Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί γεννιούνται τόσα ξανθά μωρά με μπλε μάτια στην Ελλάδα; | overfm.gr

RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Φάκου | Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί γεννιούνται τόσα ξανθά μωρά με μπλε μάτια στην Ελλάδα;

Στα κέντρα γονιμότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει σπέρμα και ωάριο της μαύρης φυλής. Από την Έλενα Φάκου.

Σίγουρα έχεις δει όταν κυκλοφορείς στο δρόμο αρκετά διπλά καρότσια με δίδυμα μωρά. Πρόκειται συνήθως για παιδιά που έχουν προκύψει από την εξαιρετικά περίπλοκη, ψυχοφθόρα και δαπανηρή διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σε αυτήν καταφεύγουν οι υποψήφιοι γονείς οι οποίοι δεν καταφέρνουν να συλλάβουν με φυσιολογικό τρόπο και μπορεί να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες, πολλά χρήματα και γερά νεύρα μέχρι να πετύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα.Βέβαια, όταν επιτευχθεί η εγκυμοσύνη και το μωρό ή τα μωρά γεννηθούν υγιή έρχεται η λύτρωση και ξεχνιούνται τα πάντα αφού η κάθε μητέρα κοιτάει πλέον το μωρό της στα μάτια και βιώνει πρωτόγνωρα και πολύ έντονα συναισθήματα. Αλλά για μισό λεπτό, μιας που αναφερθήκαμε στα μάτια, τι χρώμα συνήθως έχουν; Αν προσέξει κανείς τα χαρακτηριστικά των μωρών που έχουν γεννηθεί με εξωσωματική είναι συνήθως ξανθά με γαλανά ή πράσινα μάτια. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Kαθώς διανύω τα 40 και δεν έχω γίνει ακόμη μητέρα, κάθε φορά που πάω στον γυναικολόγο μου για το ετήσιο τεστ ΠΑΠ, μου επισημαίνει αυτό που πρέπει ως γιατρός, ότι δηλαδή θα πρέπει να σκεφτώ το ενδεχόμενο να γίνω μητέρα αφού τα χρόνια περνούν και τα περιθώρια στενεύουν. Δεν είναι κάτι το οποίο μου έθιξε τώρα, είναι κάτι το οποίο μου υπενθυμίζει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σε μια τέτοια συζήτηση λοιπόν, κι ενώ μου τόνιζε ότι αργότερα ίσως μετανιώσω την απόφασή μου να μην κάνω τελικά ένα παιδί, του απάντησα πως μεταξύ άλλων δεν είμαι και σε σχέση αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να σκεφτώ το ενδεχόμενο να γίνω μητέρα, ενώ δεν θα ήθελα να λάβω φαρμακευτική αγωγή για να υποστώ μια εξωσωματική, ενώ δεν υπάρχει διεγνωσμένο πρόβλημα γονιμότητας.

Τότε λοιπόν, μου είπε πως αυτό δεν είναι καθόλου πρόβλημα καθώς υπάρχουν οι τράπεζες σπέρματος και πως πριν την εξωσωματική, αν μια γυναίκα δεν έχει φαινομενικά πρόβλημα να συλλάβει προχωράει στη διαδικασία της σπερματέγχυσης τις γόνιμες μέρες της. Έτσι λοιπόν, απευθύνεται στην τράπεζα σπέρματος με την οποία συνεργάζεται το κέντρο με το οποίο θα πραγματοποιήσει τη διαδικασία και επιχειρεί να μείνει έγκυος με έναν πιο ‘φιλικό’ τρόπο.

Πιάσαμε λοιπόν μια περισσότερο ακαδημαϊκή θα την έλεγα συζήτηση σχετικά με τις τράπεζες σπέρματος και τους δότες και όταν τον ρώτησα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του μωρού, την κληρονομικότητα κλπ με ενημέρωσε πως η τράπεζα σπέρματος με την οποία συνεργάζονται τα μεγαλύτερα κέντρα εξωσωματικής στην Ελλάδα βρίσκεται στην Δανία, επομένως οι δότες και οι δότριες έχουν βορειοευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ

PLANET SPORTS