Αθλητισμός | 07.04.2021

Ενόργανη Γυμναστική: Σοκαριστικές καταγγελίες για ξύλο και σεξουαλική βία

Συνολικά 22 αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής προχώρησαν σε καταγγελίες για σωματική και ψυχολογική βια, ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γιώργος Ουσταμανωλάκης

Σοκάρουν τα όσα καταγγέλουν σε ανοιχτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 22 αθλητές και αθλήτριες της Ενόργανης Γυμναστικής. Οι καταγγελίες ξεκινούν από το 1985 και όπως αναφέρεται στην επιστολή, όλα αυτά αποτελούν “κοινό μυστικό”. Επίσης, υπογραμμίζουν πως η βία κατά των αθλητών ξεκινάει από την ηλικία των πέντε ετών.

Μεταξύ άλλων, η επιστολή την οποία δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει: «Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές – τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Όσον αφορά στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τονίζουν: «Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα τη βελτίωση της ευλιγσίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν “πως να κάνουν σωστά την άσκηση”. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Τέλος, υπάρχουν καταγγελίες για προπονητές που ζητούσαν από τις αθλήτριες να μένουν με τα εσώρουχα στις προπονήσεις, ενώ υπάρχουν επίσης καταγγελίες για προπονητές, οι οποίοι δεν άφηναν τα μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, για να κάνουν την ανάγκη τους.

MUST READ

16.04.2021 | 19:31

Πέθανε στα 52 της η Έλεν ΜακΡόρυ

16.04.2021 | 19:21

Ευρωλίγκα: Φάση της χρονιάς του Ουόκαπ με Ολυμπιακό [vid]

16.04.2021 | 19:12

Survivor: Αυτά είναι τα τρελά χρήματα που έχουν πάρει οι παίκτες [vid]

16.04.2021 | 18:27

Δέδας: Αποβλήθηκε και επιτέθηκε σε κάμεραμαν