RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | «Έσπασε» τη σιωπή του μετά από μήνες ο Καραμανλής

Με αιχμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μνημόνια, αλλά και την «επαμφοτερίζουσα» στάση απέναντι στην Τουρκία η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή μετά από μήνες.

Με ευχές προς τη Φώφη Γεννηματά που παλεύει με το πρόβλημα της υγείας της, ξεκίνησε την ομιλία του για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στη Φώφη Γεννηματά και εκτίμησε ότι «θα επανέλθει ακμαιότερη από ποτέ» καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο στο οποίο βρίσκονταν και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. .

«Η Δημοκρατία δεν αντέχει τα πάθη και τους φανατισμούς»

Έπειτα ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να τονίσει κάποια από τα χαρακτηριστικά του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Κάνοντας για τον αγώνα του τελευταίου για «σύμπνοια, ομοψυχία και εθνική συνεννόηση στη χώρα.

Όπως  αναφέρουν τα dikaiologitika.gr, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά από πολλούς μήνες, τα όσα ανέφερε ο Καραμανλής για την πολιτική που ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έμοιαζαν να αφορούν και περιπτώσεις όπως την πρόσφατη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου: «Η Δημοκρατία δεν αντέχει στα πάθη και τους φανατισμούς. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τον ταραχώδη δημόσιο βίο της χώρας, τον αδελφοκτόνο εμφύλιο και τις συνήθεις υπερβολές οξύτητας και δημαγωγίας, ο Κ. Καραμανλής πίστευε ότι θεμέλιος λίθος είναι η ήρεμη πολιτική ζωή, η αποφυγή ακραίων αντιπαραθέσεων, ο δημόσιος λόγος με σεβασμό στην αντίθετη άποψη και η διαρκής προσπάθεια για εθνική συνεννόηση.

Αν οι αντιλήψεις αυτές έχουν παγκόσμια προβολή, έχουν ξεχωριστή σημασία για τη χώρα μας. Γιατί λόγω βεβαρημένου παρελθόντος έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα από την παραβίαση τους και λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της θέσης της Ελλάδας σε εξαιρετικά φορτισμένο περιβάλλον. Η θέση της χώρας στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, καθιστά απερισκεψία τη δημιουργία διχασμού και ακραίας οξύτητας.

Και στον εμφύλιο μπορεί να είχαν ευθύνες και ξένες δυνάμεις αλλά μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας».

 Αιχμές για Ευρωπαϊκή Ένωση, μνημόνια και αντιμετώπιση Τουρκίας

«Δεν χωρά αμφιβολία ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές. Επίσης δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ούτε των θεμελιωτών του, ούτε των Ευρωπαίων πολιτών. Η βεβιασμένη και άκαιρη διεύρυνση της Ένωσης χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η εμβάθυνση των θεσμών, οι ανταγωνισμοί έχουν παίξει το ρόλο τους στην εικόνα στασιμότητας.

{…}

Η Ευρώπη στις μέρες μας, παρά την ισχύ της, αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει, να επηρεάσει τις εξελίξεις. Δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ενιαία και αποτελεσματική πολιτική στο μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Επέδειξε ατολμία και δυσκινησία στην πανδημία. Και στο υγειονομικό σκέλος και στο σκέλος ανάκαμψης. Σε αντίθεση με το γενναίο πακέτο των ΗΠΑ. Ακόμα και στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας φάνηκαν αδυναμίες και ειδικότερα προς τη χώρα μας. Χωρίς να παραβλέπονται δικά μας λάθη, επεβλήθη ένα πρόγραμμα τιμωρητικό. Όπως τονίστηκε κατ’ επανάληψη με σοβαρά σφάλματα και στη συνταγή και στο επιδιωκώμενο αποτέλεσμα.
Αλλά και η επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στην Τουρκία που προσβάλλει κατάφορα και το γράμμα και το πνεύμα των διεθνών συνθηκών. Ορισμένα κράτη μάλιστα υιοθετώντας στάση ουδέτερου, κλείνουν το μάτι στην Τουρκία και ενθαρρύνουν την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της».

Παράλληλα αναφερόμενος στη συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας «Ενθαρρυντική η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και αναμφισβήτητα εθνική επιτυχία γιατί σηματοδοτεί συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης. Ας είναι ένα βήμα για την κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρώπης».


vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS