RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | Κανονίστε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας

Ο Γιώργος Χελάκης εξηγεί γιατί η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει του τρόπους ώστε να κάνουμε Πάσχα ασφαλείς στους αγαπημένους μας προορισμούς

Eίναι κομματάκι βαρύ να βλέπεις φωτογραφίας από το Λονδίνο με σχεδόν αμέριμνους κατοίκους της μεγάλης πόλης να πίνουν τον καφέ τους στις πλατείες όπου βοηθούντος το καλού καιρού τα καταστήματα εστίασης έβγαλαν τα τραπεζάκια τους έξω. Αναλογίζεσαι γιατί εσύ να είσαι κλεισμένος μέσα και να σε προετοιμάζουν έστω και το Πάσχα να το περάσεις σε κατάσταση αποκλεισμού στο κλουβί της πολυκατοικίας.

Βλέπεις βέβαια ότι συμπεριλαμβάνεται η χώρα σου στις λίγες ευρωπαϊκές που οι θάνατοι από την πανδημία και οι διασωληνώσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Αναρωτιέσαι λοιπόν τι δεν έκαναν καλά η κυβέρνηση και οι ειδικοί της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων που έχουν πάντα τον χρόνο να «κοσμούν» τα τηλεοπτικά παράθυρα και να μας ζαλίζουν με λογής αντικρουόμενες εκτιμήσεις. Στοιχεία για να αμφισβητηθεί το κύρος της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων δεν μπορεί να έχει ο καθένας από μας.Ξέρουμε όλοι ότι τα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ξέρουμε επίσης ότι οι κάθε είδους προβλέψεις πέφτουν έξω και ο ιός επιμένει. Κάπως έτσι, οδηγούμαστε προς τις γιορτές του Πάσχα και όλος ο κόσμος περιμένει να μάθει αν θα μπορέσει επιτέλους να σπάσει ο αποκλεισμός και να επισκεφτεί τα χωριά του και τους αγαπημένους φίλους και συγγενείς. Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα προκληθεί κοινωνική δυσαρέσκεια σε περίπτωση που απαγορευτεί και για εκείνες τις ημέρες η μετακίνηση, επιχειρεί να καταστήσει σαφές στην Επιτροπή ότι δική της πρόθεση είναι να επιτραπεί η μετακίνηση.

Πέρα από την αφελή δήλωση της κ. Μπακογιάννη ότι εκείνη ό,τι και να γίνει θα κάνει Πάσχα στην Κρήτη υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα που μπορεί και να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις εκείνες τις μέρες. Να έχουμε δηλαδή ακόμα και συρράξεις ανάμεσα στους πολίτες που θα επιχειρήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό και την αστυνομία που θα επιτηρεί την τήρηση των μέτρων. Η Επιτροπή των επιστημόνων δεν αποφασίζει εν κενώ. Θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι ο αποκλεισμό ίσως φέρει τα εντελώς αντίθετα από το επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Με την έννοια αυτή καλό θα είναι να επεξεργαστεί τρόπους που θα επιτρέψουν την έξοδο αντί να μείνει σε μια στείρα άρνηση θέλοντας απλά και μόνο να καλύψει τα έτσι κι αλλιώς ακάλυπτα νώτα της. Το θέμα δεν είναι να μείνουμε στου τέσσερεις τοίχους μπας και δεν διασπείρουμε τον ιό. Το θέμα είναι να πάμε στους αγαπημένους μας προορισμού παίρνοντας όλα τα μέτρα που απαιτούνται.

Για παράδειγμα όλοι όσοι θα εκδράμουν να κάνουν self-test όπως συμβαίνει με καθηγητές και μαθητές. Να παρθεί και κάθε άλλο μέτρο. Αλλά όχι μπρος στην αδυναμία να υπάρχουν τα απαραίτητα test να οδηγηθούμε σε απόφαση παράτασης του εγκλεισμού. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη να αντιμετωπίσει το θέμα. Σε διαφορετική περίπτωση είναι σίγουρο πως θα έρθει αντιμέτωπη με κοινωνική δυσαρέσκεια και τυφλές συγκρούσεις…

PLANET SPORTS