Κατώτατος μισθός - Έρχεται και νέα αύξηση μέσα στο 2022 | overfm.gr

RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

Over under the Channel - Γιάννης Σκοτίδας

overfm.gr | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | Κατώτατος μισθός – Έρχεται και νέα αύξηση μέσα στο 2022

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός ανέφερε στις ανακοινώσεις του για τις παροχές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κατώτατος μισθός φαίνεται να παίρνει κι άλλη αύξηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας έρχεται και δεύτερο πακέτο παροχών εκτός από αυτά που εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, αναφορικά με τον κατώτατο μισθό ανέφερε πως το κοινωνικό μέρισμα για το οποίο μιλά η κυβέρνηση θα αντανακλάται και στην επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. Δηλαδή, ο κατώτατος μισθός δημιουργει προσδοκίες για επόμενη γενναία αύξηση και μέσα στο 2022. Υπενθυμίζεται πως ήδη από 1η Ιανουαρίου έχει θεσμοθετηθεί η αύξηση του κατά  2%, όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr.Πρώτο ένσημο

Το «Πρώτο ένσημο» αφορά 6μηνη επιδότηση με 1.200 ευρώ κάθε νέας πρόσληψης νέων, ανεξαρτήτως ειδικότητας ή εκπαιδευτικής κατηγορίας. Στο πρόγραμμα αρχικά θα ενταχθούν 35.000 άνεργοι κι εφόσον υπάρχει ζήτηση θα εξετασθεί το ενδεχόμενο διεύρυνσης των θέσεων. Το ποσό θα επιμερίζεται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου ως εξής: 600 ευρώ για τους εργοδότες και 600 ευρώ για τους νέους ανέργους που θα προσληφθούν από 1/1/2022. Το επίδομα θα χορηγηθεί από το κράτος για να το ξοδέψουν όπως θέλουν οι νέοι. Ο μισθός που θα καταβάλλει ο εργοδότης τους είναι ανεξάρτητος.

Το όφελος για τους δικαιούχους του προγράμματος είναι διπλό. Από 100 ευρώ το μήνα για τον κάθε εργαζόμενο και 100 ευρώ για τον εργοδότη του, μέχρι την συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου. Όπως είχε γράψει το «Dikaiologitika.gr», η επιδότηση θα δοθεί σε δυο δόσεις από 300 ευρώ σε εργοδότη και εργαζόμενο ανά τρίμηνο.

Από την πλευρά τους οι εργοδότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα δεσμευτούν με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας. Προφανώς για το εξάμηνο της επιδότησης. Για τους νέους που θα προσλαμβάνονται με την 6μηνη επιδότηση, το πιθανότερο είναι να προβλεφθεί ρήτρα μη απόλυσης. Αυτό θα είναι για ένα διάστημα μετά το τέλος του 6μήνου της επιδότησης, με επικρατέστερο σενάριο 3 μήνες. Δηλαδή 6 μήνες επιδότηση μισθού και 3 μήνες διατήρηση. Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» θα λειτουργεί διαδοχικά και συμπληρωματικά με το πρόγραμμα των 150.000 θέσεων εργασίας που επιδοτεί στο 100% τις ασφαλιστικές εισφορές των νεοπροσλαμβανόμενων. Ακόμη η επιδότηση θα ισχύει και για τις θέσεις μερικής απασχόλησης.

Το κόστος προγράμματος 2022 -2023 είναι συνολικά 42 εκατ. ευρώ, 28εκατ. το 2022 και 14 εκατ. ευρώ το 2023.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε την επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, που λήγει στο τέλος Σεπτέμβριου. Ανέφερε και την επέκταση του προγράμματος των 100.000 σε 150.000 με την επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους για έξι μήνες με την εφαρμογή ρήτρας διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Ήδη στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 80.000 άνεργοι. Αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να επωφελούνται από το πρόγραμμα 55.000 άνεργοι, εκ των οποίων 8.037 μακροχρόνια άνεργοι.

Ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κατώτατου μισθού στη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει με την έλευση της νέας χρονιάς, προκειμένου όπως είπε χαρακτηριστικά «με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει υπάρξει αντανάκλαση της ανάπτυξης και να διατεθεί κοινωνικό μέρισμα».

PLANET SPORTS