Γεωργίου | 08.03.2021

Η γυναίκα στο 2021… Και η βαθιά αγάπη μας!

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα, γιορτή της γυναίκας, μια σημαντική μέρα. Γράφει ο Σωτήρης Γεωργίου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Σωτήρης Γεωργίου

Όχι για τα χρόνια πολλά και τα δώρα στις δικές μας κοινωνίες, αλλά για την μάχη που δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο για την καθημερινή επιβίωση κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και καθώς ακόμα και εν έτη 2021 αντιμετωπίζονται σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού… Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η εορτή της ημέρας δεν έχει να κάνει με… λουλουδάκια και έρωτες, αλλά με τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει σε πολλές κοινωνίες το γυναικείο φύλο. Εκατομμύρια γυναίκες έδωσαν την ζωή τους για να κερδηθούν ελευθερίες μέσα στην διάρκεια αιώνων…

Μην ξεχνάμε ότι μόλις στο τελευταίο αιώνα η γυναίκα, ακόμα και στην Ελλάδα, απέκτησε δικαίωμα ψήφου. Η σημερινή γιορτή έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Και πολλά ακόμα που μπορεί να ψάξει κάποιος και βασικά κάποια για να γνωρίζει την διαχρονική μάχη των γυναικών για ισότητα.

Παρόλα αυτά και παρά το ότι ο κόσμος προχωρά και στις ανεπτυγμένες χώρες και βασικά στον Δυτικό κόσμο, η γυναίκα έχει αποκτήσει καθολική ισότητα και μάλιστα πολλές γυναίκες είναι στις ισχυρότερες θέσεις (από την πολιτική ώς το επιχειρείν), δυστυχώς ακόμα και σήμερα εκατομμύρια άλλες σε πολλά μέρη του κόσμου βιώνουν την απόλυτη εκμετάλλευση και εξαθλίωση, βάση μάλιστα απάνθρωπων νόμων και αντιλήψεων των κοινωνιών και πολλές φορές και θρησκειών στις χώρες αυτές. Μην ξεχνάμε ότι μόλις πρόσφατα κέρδισαν το δικαίωμα οι γυναίκες να οδηγούν σε μουσουλμανικές χώρες! Σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς οι γυναίκες είναι ξεχασμένες από τις περίφημες ΜΚΟ και κυβερνήσεις που μάλλον έχουν σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν, ή δεν θέλουν να κοντραριστούν με συγκεκριμένα συστήματα…

Η γυναίκα είναι το ον επί Γης που διασφαλίζει την διαιώνιση του είδους μας. Εχει το προνόμιο της σοβαρότερης αποστολής στην Γη από αιώνων και της δημιουργίας της. Αυτό και μόνο καθιστά την γυναίκα τιμώμενο πρόσωπο, αξιαγάπητο και σημαντικότατο. Το άρθρο είναι για να λέμε αλήθειες. Δυστυχώς πολλοί άντρες βλέπουν την γυναίκα σαν ερωτικό θήραμα και δεν σέβονται την ισότητα, τις αξίες της , την αποστολή της. Ασφαλώς δεν χρειάζεται να πω ότι δεν είναι άντρας ο άντρας (;) που βιαιοπραγεί κατά μιας γυναίκας. Ασφαλώς δεν είναι κάθε γυναίκα… αγία. Και υπάρχουν και άπειρες γυναίκες που όχι μόνο δεν τιμάνε το φύλο τους, αλλά το ευτελίζουν. Αλλά ο άντρας πρέπει να είναι άντρας στην συμπεριφορά. Παίρνεις το καπελάκι σου και φεύγεις… Άλλωστε υπάρχουν τόσες άλλες γυναίκες δίπλα σου για να έχεις μια όμορφη σχέση, ζωή, δουλειά μαζί.

Αλήθεια, όπως έλεγε και ο Ωνάσης, τι να τα κάνεις τα λεφτά όλου του κόσμου χωρίς μια γυναίκα; Η γυναίκα, η σωστή γυναίκα, ολοκληρώνει τον άντρα. Από γυναίκα γεννιόμαστε και μια γυναίκα μας κάνει χαρούμενους στην ζωή. Η γυναίκα που αγαπάμε πρέπει να είναι πρότυπο και η βιτρίνα, όπως λέμε του άντρα με την έννοια ότι πίσω από ένα ευτυχισμένο άντρα, κρύβεται μια άξια γυναίκα! Αυτό που δείχνουν τα Δυτικά πρότυπα και όχι άλλων θεωριών, όπως δυστυχώς είχαν επικρατήσει και στην πατρίδα μας απομεινάρια της Τουρκοκρατίας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας… Η γυναίκα δεν είναι «υπάλληλος» κανενός, αλλά ισότιμο καθ’ όλα μέλος μιας σχέσης, εργασίας, οτιδήποτε. Επ’ ουδενί βέβαια και μια γυναίκα δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την ομορφιά της για να εκμεταλλευθεί έναν άντρα ή ένα γάμο. Οι γυναίκες σήμερα στις Δυτικές κοινωνίες έχουν βρει την θέση τους και είναι ψηλά στην ιεραρχία. Κακά τα ψέματα, μια νεαρή γυναίκα είναι συνήθως πιο ώριμη από έναν αντίστοιχης ηλικίας άντρα. Ίσως την ωριμάζει πιο γρήγορα το ένστικτο της μητρότητας.

Βεβαίως και η γυναίκα σήμερα στις Δυτικές κοινωνίες έχει να αντιμετωπίσει μια πρόκληση. Καθώς από την ποθούμενη ισότητα που ήρθε, μερικές θέλουν σαν να εκδικηθούν το άρρεν φύλο με ότι αυτό συνεπάγεται. Θέλουν να πάρουν τον παλιό ρόλο του άντρα κοινώς. Αυτό χαλάει όμως την ισότητα και φέρνει νέες εντάσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, που καλούνται από τον Δημιουργό τους να ζουν αρμονικά, σε ισότητα και αγαστή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ώστε να εξασφαλίζουν την διαιώνιση του είδους. Πρέπει μια γυναίκα να μεγαλώνει με σωστά πρότυπα, καθώς αυτή κατά βάση καλείται να μεταλαμπαδεύσει την γνώση της και χαρακτήρα στο τέκνο της. Είναι πολύ όμορφο σήμερα που βλέπουμε τόσες γυναίκες να διαπρέπουν στις επιστήμες και να βοηθούν ποικιλοτρόπως την εξέλιξη του κόσμου παίρνοντας την θέση που τους αρμόζει.

Αγαπάμε και τιμάμε καθημερινά σαν άντρες τις γυναίκες, που δίνουν την μάχη τους για να μεγαλώσουν ένα παιδί, να έχουν την ανεξαρτησία τους, την θέση τους στην κοινωνία. Μια θέση ισότητας και ίσων ευκαιριών. Τις αγαπάμε και τις τιμάμε στις σχέσεις μας και αν δεν μας αρέσει κάτι απλά προσπερνάμε. Ο άντρας δεν είναι ανώτερος, αλλά ίσος με την γυναίκα. Σε μια σωστή γυναίκα προσφέρετε άπλετη αγάπη. Οι σημερινές νεαρές δεν πρέπει να ξεχνάνε όσες έδωσαν την ζωή τους για να είναι ελεύθερες και αεράτες σήμερα. Δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται την ομορφιά τους για ιδίων όφελος, εις βάρος συναισθηματικών καταστάσεων. Όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε, ώστε η γυναίκα να είναι ίση και ελεύθερη σε όλο τον κόσμο πια. Και σαν άντρες πρέπει να προστατεύουμε την κάθε γυναίκα που παλεύει για τα ιδανικά της! Και μην ξεχνάμε ότι η φετινή εορτή είναι αφιερωμένη και στις γυναίκες που έχασαν την ζωή τους στην πανδημία για να βοηθήσουν… Στις πάρα πολλές νοσηλεύτριες, αλλά και άλλες ειδικότητες στην μάχη κατά της πανδημίας… Χρόνια πολλά με αγάπη!

*Περήφανος για την αείμνηστη μητέρα μου, που ήταν υπόδειγμα και ορισμός της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα. Από το πώς να μεγαλώσει ένα παιδί, μέχρι την προσφορά της στην κοινωνία. Περήφανοι για τις γυναίκες που μεγαλώνουν σωστά τα παιδιά τους με τόσες θυσίες!

MUST READ

18.04.2021 | 19:38

ΑΕΚ - Αστέρας Τρίπολης: Η όμορφη στιγμή Χιμένεθ - Μπαράλες [vid]

18.04.2021 | 17:32

Ευρωπαϊκή Superleague: «Βόμβα» στο ποδόσφαιρο, υπέγραψαν έξι κορυφαίες ομάδες

18.04.2021 | 17:01

Super League 2: Νίκη για τα Χανιά, ισοπαλία στο Παναχαϊκή-Εργοτέλης

18.04.2021 | 16:01

Στην δύση της πανδημίας, ξημερώνει η Τεχνολογική Επανάσταση