RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Γεωργίου | Η καλύτερη Αρμάτα όλων των εποχών στις Σπέτσες!

Ο Σωτήρης Γεωργίου βρέθηκε στις Σπέτσες και μας περιγράφει τι έζησε

Η Αρμάτα είναι το top event των Σπετσών από πολλές απόψεις και είθισται να συγκεντρώνει όλους τους σκαφάτους και όχι μόνο κάθε χρόνο. Όμως αυτή την φορά το…παράκανε! Αν και έχω παραβρεθεί σε αρκετές Αρμάτες, ομολογώ ότι η φετινή θα μου μείνει αξέχαστη και …τρέξτε να προλάβετε να κλείστε για του χρόνου!  Για όσους δεν γνωρίζουν η αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών («Αρμάτα») που έγινε τον Σεπτέμβριο του 1822 είναι το γνωστότερο από όλα τα παραδοσιακά έθιμα του νησιού.

Οι κάτοικοι των Σπετσών ανατρέχοντας στην ιστορία, απέδωσαν τη νίκη τους επί των πολυάριθμων και καλύτερα εξοπλισμένων Τούρκων, στη βοήθεια της Παναγίας και έτσι ονόμασαν τον μικρό ναό που βρίσκεται στο Παλιό λιμάνι «Παναγία η Αρμάτα» και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου(η Γέννηση της Θεοτόκου). Ο ηρωϊκός πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης ήταν αυτός που έκαψε την τουρκική ναυαρχίδα και μνημονεύεται πρώτος μεταξύ όλων των ηρώων μας! Η αναπαράσταση του ιστορικού αυτού γεγονότος είναι μια πολιτιστική και θρησκευτική γιορτή  (περισσότερα στο   https://spetses.gov.gr/%CE%BD%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%83%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B1/)

Μια γιορτή καλύτερη και από αυτές του εξωτερικού!

Η φετινή γιορτή ήταν η καλύτερη όλων των εποχών  μακράν! Και έχοντας παραβρεθεί και σε ανάλογες εκδηλώσεις σε άλλες χώρες, μπορώ να πω ότι για το μέγεθός της η γιορτή της Αρμάτας ήταν κορυφαία! Άρτια εκδήλωση και αξίζουν πολλά στον Δήμο και τους διοργανωτές(ενδεικτικά ακόμα και ο άνθρωπος που περιέγραφε την εκδήλωση και εξηγούσε στον κόσμο τι είχε γίνει και τι βλέπουμε στην αναπαράσταση, είχε εκπληκτικό τόνο στην φωνή του!) που έστησαν ένα υπερθέαμα. Από τους ντυμένους όπως οι ήρωές μας ανθρώπους που με τις δάδες διέσχισαν όλο των μόλο και τα υψώματά του, μέχρι την πυρπόληση της ναυαρχίδας που ήταν ένα μεγάλο πλοιάριο σαν της εποχής εκείνης και το αφήνουν να καεί για ώρες κανονικά μέχρι να βυθιστεί!

Μια εκδήλωση που κρατά πάνω από δύο ώρες και φυσικά συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες(!)κόσμου που κατακλύζουν το νησί και τις γύρω περιοχές(Πόρτο Χέλι, Ερμιόνη κτλ και περνάνε με το καραβάκι από Κόστα) . Το κρεσέντο από τα φανταστικά πυροτεχνήματα έφτασε τα 15 ολόκληρα λεπτά(!) ενώ μου έκανε μεγάλη εντύπωση και ότι παίχθηκε ο εθνικός μας ύμνος στο τέλος και μάλιστα χιλιάδες κόσμου τον τραγούδησε με εθνική υπερηφάνεια! Ήταν μια καταπληκτική γιορτή σαν event που είχε έντονο πατριωτικό αλλά και θρησκευτικό χαρακτήρα και μας θυμίζουν τα ήθη και έθιμά μας, τις καταβολές μας και τους ήρωές μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα αλλά και για εμάς ουσιαστικά που σήμερα απολαμβάνουμε την ελευθερία που μας χάρισαν με τις ζωές τους. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον λένε και δεν έχουν άδικο! Φυσικά είδαμε και πολλούς ξένους και ειδικά σκαφάτους στο νησί. Μπορώ να πω ότι είχε τα περισσότερα τοπ σκάφη που είδα φέτος στην Ελλάδα, μαζεμένα.

Η βόλτα στο παλιό λιμάνι με την άμαξα είναι όλα τα λεφτά και εκεί θα απολαύσεις πέραν από καφέ και ποτό και τα εκπληκτικά σκάφη που ειδικά το βράδυ είναι μαγεία. Η νύχτα στις Σπέτσες (που δεν έχει αυτοκίνητα θυμίζω)είναι διαχρονικά από τις εποχές του θρυλικού Figaro πρώτης γραμμής καθώς στο τρίήμερο αυτό έρχεται όλη η ελίτ της κοσμικής Αθήνας.  Ο Γιάννης Μωράκης έχει βάλει την υπογραφή του και πάλι και ο Ερμής Τριανταφύλλου με το χαμόγελο πάντα είναι ο άνθρωπός σου καθώς είναι μέτοχος και αυτός που φροντίζει για τα πάντα στην Σπετσιώτικη διασκέδαση με τον “Hono&Lulu” (ex Figaro) που έχει απλά το τέλειο φαγητό και το κλασικό και από Μύκονο “Guzel”. Και φυσικά έγινε ο χαμός έχοντας ακόμα και τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο να δίνει ρεσιτάλ κάτω από την πανσέληνο!

Ο Πάνος Ανεστόπουλος στο Love Boutique(  https://www.facebook.com/LoveBoutiqueGR)  είναι ο άνθρωπός σου για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής πάνω στην Ντάπια στο κεντρικότερο σημείο. Φυσικά πρέπει να έχεις κλείσει νωρίς νωρίς που θα μείνεις! Μια εξαιρετική επιλογή είναι το Porto Vecchio με την καλύτερη θέα στο παλιό λιμάνι που επέλεξε και ο πατρινός επιχειρηματίας Αλέξανδρος Καλλέργης  (Porto Vecchio Spetses Luxury Suites | Πολυτελείς Σουίτες στις Σπέτσες ). Και επειδή να βρεις στις Σπέτσες κατάλυμα τελευταία στιγμή το ξεχνάς απλά (σ.σ και θα πρέπει να είσαι και άνετος οικονομικά!) μια προσιτή και εξαιρετική λύση  είναι απέναντι από τις Σπέτσες το Leonidas Resort  ( https://www.leonidasresort.gr/ )  του Λεωνίδα (και με την πισίνα σου)που θα σου πει και ωραίες ιστορίες για την περιοχή και θα βλέπεις και Ύδρα απέναντι!

Εμείς σημειώσαμε ότι κάναμε και γι’ αυτό τα λέμε ενώ ασφαλώς υπάρχουν πολλές επιλογές.  Μάλιστα εκεί κοντά (στα 2-3′)θα βρείτε και την Μονή των Αγίων Αναργύρων για όσους αγαπάνε τους θρησκευτικούς χώρους και αξίζει η επίσκεψη καθώς θα λάβετε πολύ ενέργεια από τους Αγίους μας. Μην ξεχάσω κάτι ακόμα. Σάββατο απόγευμα και μας βρήκε λάστιχο έξω από την Ερμιόνη(και εμείς χωρίς ρεζέρβα!). Λες δεν θα πάμε ποτέ Σπέτσες ! Πήγαμε σε μια ώρα, το λες και θαύμα! Η λύση ακούει στο όνομα Νικόλας Μπογιατζής ελαστικά! Σε μια ώρα ήρθε, γυρίσαμε, το έφτιαξε, καθαρίσαμε και μην φοβάστε. Σαν να πήγατε για καφέ το κόστος! Σημειώστε το όνομα! Τέλος και του χρόνου και κλείστε από τώρα, δεν χάνεται η Αρμάτα του 2023!

Ετικέτες:

vstore.gr overfm

PLANET SPORTS