοι κορυφαίοι σύλλογοι θέλουν η UEFA να συμφωνήσει στις βασικές λεπτομέρειες, από το πώς πωλούνται τα τηλεοπτικά συμβόλαια ή από τις συνθήκες στις οποίες θα μπορούσαν να αναζητηθούν επενδύσεις από ιδιωτικές εταιρείες μετοχών στο μέλλον.

Οι σύλλογοι θέλουν αυτά τα μέτρα διακυβέρνησης, τα οποία θα τους έδιναν ένα αποτελεσματικό βέτο για όλα τα εμπορικά θέματα που σχετίζονται με το Champions League, να περιλαμβάνονται σε ένα επίσημο «μνημόνιο συμφωνίας» με την UEFA, προτού εγκρίνουν τις αλλαγές στη μορφή της διοργάνωσης. Αυτή η στάση εξόργισε τον Τσεφερίν, καθώς είχε διαβεβαιώσεις (σε ιδιωτική του συνάντηση) από τον Αντρέα Ανιέλι , πρόεδρο της Γιουβέντους και επικεφαλής της ECA, ότι θα επιτευχθεί ταχύτερη συμφωνία, κάτι που φαίνεται πως δεν έγινε…

Εν τω μεταξύ, η UEFA είναι ανθεκτική στο να προσφέρει περαιτέρω παραχωρήσεις που θα μπορούσε να σημαίνει ότι χάνει την πρόσφυση στους αγώνες του συλλόγου που διεξάγει.

“Οι ελίτ ομάδες έχουν περάσει από τη συμμετοχή σε αυτή την διοργάνωση ως ιδιοκτήτης ενός μέρους» ” δήλωσε πρόσωπο κοντά στην ηγεσία της ΟΥΕΦΑ.

«Πόσα περισσότερα θα ζητήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια;»

Όταν το συμβούλιο του ECA συνεδριάζει ξανά την Παρασκευή, οι σύλλογοι θα επιδιώξουν μια ενοποιημένη θέση πριν από το ετήσιο συνέδριο της UEFA την επόμενη εβδομάδα, στο Μοντρέ της Ελβετίας, στο οποίο θα επικυρωθούν τυχόν αλλαγές στις ευρωπαικές διοργανώσεις . Ωστόσο, η αποτυχία έγκρισης των αλλαγών στη μορφή της διοργάνωσης θα μπορούσε να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν για πολλές ακόμη εβδομάδες. Η UEFA θέλει να μεταμορφώσει το Τσάμπιονς Λιγκ αλλάζοντας τη φάση των ομίλων, στην οποία οι ομάδες βρίσκονται επί του παρόντος σε γκρουπ των τεσσάρων ομάδων , παίζοντας μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας.

Αυτό θα αντικατασταθεί με το «ελβετικό σύστημα», ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται σε διοργανώσεις σκακιού. Κάθε πλευρά δίνει 10 αγώνες εναντίον εντελώς διαφορετικών αντιπάλων. Οι ομάδες με την καλύτερη βαθμολογία προκρίνονται στη συνέχεια στους γύρους νοκ-άουτ. Κάθε σαιζόν θα έχει εγγυημένα τουλάχιστον τέσσερα ακόμη ευρωπαϊκά παιχνίδια που σημαίνει περισσότερα χρήματα για κάθε σαιζόν.

Σύντομα θα γνωρίζουμε και τις επίσημες αποφάσεις που θα αλλάξουν τον χάρτη του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου από το 2024 και μετά…

PLANET SPORTS