RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Super League 1 | Αλαφούζος: Αυτός είναι ο Παναθηναϊκός του

Αλαφούζος: Η πρώτη εμφάνιση, οι τεχνικοί διευθυντές, οι προπονητές, οι μεταγραφές επί των ημερών του, η στάση στο γηπεδικό και η αγωνιστική παρακμή του Παναθηναϊκού.

Ο Γιάννης Αλαφούζος θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Παναθηναϊκού, πιο συγκεκριμένα. Ανέλαβε τις τύχες του Τριφυλλιού σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας του, μετά την πολυμετοχικότητα. Χρηματοδότησε την ΠΑΕ και συνεχίζει να τη χρηματοδοτεί με περισσότερα από 90 εκατ. ευρώ, ωστόσο επί των ημερών του ο Παναθηναϊκός νοσεί και νοσεί βαριά.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΚΑΡΑΓΚΑΝΗΣ

Κινδυνεύει με αφανισμό από το ranking της UEFA, η εσωστρέφεια στην ποδοσφαιρική ομάδα και η αποστροφή του κόσμου προς αυτήν βρίσκονται στο ζενίθ, με το μέλλον να είναι πιο αβέβαιο από ποτέ. Ας έχει, σχεδόν, εξαλειφθεί το χρέος που δημιουργήθηκε πριν αναλάβει και ο ίδιος εξυπηρέτησε -αφού με το κραχ του 2018 το επιμήκυνε χρονικά ως προς την αποπληρωμή του-. Αν ο Παναθηναϊκός δεν επιστρέψει άμεσα στους τίτλους, στην Ευρώπη και τις αγωνιστικές επιτυχίες, τότε κινδυνεύει με την πλήρη απαξίωση αν αυτή δεν έχει ήδη χτυπήσει τον Σύλλογο Μεγάλο. Το overfm.gr επιχειρεί μία ιστορική αναδρομή στην πορεία του Γιάννη Αλαφούζου από το 2008 έως σήμερα, αναζητώντας και τα αίτια για όσα συνέβησαν.

Αλαφούζος: Η πρώτη εμφάνιση το 2008

Λίγοι θυμούνται ποια είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Αλαφούζος συνδέθηκε με την Παναθηναϊκή επικαιρότητα. 9 Απριλίου 2008. Ο ιδρυτής της ΠΕΚ, ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος, σε συνάντηση – ενημέρωση με τους παλαιμάχους του Τριφυλλιού έχει εκ δεξιών του ένα από τα πρώτα μέλη της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης. Προερχόμενος από γνωστή εφοπλιστική – και Ολυμπιακή – οικογένεια, ο Αλαφούζος (δηλώνοντας υποστηρικτής του Παναθηναϊκού) περνά σχεδόν απαρατήρητος.

Αν και η πολυμετοχική σύμπραξη ενεπλάκη μετοχικά με τους Πράσινους σε ποσοστό ανώτερο του 35%, ο ίδιος δεν συμμετείχε! Σε μία εποχή που η οικονομική κρίση δεν είχε «χτυπήσει» την Ελλάδα, αποφάσισε να μην προχωρήσει βήμα-βήμα με τους υπόλοιπους. Τα οικονομικά δεδομένα θα ήταν σαφώς πιο… ελαφριά για τον ίδιο, που δεν θα χρειαζόταν να «ματώσει» για να βοηθήσει τον αθηναϊκό σύλλογο όπως έπραξε από το 2012 και μετά. Συν τοις άλλοις ο Παναθηναϊκός το 2008 ήταν ένα «μαγαζί» σχετικά νοικοκυρεμένο.

Μπορεί σύμφωνα με πολύ κόσμο να μην πήγαινε καλά το αγωνιστικό κομμάτι, αν και η παρουσία στην 50άδα της UEFA υπήρξε ρουτίνα, αλλά τα οικονομικά ήταν ελεγχόμενα. Μάλιστα το σλόγκαν της ΠΕΚ ήταν ότι πρέπει να εκτιναχθεί το μπάτζετ, ν’ αυξηθεί το κοστολόγιο και να έρθουν παικταράδες, κάτι που σήμαινε σε ελεύθερη μετάφραση ότι ο… τσιγκούνης Παναθηναϊκός προ πολυμετοχικότητας δεν γινόταν να έχει αναπτύξει χρέη με… καβούρια στις τσέπες! Ο Γιάννης Αλαφούζος, λοιπόν, σε μία ευνοϊκή συγκυρία για τον ίδιο (με συμπαίκτες, σε υγιή επιχείρηση, με τη χώρα προ κρίσης) επέλεξε να μην μετέχει στο εγχείρημα.

Το άρθρο στην εφημερίδα «Καθημερινή» το 2012

Κυριακή 22 Απριλίου 2012… Ο Γιάννης Αλαφούζος αρθρογραφεί στην «Καθημερινή» για τον Παναθηναϊκό. Πρόλογος: «Είναι σαφές ότι ο Παναθηναϊκός περνάει ίσως τη δυσκολότερη περίοδος της ιστορίας του. Η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής χρειάζεται συναίνεση απ’ όλες τις Παναθηναϊκές δυνάμεις, ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης που θα στηρίζεται απευθείας στους οπαδούς, αναλόγως των δυνατοτήτων τους, και μία καινούρια διακήρυξη αρχών που θα επανατοποθετήσουν την ομάδα στη νέα ελληνική πραγματικότητα». Έτσι συστήθηκε στον κόσμο του Παναθηναϊκού, σε μία Ελλάδα μέσα στα Μνημόνια επικοινωνώντας μέσω της Παναθηναϊκής Συμμαχίας ένα μοντέλο λαϊκής βάσης, το οποίο ήταν εύηχο και εύπεπτο εξ αρχής αλλά μη υλοποιήσιμο λόγω συνθηκών και τακτικής που ακολουθήθηκε.

Κάνοντας ένα χρονικό άλμα στο 2017 έχει σημασία η λέξη-λέξη σύγκριση του άρθρου στην εφημερίδα «Καθημερινή» με ένα κομμάτι της ανακοίνωσης αποχώρησής του από τον σύλλογο. Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017… Ο Γιάννης Αλαφούζος βάζει το Παναθηναϊκό του τέλος – που 4 χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί – πρώτη είδηση στο αθλητικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Για μένα προσωπικά είναι αδύνατον, από ψυχική και οικονομική άποψη, να συνεχίσω να συντηρώ και να διαχειρίζομαι την ομάδα. Είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις υποχρεώσεις της έως ένα πόσο της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το ανώτατο όριο που μπορώ να επωμισθώ». Πρόκειται για μία δημόσια δήλωση αποτυχίας του πλάνου λαϊκής βάσης, της Παναθηναϊκής Συμμαχίας και του ίδιου προσωπικά, η οποία αποτέλεσε την απαρχή για τον 3ετή αποκλεισμό (σεζόν 2018/19, 2019/20, 2020/21) του Παναθηναϊκού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω χρεών.

Αλαφούζος: Το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου 2016

Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει ήττα – ντροπή και ας είναι με 10 γκολ διαφορά. Στη σύγχρονη κοινωνία η ντροπή συνδέεται με άλλες πράξεις και αποφάσεις, που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν και δεν αφορούν τον αθλητισμό. Αν πρέπει, όμως, σώνει και ντε να τσεκαριστεί η ήττα επί Αλαφούζου που άλλαξε τον Παναθηναϊκό είναι μία και μοναδική. Εκείνο το βράδυ, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ άλλαξε τρόπο σκέψης, θεώρησης των πραγμάτων, ίσως έκανε μόνος την πιο σκληρή αυτοκριτική του ελαχιστοποιώντας έκτοτε τις δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις του.

Στις πρώτες προετοιμασίες επί Αλαφούζου δεν δίσταζε να βγάζει φωτογραφίες με οπαδούς, οι οποίοι τον αποθέωναν και έβλεπαν στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που θα άλλαζε την ιστορία του συλλόγου. 6 Νοεμβρίου 2016, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-0, γήπεδο Καραϊσκάκης. Το βράδυ εκείνο, ουσιαστικά, άρχισε η κάτω βόλτα της παραγοντικής θητείας του Γιάννη Αλαφούζου. Μετά την αντίδραση οπαδών στο προπονητικό κέντρο στο Κορωπί, όπου έπαιξε ακόμη και τον ρόλο μεταφραστή στα παράπονά τους προς τον Αντρέα Στραματσόνι!

Αν πρέπει να οριοθετηθεί μία αφετηρία για τη μετέπειτα συνολική στάση του, έστω για λόγους οικονομίας της καταγραφής γεγονότων, τούτη είναι το παραπάνω περιστατικό… Ο κόσμος που τον αποθέωσε στην αρχή και στήριξε την προσπάθειά του άρχισε να αποτελεί το μεγαλύτερό του πρόβλημα.

Αλαφούζος: Το κίνητρο ενασχόλησης με τον Παναθηναϊκό

Εμφανίστηκε ως σωτήρας, στο «ύστατο χαίρε» της πολυμετοχικότητας, όταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης εξέφρασε την επιθυμία να μην συνεχίσει στον Παναθηναϊκό. Μία απαραίτητη διευκρίνιση εδώ. Ο Βαρδινογιάννης παραχώρησε έναντι συμβολικού τιμήματος τις μετοχές της ΠΑΕ στην Παναθηναϊκή Συμμαχία με εκπρόσωπο τον Γιάννη Αλαφούζο. Στη συνέχεια, ο Αλαφούζος ψηφίστηκε με ποσοστό άνω του 90% Πρόεδρος της εταιρείας λαϊκής βάσης, η οποία αποτέλεσε και το όχημα εισόδου του στην ΠΑΕ μετοχικά. Σήμερα το ποσοστό της δεν ξεπερνά το 3%!

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι γιατί ασχολήθηκε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες για την ομάδα και τον τόπο ο Γιάννης Αλαφούζος με τον Παναθηναϊκό. Με τη χώρα σε βαθιά οικονομική ύφεση, με τον Παναθηναϊκό χρεωμένο, δίχως κανέναν στο πλάι πλην των Βγενόπουλου και Πατέρα οι οποίοι τον βοήθησαν – με συμβουλευτικό ρόλο, σύμφωνα με δημοσιεύματα εποχής –. Αυτό και μόνο, ως γεγονός, ή πιο σωστά ως αλληλουχία γεγονότων και της λογικής σύγκρισης καταστάσεων και συνθηκών εκκόλαψε σενάρια επί σεναρίων. Ότι ασχολήθηκε με τον Παναθηναϊκό λόγω της κόντρας του, που έπαιρνε διαστάσεις, με τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και πρώην συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη υπήρξε το προφανές και αληθοφανές κίνητρο.

Αλαφούζος, Λεωφόρος και Βοτανικός

Στις 20 Νοεμβρίου 2020 ο Γιάννης Αλαφούζος υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς για την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης, για σύγχρονες εγκαταστάσεις της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη στην περιοχή του Βοτανικού. Πρόκειται για μία από τις μεγάλες μεταστροφές στην παραγοντική του θητεία στο Τριφύλλι. Είναι πολύ χρήσιμη μία ιστορική αναδρομή εδώ.

Αν και καλοείδε αρχικά το πρότζεκτ του Βοτανικού, δέχτηκε ισχυρές πιέσεις να το παρατήσει στη μοίρα του ο Γιάννης Αλαφούζος. Μην κυνηγώντας καν ποινικές ρήτρες που εκκρεμούσαν εναντίον του Δήμου Αθηναίων. Το μόνιμο πρόβλημα – κι απολύτως δικαιολογημένα – του κόσμου του Παναθηναϊκού είναι που θα εξασφαλιστεί η μελλοντική στέγαση του «τριφυλλιού». Η ιστορική Λεωφόρος αποτελεί την ιδανική λύση, αλλά μόνο στα χαρτιά.

Το πλάνο «Νέα Αθήνα» με το γήπεδο στου Γουδή ανασύρθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ωστόσο είχε σημαντικές δυσκολίες ν’ αντιμετωπίσει. Μία εξ αυτών είναι ότι ο Ερασιτέχνης διοικήθηκε το 2017 από σχηματισμό Πρωτοδικείου. Κατάσταση που προέκυψε επί ημερών Αλαφούζου, με ΑΟ και ΠΑΕ να είναι έννοιες και υπάρξεις άρρηκτα συνδεδεμένες οικονομικά. Ο Γιάννης Αλαφούζος από το 2012 έως και πριν λίγους μήνες υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της λύσης στέγασης στην ιστορική έδρα των Πράσινων. Οι πράξεις του το αποδεικνύουν…

Αύγουστος 2014: Εκπονήθηκε αρχιτεκτονική μελέτη αναβάθμισης, η οποία παρουσιάστηκε στα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Πρόσθεση 4.700 θέσεων, δημιουργία ελαφριάς μεταλλικής κατασκευής εξωτερικά με πλέγμα περιμετρικά του γηπέδου, προσθήκη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων επάνω από τη Θύρα 7 και δημιουργία θεωρείων για δημοσιογράφους με τα έργα να είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2015! Στέγαστρα κατά μήκος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της οδού Τσόχα. Αυτά προέβλεπε η πρώτη προσπάθειά του, η οποία δεν τελεσφόρησε.

Μάιος 2016: Η διοίκηση του Γιάννη Αλαφούζου κάλεσε τον κόσμο να φτιάξει μαζί της τη νέα Λεωφόρο. Μία από τις φορές, με το εγχείρημα της λαϊκής βάσης μάλιστα μέσω της Παναθηναϊκής Συμμαχίας να έχει αποτύχει οικτρά, που ζήτησε τον οβολό των φιλάθλων για να πάει ο Παναθηναϊκός μπροστά… Η Δράση Χορηγίας Γηπέδου – μέσω και του τηλεμαραθωνίου, που πήρε τον χαρακτήρα σόου από το κανάλι του κ. Αλαφούζου – μάζεψε 3.348.375 ευρώ! Χρήματα, τα οποία προφανώς μετοχοποιήθηκαν μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. Ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για πολεοδομική άδεια μέσα στο καλοκαίρι του 2016, εξέλιξη που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Υποτίθεται ότι υπήρξε δεσμευμένο ποσό από την Περιφέρεια ύψους 7 εκατ. ευρώ! Η νέα Λεωφόρος προέβλεπε διώροφους χώρους για σουίτες, χωρητικότητα 20 χιλιάδων θέσεων, πύργους εσωτερικά και κόστος εργασιών 10-15 εκατ. ευρώ!

Αυτή τη στιγμή, ο Παναθηναϊκός έχει αναλάβει βελτιωτικές εργασίες στον χλοοτάπητα της Λεωφόρου, έχοντας επιστρέψει στην ιστορική του έδρα μετά από μία παρουσία 2 ετών στο ΟΑΚΑ. Αναμένεται να αποφασιστούν σύντομα νέες βελτιωτικές εργασίες στο «Απόστολος Νικολαΐδης», οι οποίες θα καταστήσουν λειτουργικό το γήπεδο μέχρι τη μετακόμιση στον Βοτανικό, αν αυτή ολοκληρωθεί.

Οι προσφυγές παικτών και ο ευρωπαϊκός αφανισμός

Στο διάστημα παρουσίας του Γιάννη Αλαφούζου στον Παναθηναϊκό, πέραν του Κυπέλλου Ελλάδας το 2014 – στον τελικό επί του ΠΑΟΚ – άλλο τρόπαιο δεν έχει έρθει, με την αγωνιστική ένδεια να ολοκληρώνεται φέτος με τον αποκλεισμό από την Ευρώπη για πρώτη φορά μετά το 1997 μέσα στο γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός έχει υποχωρήσει τα 9 χρόνια επί Αλαφούζου στη θέση 237 του UEFA Ranking, θέση που αποκλειστικά κατέχει λόγω τη βαθμολογίας της Ελλάδας!

Αν δεν βγει Ευρώπη ούτε τη νέα σεζόν, τότε θα αφανιστεί κυριολεκτικά από την ευρωπαϊκή λίστα συλλόγων. Έχοντας τελευταίο ευρωπαϊκό ματς την ήττα με 1-0 από την Μπιλμπάο στο «Σαν Μαμές», στις 24 Αυγούστου 2017 στο πλαίσιο των play off του Europa League. Τον ερχόμενο Αύγουστο, δηλαδή, ο Παναθηναϊκός θα συμπληρώσει 4 χρόνια δίχως ευρωπαϊκό παιχνίδι!

Ορισμένες σημαντικές επισημάνσεις, πριν την καταγραφή των προπονητών, των τεχνικών διευθυντών και των μεταγραφών επί Γιάννη Αλαφούζου, που συμπληρώνουν κομμάτια του παζλ στην ανάλυση της κατάστασης που έχει περιέλθει ο Παναθηναϊκός. Ένα σκέλος είναι οι εξαντλητικές τιμωρίες έδρας και τα πρόστιμα που έχει υποστεί ο σύλλογος, γνωρίζοντας τεράστια και ανεπανόρθωτη φθορά στο προφίλ του με τις διακοπές αγώνων εντός έδρας.

Τα διαφυγόντα κέρδη, από υποθέσεις όπως η διακοπή του αγώνα με το κουτάκι μπύρας στον Ίβιτς (Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ, Μάιος 2017 στη Λεωφόρο), οδήγησαν το Τριφύλλι σε απώλειες στόχων – όπως η έξοδος στο Champions League και οι οικονομικές απώλειες –. Το επόμενο σκέλος που χρίζει ιδιαίτερης αναφοράς έχει να κάνει με την υπόθεση των προσφυγών λόγω οφειλών, η οποία κορυφώθηκε το 2018. Μεταφέρθηκε, έτσι, χρέος της ΠΑΕ στο άμεσο μέλλον, μέσω της κατάστασης που ενέταξε στο οικονομικό πλάνο των επόμενων σεζόν την εξόφληση παλαιών υποχρεώσεων (κορυφαία όλων η υπόθεση Βέμερ)!

Προπονητές, τεχνικοί διευθυντές, επάνω από 100 μεταγραφές!

Στην παραγοντική θητεία του στον Παναθηναϊκό, ο Γιάννης Αλαφούζος στήριξε προπονητές μέχρι την τελευταία στιγμή. Από τον τεχνικό του μοναδικού τίτλου, επί των ημερών του, Γιάννη Αναστασίου (Κύπελλο 2014) έως τον Αντρέα Στραματσόνι, βγάζοντας, μάλιστα, καλό όνομα στην πιάτσα των προπονητών. Ένας από αυτούς, που βοήθησε τον σύλλογο σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του το 2018, ο Γιώργος Δώνης πριν έρθει ως τεχνικός στο Τριφύλλι είχε δηλώσει το 2017 ότι ο Αλαφούζος είναι ο ιδανικός Πρόεδρος για έναν προπονητή αφού παρεμβαίνει ελάχιστα στο έργο του.

Αργότερα, το 2020, και αυτός – όπως και ο προκάτοχός του, το 2018, Μαρίνος Ουζουνίδης – βίωσαν την άλλη όψη του νομίσματος: Το απόλυτο άδειασμα. Ανάμεσα σε ετερόκλητες συμπεριφορές του Γιάννη Αλαφούζου, όπως το «απολύω Φύσσα, προσλαμβάνω Φύσσα», «προσλαμβάνω Λυμπερόπουλο, δεν στηρίζω Λυμπερόπουλο». Ανάμεσα στο ξεπούλημα ποδοσφαιριστών με αρχηγικό ρόλο (Ζέκα, Μπεργκ) και στα υπερβολικά χρήματα που δόθηκαν σε παίκτες αμφιβόλου ποιότητας βάσει βιογραφικού και σε ποδοσφαιριστές με δεδομένα προβλήματα τραυματισμών (Εσιέν), υπήρξαν ορισμένες κινήσεις πωλήσεων παικτών που έφεραν χρήματα στον σύλλογο (Μαυρίας, Καπίνο). Ωστόσο το πρόσημο παραμένει, έως και σήμερα, αρνητικό.

Αναστασίου, Ουζουνίδης, Δώνης πρόσφεραν έργο

Όταν ανέλαβε τις διοικητικές τύχες του Παναθηναϊκού, ο Γιάννης Αλαφούζος βρήκε στην τεχνική ηγεσία τον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Μετά την αρχική καλή τους επικοινωνία, ο Πορτογάλος αποχώρησε από το Τριφύλλι τον Νοέμβριο του 2012 με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα να τον διαδέχεται. Ο αρχιτέκτονας της μεγάλης επιτυχίας του 1996, που έφτασε τον Παναθηναϊκό έως τα ημιτελικά του Champions League, άντεξε για ελάχιστο χρονικό διάστημα με τον διάδοχό του Φάμπρι να αποτελεί, έως σήμερα, την πλέον αποτυχημένη και αμφιλεγόμενη επιλογή του μεγαλομετόχου.

Ο Ισπανός αποχώρησε στο τέλος Μαρτίου του 2013, μετά από εντός έδρας από τον Πλατανιά, αφήνοντας παρακαταθήκη ορισμένες ιστορίες και ομιλίες στα αποδυτήρια οι οποίες μνημονεύονται έως και σήμερα (όπως αυτή για το πώς ορίζουν την περιοχή τους τα λιοντάρια, με τη διαδικασία της ούρησης!). Πριν την πρόσληψη του Γιάννη Αναστασίου, ίσως του πλέον επιτυχημένου λόγω του Κυπέλλου του 2014, ο Γιάννης Βονόρτας άντεξε 9 μήνες στον Παναθηναϊκό.

Ο Αναστασίου έμεινε έως τον Νοέμβριο του 2015, απορροφώντας αρχικά τον σοκαριστικό ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την Γκαμπάλα στη Λεωφόρο. Απόφαση που λήφθηκε κυρίως, λόγω της πίεσης που δεχόταν ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Έλληνας τεχνικός μέσω της κριτικής του κόσμου. Ο Αναστασίου δεν χάλασε ποτέ τη σχέση του με τον Αλαφούζο, ούτε έσυρε τον Παναθηναϊκό στα δικαστήρια διακανονίζοντας τις οφειλές στο πρόσωπό του.

Έως τον Δεκέμβριο του 2016 έμεινε ο Αντρέα Στραματσόνι, με τον Ιταλό να απολαμβάνει το μεγαλύτερο μπάτζετ που έδωσε ποτέ σε προπονητή ο Γιάννης Αλαφούζος. Ωστόσο με 51% ποσοστό νικών, με το βαρύ 3-0 στο Φάληρο από τον Ολυμπιακό και με την τελευταία οικονομική τρύπα την οποία έως σήμερα αποπληρώνει ο σύλλογος, ο Στραματσόνι συγκαταλέγεται στις πλέον αποτυχημένες επιλογές του μεγαλομετόχου.

Από την 1η Δεκεμβρίου 2016 έως τον Μάιο του 2018, ο Μαρίνος Ουζουνίδης προσπάθησε να φτιάξει – με σημαντικό, αρχικά, μπάτζετ – μία ανταγωνιστική έκδοση του Παναθηναϊκού έχοντας την ατυχία να πέσει επάνω στο κραχ και στη στάση πληρωμών, λίγο μετά τον αποκλεισμό από την Μπιλμπάο τον Σεπτέμβριο του 2017. Βασικοί πυλώνες του ρόστερ του έφυγαν από… ανάγκη (Ζέκα, Μπεργκ, Βιγιαφάνιες). Με το Τριφύλλι να μένει στη Super League κατόπιν απόφασης των άλλων ομάδων της Λίγκας (λόγω της υπόθεσης χρεών)!

Ο Γιώργος Δώνης ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου το 2018, στην πιο δύσκολη συγκυρία της σύγχρονης ιστορίας του συλλόγου. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε δικαίωμα ευρωπαϊκής συμμετοχής, άρχισε τη σεζόν 2018/19 με -6 βαθμούς και δίχως δικαίωμα μεταγραφών. Στο ξεκίνημα της προσπάθειας με τον Δώνη ήρθαν πολύ σημαντικά αποτελέσματα, με ωραίο ποδόσφαιρο, όταν όλοι είχαν τους Πράσινους ξεγραμμένους και φαβορί για τον υποβιβασμό. Πριν τελειώσει η σεζόν 2019/20, ο Δώνης ειδοποιήθηκε με επιστολή ότι δεν θα συνεχίσει στον σύλλογο για την 3η και τελευταία χρονιά του συμβολαίου του. Ακολούθησαν οι Ντάνι Πογιάτος και Λάζλο Μπόλονι, με υπηρεσιακό μετά τις απομακρύνσεις τους τον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο… Περιμένοντας, πλέον, τον επόμενο!

Ο Νταμπίζας σεβάστηκε και το τελευταίο ευρώ

Η πρώτη, υβριδική, συνεργασία στην τεχνική διεύθυνση του Παναθηναϊκού με τον εμβληματικό Κώστα Ελευθεράκη στη θέση του διευθυντή και τον αρχισκάουτερ Ούγκο Βαρέλα να αλωνίζει (του χρεώνονται οι μεταγραφές των Εσπάρθα, Κάιπερ, Φορναρόλι, Βελάσκες και Καζιγιάμα) υπήρξε καταδικασμένη σε αποτυχία, ειδικά υποστηριζόμενη με προπονητές όπως ο Φάμπρι.

Ο πιο επιτυχημένος στη θέση του τεχνικού διευθυντή, τα 9 αυτά χρόνια, είναι δίχως άλλο ο Νίκος Νταμπίζας. Και με τον Γιάννη Αναστασίου και με τον Γιώργο Δώνη σεβάστηκε μέχρι το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ, προσπαθώντας να εκπονήσει πλάνο επιστροφής του συλλόγου σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και στις δύο περιπτώσεις. Απομακρύνθηκε με όμοιο τρόπο τον Νοέμβριο του 2014 και τον Οκτώβριο του 2019, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του ο Γιάννης Αλαφούζος.

Λεωνίδας Βόκολος και Ζιλμπέρτο Σίλβα συνδέθηκαν με την εποχή Στραματσόνι. Αναφορικά με τον Βόκολο, υπήρξε θέμα στη συνεργασία και την επικοινωνία με τον τότε διευθυντή ποδοσφαίρου Τάκη Φύσσα. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ, από την άλλη, από… όπλο στα χέρια του Γιάννη Αλαφούζου έγινε… νεροπίστολο και απομακρύνθηκε ως αποτυχημένος τον Δεκέμβριο του 2016 έχοντας ως μεγαλύτερη μεταγραφική εισήγησή του τον Λαουτάρο Ρινάλντι!

Η θητεία του Νίκου Λυμπερόπουλου, το 2016, άρχισε μαζί με αυτή του Μαρίνου Ουζουνίδη ωστόσο άντεξε έως το καλοκαίρι του 2017 και την υπόθεση πώλησης του Μάρκους Μπεργκ στην Αλ Αΐν. Όταν αποφάσισε ο ίδιος ο Αλαφούζος να ασχοληθεί με τα οικονομικά δεδομένα της συμφωνίας, ο Λυμπερόπουλος παραιτήθηκε.

Αντικαταστάθηκε από τον Ντίνο Διαμαντόπουλο, πρόσωπο εμπιστοσύνης του Μαρίνου Ουζουνίδη, που «έτρεχε» τον Παναθηναϊκό ως άτυπος τεχνικός διευθυντής. Παίκτες όπως οι Ινσούα, Γιόχανσον, Λουτσιάνο, Χίλιεμαρκ ήρθαν επί των ημερών του, ωστόσο η θητεία του ολοκληρώθηκε άδοξα λόγω του οικονομικού κραχ στην ΠΑΕ πριν την απομάκρυνση Ουζουνίδη.

Μετά τον Νίκο Νταμπίζα, που ανέλαβε την αναδόμηση του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2018, ο Τσάβι Ρόκα – ροκανίζοντας πρώτα την καρέκλα Δώνη – έφερε τον Ντάνι Πογιάτος ως προπονητικό prospect από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Τριφύλλι. Ουσιαστικά, ο Ισπανός ποτέ δεν κούμπωσε στον σύλλογο. Αποτέλεσε παρελθόν ταυτόχρονα με τον Πογιάτος και τον αντικατέστησε ο σημερινός τεχνικός διευθυντής, Πιέρ Ντρεοσί, εισήγηση του Λάζλο Μπόλονι που απολύθηκε! Ο Γάλλος δεν θεωρείται σίγουρος για την επόμενη ημέρα του συλλόγου…

Πάρτι 115 μεταγραφών σε 9 χρόνια!

Με τις προσθήκες στο ρόστερ των Ενγκμπακοτό, Σανκαρέ και Νιάς τον περασμένο Ιανουάριο οι εισροές μεταγραφών και δανεισμού από τον Μάιο του 2012 έως σήμερα έφτασαν τους 115 ποδοσφαιριστές. Ανάμεσα σε αυτούς υπήρξαν αθλητές με προσφορά (Πέτριτς, Μπεργκ, Ζέκα, Φιγκερόα, Μολέντο, Διούδης, Μακέντα, Σίλντενφελντ, Λέτο, Λουντ), υπήρξαν και κάποιοι που δεν θα θυμάται κανείς ότι φόρεσαν το Τριφύλλι στο στήθος (Αντονίτο, Μπερίσα, Μπαϊράμι, Μπούι, Καμπέσας).

Ακολουθεί η αναλυτική λίστα των μεταγραφών, ανά έτος, στη θητεία του Γιάννη Αλαφούζου:

2012: Σο, Πίντο, Σισοκό, Φορναρόλι, Μπαρμπαρούσης, Βελάσκες.
2013: Σπυρόπουλος, Κάιπερ, Εσπάρθα, Φιγκερόα, Ντίνας, Καζιγιάμα, Κουτρουμπής, Μέντες, Σίλντενφελντ, Μπεργκ, Πράνιτς, Μπαϊράμι, Κλωναρίδης, Καρέλης, Ατζαγκούν, Αμπέντ, Νάνο, Μπαλμπόα, Φιγκερόα.
2014: Πέτριτς, Στιλ, Μπερίσα, Μπούρμπος, Μπούι.
2015: Ταυλαρίδης, Μαυρίας, Νίνης, Βέμερ, Λουντ, Καλτσάς, Εσιέν, Σάντσεθ, Τελάντερ, Ευαγγέλου.
2016: Λέτο, Βιγιαφάνιες, Μέστο, Οδυσσέας Βλαχοδήμος, Παναγιώτης Βλαχοδήμος, Μολέντο, Μπουμάλ, Μαμούτε, Εβαντζελίστα, Σάμπα, Ρέις, Ρινάλντι, Χουλτ, Κουλιμπαλί, Ιμπάρμπο, Εμποκού, Γουακάσο, Ιβανόφ, Λεντέσμα.
2017: Κουρμπέλης, Κλωναρίδης, Μολίνς, Ινσούα, Άλτμαν, Μουνιέ, Διούδης, Γιόχανσον, Λουτσιάνο, Τζανδάρης, Κολοβέτσιος, Σιλά, Τσάβες, Καμπέσας, Χίλιεμαρκ, Αυλωνίτης.
2018: Κάτσε, Μυστακίδης, Οικονόμου, Μακέντα, Χατζηθεοδωρίδης, Πούγγουρας, Βέργος, Σιφναίος, Παντελάκης, Καμπετσής, Χατζάρας.
2019: Αρμενάκας, Σένκεφελντ, Φάουστο, Μπεκ, Μολό, Περέα, Νούνες, Κολοβός, Ζαχίντ, Κονάν.
2020: Αγιούμπ, Καρλίτος, Νάγκι, Ανουάρ, Αντονίτο, Χουάνκαρ, Βέλεθ, Αϊτόρ, Σαβιέρ, Σάντσες, Ιωαννίδης, Βιγιαφάνιες, Μαουρίσιο.
2021: Ενγκμπακοτό, Σανκαρέ, Νιάς.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται για μία ακόμα φορά, τα τελευταία χρόνια, στο χείλος του γκρεμού. Οι αποφάσεις που πρέπει να λάβει ο Γιάννης Αλαφούζος το καλοκαίρι του 2021 είναι κρίσιμες. Αν μπορεί να διορθώσει κάτι από τα παραπάνω είναι να εξασφαλίσει την επόμενη ημέρα διοικητικά του Παναθηναϊκού, στον μέγιστο βαθμό, και τη μοναδική λύση στέγασης του συλλόγου στον Βοτανικό. Θα είναι μία κάποια εξιλέωση…


vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS