RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ | Χρήστος Ζαφείρης: Από τον Παναθηναϊκό, στην Τσέλσι και στην Λέστερ μέσω… Νορβηγίας

Από το ξεκίνημα της ποδοσφαιρικής του πορείας στον Παναθηναϊκό, στα δοκιμαστικά σε Τσέλσι και Λέστερ και στο ποδόσφαιρο στην Νορβηγία, ο Χρήστος Ζαφείρης έχει ήδη δείξει πως μπορεί να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο.

Από το ξεκίνημα της ποδοσφαιρικής του πορείας στον Παναθηναϊκό, στα δοκιμαστικά σε Τσέλσι και Λέστερ και στο ποδόσφαιρο στην Νορβηγία, ο Χρήστος Ζαφείρης έχει ήδη δείξει πως μπορεί να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο.

Γράφει ο Μάριος Αγγελέτος…

Ο 17χρονος μέσος μετακόμισε σε νεαρή ηλικία με την οικογένεια του στην Νορβηγία, εκεί όπου έκανε τα πρώτα μεγάλα βήματα στο ποδόσφαιρο, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από μεγάλους συλλόγους του εξωτερικού, όσο και από τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Νορβηγίας.

Πώς ξεκίνησες να παίζεις ποδόσφαιρο;

 Ο πατέρας μου με πήγε μικρό για μπάλα, ξεκίνησε σε μία ακαδημία που λεγόταν Friend’s Club. Μετά από κάποιο καιρό πήγα στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, μέχρι τα 8 μου. Μετά πήγαμε στην Νορβηγία (2012 καλοκαίρι) και συνέχισα εκεί.

 Πόσο δύσκολη ήταν η μετάβαση σε μία ξένη χώρα τους και τους γονείς σου και εσένα, ειδικά για εσένα που ήσουν 9;

 Για τους γονείς μου ήταν πιο δύσκολα, για εμένα και την μικρή μου αδερφή ήταν πιο εύκολο. Οι γονείς μου ακόμα δυσκολεύονται με την γλώσσα, ενώ και η μεγάλη μου αδερφή είχε κάποια προβλήματα. Τα κατάφερα πιο εύκολα από όλους με το ποδόσφαιρο, τα παιδιά έβλεπαν ότι είμαι καλός και ήθελαν να παίζουν μαζί μου, οπότε έμαθα την γλώσσα πιο εύκολα. Οι αδερφές μου όταν μετακομίσαμε δυσκολεύτηκαν περισσότερο να κάνουν φιλίες, ενώ εγώ το έκανα πιο εύκολα λόγω του ποδοσφαίρου.

Ξεκίνησες στην Βαλερένγκα στην Νορβηγία, μέχρι που τον Ιανουάριο του 2020 ήρθε η μεταγραφή στο Γκρόρουντ, ένας σύλλογος που θεωρείται φυτώριο για νεαρούς παίκτες. Πώς ένιωσες όταν έμαθες για το ενδιαφέρον τους;

Ήταν ωραίο, ήξερα την ομάδα και εκείνη την περίοδο ήθελα να φύγω από την Βαλερένγκα, γιατί ένιωθα πως δεν έπαιρνα τις ευκαιρίες που μου άξιζαν. Το Γκρόρουντ με ήθελες για τις προπονήσεις και για να αγωνιστώ αργότερα στην Β’ κατηγορία, ήταν μεγάλο άλμα για εμένα, δεν μπορούσα να πω όχι.

Λίγο μετά την μεταγραφή, έφτασε η πρόταση της Λέστερ για να περάσεις δοκιμαστικό για τις ακαδημίες της, γνώριζες για το ενδιαφέρον του συλλόγου;

Ήξερα ότι κάποιες ομάδες με παρακολουθούσαν εκείνη την περίοδο, επειδή παίζαμε με την Κ17 της Νορβηγίας προκριματικά για το Euro και ήξερα πως θα υπάρχουν άτομα από ομάδες εκεί. Είχα κάνει πολύ καλά παιχνίδια και μετά ήρθε η πρόταση, ένιωσα πως ανταμείφθηκε η προσπάθεια που είχα κάνει.

Μετά τη επιστροφή στην Νορβηγία, ήρθε άλλη μία πρόταση για δοκιμαστικά αυτή την φορά από την Τσέλσι. Ύστερα από την άφιξη του Φρανκ Λάμπαρντ στον πάγκο της ομάδας, αρκετοί παίκτες των ακαδημιών έκαναν το ντεμπούτο τους στην πρώτη ομάδα, ενώ κάποιοι πλέον έχουν αναδειχθεί σε πρωταγωνιστές της ομάδας. Σκέφτηκες ότι θα μπορούσες και εσύ να βρεθείς στην θέση τους στο μέλλον;

Σίγουρα όταν ήρθε η πρόταση και έκανα τις προπονήσεις, ωστόσο αφότου πήγα ένιωσα πως δεν ήταν η σωστή στιγμή για εμένα να φύγω από το Γκρόρουντ. Δεν θα έπαιρνα τον χρόνο που ήθελα, υπήρχαν πολλοί παίκτες στην θέση μου και έτσι ένιωσα πως δεν ήταν η κατάλληλη επιλογή.

Υπήρξε πρόταση για να συνεχίσεις στην Αγγλία από τους δύο συλλόγους;

 Ξέρω πως με την Τσέλσι μπορούσα να υπογράψω, ωστόσο δεν ξέραμε για τον χρόνο συμμετοχής μου και επιλέξαμε με την οικογένεια μου να μην το κάνω. Με την Λέστερ μου είχαν πει ότι θα συνεχίσουν να με παρακολουθούν και υπήρχε το σκεπτικό να πάω πάλι στην Αγγλία για άλλη μία βδομάδα, μετά τα προκριματικά του Euro τον Μάιο. Λόγω του covid-19 δεν έγιναν τα προκριματικά και με ενημέρωσαν από τον σύλλογο πως στην παρούσα φάση δεν θα συνέχιζα στην Αγγλία.

Ποια από τις δύο ομάδες σου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις;

 Σίγουρα η Τσέλσι μου άφησε καλύτερες εντυπώσεις, οι παίκτες εκεί ήταν υψηλότερου επιπέδου από αυτούς στην Λέστερ, όμως στην Λέστερ ήταν σαν μία μεγάλη οικογένεια, μου έδειξαν πως είμαι ευπρόσδεκτος και με κάποια από τα παιδιά γίναμε φίλοι και ακόμα μιλάμε. Στην Τσέλσι ένιωσα πως ήμασταν ο ένας εναντίον του άλλου, υπήρχε η αντίληψη πως “αυτός θα μου πάρει την θέση, δεν θα του δώσουμε πάσες”.

Μετά την πρώτη καραντίνα και την διακοπή, ποιοι ήταν οι στόχοι σου με το Γκρόρουντ;

 Στόχος μας είναι να παραμείνουμε στην κατηγορία, ανέβηκε φέτος στην Β’ κατηγορία. Όσον αφορά εμένα, θέλω να πάρω όσο περισσότερο χρόνο συμμετοχής μπορώ και να έχω συνεισφορά στα γκολ της ομάδας. Τα τελευταία δέκα παιχνίδια θεωρούμαι βασικός, στα εννέα έχω ξεκινήσει και έχω αγωνιστεί πάνω από 60-70 λεπτά σε κάθε αγώνα.

Πιστεύεις πως η πανδημία «πήγε» πίσω εσένα και τον σύλλογο, αναφορικά με την βελτίωση και την αγωνιστική κατάσταση;

 Δεν νομίζω, λίγο στο ομαδικό κομμάτι γιατί δεν κάναμε για αρκετό καιρό προπονήσεις μαζί. Μας είχαν δώσει ένα πλάνο και είχαμε όλοι διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, κάναμε κάποιες φορές γυμναστική μέσω Skype, ήταν ένα από τα πράγματα που μας βοήθησαν.

Το 2018 αγωνίστηκες για πρώτη φορά με την Κ15 ως αρχηγός της εθνικής Νορβηγίας και έναν χρόνο αργότερα ως στην Κ16, πώς ήταν σαν εμπειρία;

 Στην Κ15 ήταν η πρώτη μας διοργάνωση, πήγαμε στην Αυστρία και στην Ιταλία, ήταν η πρώτη ευκαιρία που μας δόθηκε να αγωνιστούμε με την εθνική ομάδα. Όταν είσαι 15 και αγωνίζεσαι με την εθνική ομάδα είναι λίγο δύσκολο, αλλά είναι ωραίο συναίσθημα και μαθαίνεις αρκετά πράγματα μέσα από αυτό. Στο πρώτο αγώνα απέναντι στην Πορτογαλία χάσαμε 6-0 και στο ημίχρονο ήμασταν πίσω με 5-0, ήταν ένα μικρό σοκ για εμάς, αλλά κάθε φορά που κάναμε προπονήσεις και δίναμε αγώνες, βλέπαμε πως γινόμασταν όλο και καλύτεροι.

Υπάρχουν κάποιος παίκτης με τον οποίος έχεις αγωνιστεί ή προπονηθεί, που πιστεύεις πως στο μέλλον θα φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο;

 Θυμάμαι στην Τσέλσι έκανα προπονήσεις με τον Μπίλι Γκίλμουρ την πρώτη μέρα, είχε έναν σοβαρό τραυματισμό στην αρχή της σεζόν, αλλά έχει πάρει συμμετοχές και είχε βγει και MVP στο αγώνα κυπέλλου με την Λίβερπουλ. Δεν κάναμε αρκετές προπονήσεις, επειδή ήταν και στην πρώτη ομάδα, αλλά θυμάμαι καλά όταν κάναμε μαζί την πρώτη προπόνηση και αγωνιστήκαμε στην ίδια ομάδα, μιλήσαμε λίγο μετά και μου άφησε πολύ καλή εντύπωση.

Το 2019 αγωνίστηκες για πρώτη με την Κ16 της εθνικής Ελλάδας, σε μία φιλική αναμέτρηση απέναντι στην Τουρκία. Ωστόσο μετά από αυτό δεν έχεις αγωνιστεί ξανά στην εθνική, είχατε καμία επικοινωνία μετά από τον αγώνα;

Δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση για τον λόγο που δεν αγωνίστηκα πάλι με την εθνική ομάδα, δεν μιλήσαμε με κάποιον.

Ποια ήταν η διαφορά των συναισθημάτων που είχες όταν αγωνίστηκες με τις δύο εθνικές, η μία η χώρα που «ανδρώθηκες» ποδοσφαιρικά και η άλλη η χώρα καταγωγής σου;

 Η Ελλάδα είναι η χώρα που γεννήθηκα και υποστηρίζει όλη μου η οικογένεια, νιώθεις πως τους εκπροσωπείς εκείνη την στιγμή, αυτή είναι η διαφορά. Η Νορβηγία μου έδωσε ένα σπίτι να μείνω και μία καλή ζωή, αλλά δεν εκπροσωπεί την οικογένεια μου, είμαι ο μόνος με νορβηγικό διαβατήριο.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νεαροί Νορβηγοί βγαίνουν στο προσκήνιο, όπως οι Χάαλαντ, Όντεγκααρντ, Μπέργκε, Σέρλοθ και Χάουγκε, λειτουργεί για εσένα σαν έξτρα κίνητρο το γεγονός πως κάποτε μπορείς να αγωνιστείς στο πλάι τους;

 Σίγουρα, σου δίνει ένα κίνητρο όλο αυτό. Στο Γκρόρουντ είχαμε φέρει ως δανεικό τον αδερφό του Χάουγκε, βλέπεις ότι δεν είσαι τόσο μακριά από το να φτάσεις στο κορυφαίο επίπεδο της Νορβηγίας. Παράλληλα ξέρεις ότι απέχεις αρκετά ακόμα, βλέπεις ότι ο Χάουγκε έκανε ένα απίστευτο παιχνίδι κόντρα στην Μίλαν και τελικά κατάφερε να πάρει μία μεταγραφή εκεί.

Ποιο είναι το πλάνο σου σχετικά με το μέλλον;

 Στόχος μου είναι να μείνω στο Γκρόρουντ, να δουλέψω και να βελτιωθώ όσο περισσότερο μπορώ και μετά να πάω στο εξωτερικό. Δεν στοχεύω στο να πάω πρώτα σε μία ομάδα στην Α’ κατηγορία και μετά να φύγω.

Υπάρχει κάποιος ποδοσφαιριστής στον οποίο έχεις βασίσει το στυλ παιχνιδιού σου;

Πάντα παρακολουθούσα όλους τους παίκτες που έπαιζαν στο κέντρο, δεν ήταν μόνο ένας . Αλλά όταν ήμουν μικρότερος έβλεπα τα μεγάλα ονόματα, που ήταν οι Τσάβι, Ινιέστα και Μπουσκέτς, βλέπω τι κάνουν και προσπαθώ και εγώ με την σειρά μου να το βάλω στο παιχνίδι μου.

Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του παιχνιδιού σου;

Πιστεύω σίγουρα η νοοτροπία μου, βοηθάει πολύ το passing game μου και ο τρόπους που κοντρολάρω το παιχνίδι. Το μεγάλο μου μειονέκτημα είναι πως δεν είμαι τόσο ψηλός όσο οι αντίπαλοι μου, είμαι 1.73, πιστεύω ότι αν ψηλώσω λίγο ακόμα δεν θα έχω πρόβλημα.

Ποιοι πιστεύεις απαρτίζουν το καλύτερο κέντρο στον κόσμο αυτή την στιγμή;

 Αμυντικά θα έβαζα τον Καζεμίρο, που είναι πολύ επιθετικός, box to box θα επέλεγα τον Τιάγκο Αλκάνταρα και σαν δεκάρι τον Κέβιν ντε Μπρόινε.

Υπάρχει στα σχέδια σου η επιστροφή στην Ελλάδα;

Δεν το έχω σκεφτεί ακόμα, δεν είναι στα σχέδια μου. Ο μόνο λόγος που θα επέστρεφα στην Ελλάδα είναι το ποδόσφαιρο, αν έρθει κάποια πρόταση που θα με ωφελεί ποδοσφαιρικά, θα μπορούσα σίγουρα να γυρίσω.

Έχεις αποφασίσει ποια ομάδα θέλεις να εκπροσωπήσεις σε ανδρικό επίπεδο;

Δεν έχω αποφασίσει ακόμα, θα δουλεύω σκληρά και θα περιμένω την ευκαιρία μου. Όταν φτάσω σε εκείνη την ηλικία που θα πρέπει να διαλέξω, τότε θα το κάνω.


vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS